LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Din altă lume

Share

Cunosc un om plin de har, blând, fără vicleșug, deosebit de fericit, liniștit. Și pentru că toți poartă un nume, puteți să îi spuneți Antim. Nu vrea să fie lăudat, nu cred că a luat medicamente vreodată. Cred că se roagă tot timpul. Acesta trebuie să fie secretul lui. Spune lucruri pe care nu le-a citit nicăieri. Ni le spune nouă, ucenicilor lui. Duhul lui Dumnezeu vorbește prin el. Mesajul este mereu clar, plin de bucurie, dar, cumva, nu știu cum, plin de putere.

Este asaltat de curioși de toate felurile, dar el fuge mereu de ei. Cei care au răbdare și nu vor magii ieftine, găsesc răspunsul căutat, adesea fără să fi întrebat ceva. Când se află din gură în gură că s-ar afla la spovedit în cutare biserică, în maxim o oră se umple biserica de rugători. Este un magnet, care atrage lumea spre altar. Înalță Potirul Victoriei și toți simt gustul biruinței lui Hristos în ei.

  • Tinere, îmi spune cu iubire, nu mai umple atâtea agende fără rost… Lasă ipocriziile și apucă-te serios de treabă, nu e vreme de pierdut. Roagă-te zi de zi și vei avea mari bucurii, lasă conspectele și schițele.

De fiecare dată când sunt îmi preajma lui, îmi e de ajuns. Mă liniștesc și, mai mult, simt o bucurie din altă lume. Pentru că părintele e de acolo. Cred că el este călăuza mea spre rai, este un ghid nemaipomenit. Poate părea sobru, dar nu exagerează cu nimic. E echilibrat în toate. Sunt convins că sunt mulți astfel de psihoterapeuți, doar că oamenii nu îi caută. Dar va vremea când vor fi căutați, iar ei vor fi acolo, pregătiți să lupte cot la cot cu noi.

Părintele nu epatează, nu se dă în spectacol, este mereu retras, dar jovial, smerit, dar sever cu patimile. În căsuța lui te simți acasă și, lucru cert, nu ai niciodată noțiunea timpului. Stai să culegi picături de veșnicie și îți faci o colibă acolo. Mulți îl vorbesc de rău, îl invidiază, îl sabotează, dar el tace. Nu le răspunde, nu își face dreptate, probabil se roagă pentru ei.

Antim este un preot înveșmântat în Hristos. Adesea limpezește mințile pline de tulburare, reîmpacă familii și mântuiește generații. Știe că Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut și vrea să le spună tuturor, pe înțelesul lor, că toată stradania lor de a crede nu este o afacere de duminica.

  • Cere ajutorul de la Tatăl Ceresc și nu vei fi refuzat, spune părintele fiecărui pelerin care vine la dânsul. Spre Împărăție, cu toții, pe Cărare! Activați în mișcarea de reînviere duhovnicească, deci, nu dezertați!

Părintele este pașnic, conștient că singurul război este cel cu patimile din noi.

  • Măi, sfaturile Domnului Hristos nu sunt lozinci de pus pe pancarde! Trebuie puse la inimă. O, de ați ști voi cât te mult vă iubește Măicuța Domnului! Și să aveți râvnă, ca Sfântul Clement! Fugiți de laude, cum a fugit Sfântul Patapie! Locul vostru este la picioarele Domnului Hristos!

Pentru îngerii în trup, harul se face mană. Pentru părintele, adevărul este gata descoperit, nu caută mistere iluzorii. Fericit este sfântul, pentru că face parte dintr-un proiect mai grandios decât el însuși. Fericit este sfântul, pentru că crede în Dumnezeu, nu doar are o părere despre El.

Fiecare zi lângă părintele este un curs la școala mântuirii. Mesajul este plin de viață. Inițierea în tainele credinței este deosebit de importantă. Și dacă nu ai cine să te învețe să descifrezi misterele inimii, singur nu poți ajungi la fericire. Dumnezeu lucrează prin oameni, prin cei care transmit mai departe harul primit. O incursiune prin lumea lui Dumnezeu, asta ne propune sfântul. Ne încurajează, ne susține, ne duce la Dumnezeu, atunci când noi nu mai putem, la fel cum un părinte își duce pruncii somnolenți în pătuțurile lor.

Marius Matei

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *