LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Din sfaturile duhovnicești ale Patriarhului Nifon către Măria Sa Neagoe Basarab

Share

Neagoe si NifonÎn deplina sa smerenie, iubitor de Dumnezeu cum rar se întrupează om pe pământ, Măria Sa Neagoe Basarab a avut un sfetnic și model de viață pe măsură, așa cum orice conducător ar trebui să-și afle. O frumoasă salbă de învățături de la Sfântul Ierarh Nifon către Sfântul Voievod Neagoe Basarab, dar și pentru întreg neamul românesc a rămas. Am dorit să reamintesc, câteva din aceste sfinte daruri lăsate de un sfânt către altul, pentru a fi hrană din belșugul Duhului celor în nevoi:

”Fiul meu, tinerețea, dacă are smerenie, destul îi este ei! Că nimic nu cere Dumnezeu de la tânăr fără numai curăție și smerenie. Deci tu, fiule, fii blând și pașnic, îndurat și milostiv și te socotește pe tine dedesubtul tuturor oamenilor și vei fi cu adevărat sălășluindu-te cu Dumnezeu. Și silește-te a nu-ți închipui cu mintea că ai ajuns la măsura curăției sfinților. Ci grăiește-ți ție de-a pururea așa: Suflete, cunoaște că în păcate ai covârșit și pe demoni, iar vreun lucru bun încă nu ai făcut pentru Dumnezeu și vai nouă, ticălosule, ce vom face în ziua Judecății?”. Și să-ți fie rugăciunea ta în toată vremea vieții tale ca a unui păcătos și zi în fiecare clipă: Doamne Iisuse Hristoase miluiește- mă! Și iarăși: Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul! Zi și graiurile acestea totdeauna: Doamne de cele ascunse ale mele curățește-mă și de cele străine iartă pe robul Tău! Socotește-te pe tine ca niște țărână nefolositoare și de aici îți va fi ție îndreptarea”.

Extras din volumul: ”Măria Sa Neagoe Basarab… Însemnările monahiei Platonida, Doamna Despina a Țării Românești” – Editura Bonifaciu 2012

LC

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *