LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Acțiune în desfășurare, imposibil de cuprins în cărți

Share

0000000

Acțiunile sunt în desfășurare, ca în engleză. Tocmai de aceea nu pot fi cuprinse nici în toate cărțile posibile. De două milenii încoace, Hristos nu încetează să lucreze, precum Tatăl, în Duhul Sfânt. Lucrează prin oameni: Pahomie, Antipa, Irodion, Andrei Șaguna, Grigorie Dascălul, Ioan Suceveanul, Constantin Brâncoveanu, Neagoe Basarab, Nicodim, Antim, Parascheva, Basarabov, Movilă și mii de mii de sfinți.

Cuviosul Pahomie se retrage din scaunul de episcop: M-am prostitu de bună voie… Nu vrea să rămână blocat în birocrație, se retrage în pustnicia Chiriacului, vrea o acțiune în derulare, o bună conexiune, iar în palatul de la Roman nu avea semnal. Avem un sfânt canonizat încă din 1906. Pentru cei ce spun că noi nu avem sfinți, acesta se numește Antipa (cel ce descifrează istoria mântuirii), foarte cunoscut în Grecia (Athos) și Rusia (Ladoga).

  • Tinere, nu mai nega infecția minții tale, îmi zise avva Antim după vecernie. Falsificabilitatea adevărului este o utopie. Lumea a înregistrat două mari eșecuri: construcția pe scară largă a armelor de foc și dobânda la împrumuturi.

Spune o vorbă a indienilor duwamish din Oregon: Dacă ne murdărim sufletul, ne vom sufoca în murdăria noastră (un adevărat pateric). Azi, vorbim despre un trib global, care uită cât de mare nevoie are de narațiunea biblică, ca să se identifice cu modelele sfinților învingători. Oricât ar fi de multe, lucrurile nu sunt suficiente, nu anulează singurătatea.

  • Nu te lăsa absorbit în vârtejul răului (absurdului). Nu deveni catastrofist de serviciu. Nu fi arogant.

Amăgirea psihologiei inculpării adversarului este cauza depresiei: nu îmi mai văd greșelile mele, cum mă sfătuiesc Părinții pustiei, ci dau vina pe altul, inventez dușmani doar pentru hegemonie. Este o dominație a răului, care nu va dura.

  • Cuvântul natură vine de la latinescul natus, adică născut: semințele se transformă în plante doar cultivate corespunzător.
  • Da, așa este, părinte. Vreau să mă opresc din acest galop fanatic. Mă gândesc că două treimi din populație suntem supraponderali, în timp ce mulți mor de foame… Și nefericirea noastră este cauzată de faptul că ne interesează mai mult venitul (câștigul), decât sositul (intrarea în veșnicie).
  • Important de știut că omul nu mai este pierdut, că misiunea primită nu îl împovărează și că toate dificultățile sunt atenuate de prezența sfinților.

 

Marius Matei

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up