LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Fiecare sarbatoare ne aminteste de cuvintele memorabile ale Parintelui Galeriu: Pacatul e dulce si lipicios!

Share

Pacatul e dulce si lipicios![1]

 

„Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor” (Matei 3, 2).

Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor” (Matei 3, 2). Tot asa a început si Hristos Domnul Evanghelia Sa. Primele cuvinte pe care le-a rostit la Capernaum cand a iesit sa propovaduiasca sunt acestea: „Poc ăiti-vă, ca s-a apropiat împăratia cerurilor ” (Matei 4, 17).  Sfântul Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui său.

 

Irod:

„Ce-ai face daca te-as elibera?[2]

Ioan Botezatorul:

„Sarcina mea este sa pregatesc drumul Lui.L-as urma cum altii o fac!

Dar tu  Irod, nu ma vei elibera! ”

 

 

Parintele Galeriu : „ pentru pacatos, lumea pacatului devine o „alta natura”[3] ;„pacatul e dulce si lipicios![4] ”

 

Sfantul Ioan era închis pentru ca a marturisit adevarul ! Irod se perpelea pentru ca-l stia drept! Nu cere nimic pentru el. Cere doar pocainta . Ar fi bine daca toti ar fi ca el…

Irodiada replica : eu iti cer  sa-l inchizi.

Irod :„Ceri? Nu ti se pare ca e un cuvânt prea „tare”? ” „Ioan are dreptate dupa Legea lui Moise am pacatuit”. Si vom continua sa pacatuim. Pacatul e dulce si lipicios!

Irod  in temnita catre Ioan : Ce vrei ?Putere? Iti dau putere sa construiesti nu sa distrugi. Se-ntelege se referea la el Irod , nu la mareata opera de pregatire  a Lui Mesia. Ce-ai face daca te-as elibera? ”[5]

Ioan Botezatorul : Sarcina mea este sa pregatesc drumul Lui. L-as urma cum altii o fac! Dar tu nu ma vei elibera! ”

Irodiada care-i urmareste fiecare pas , îîntâmpina  cu vorbe mieroase:”am gresit! Elibereaza-l pe Ioan, trimite-l departe in Egipt! Ar fi un gest de clementa pentru popor.

El gandeste  o clipa , se uita îngrozit la ea si izbucneste într-un  ras nervos.

Irod :„ A înteleg cel de femeie esti! Odata plecat in Egipt intr-un accident nefericit va pieri. Vezi ca sunt in stare sa-ti ghicesc gândurile? ”

Irodiada: „ Ce imaginatie regele meu! ” si cu dragalasenie calculată: „Irod, ce cadou vrei de ziua ta?”

Irod cu detasare : „Ce cadou crezi ca mi-as mai putea dori? ”

Irodiada: „Salomeea?” Irod e uluit si ingrozit de intuitia ei.

Si la petrecere Salomeea e invitata sa danseze . Muzica cand lasciva cand crescand in ritm si intensitate. Din cand in cand e acoperita de dansatori cu flacari. Traditia vorbeste despre dansul celor  24 de baticuri  pe care le arunca din îmbracamintea ei în ritmul dansului atâtător si păcătos.

Ametit de vin si de patimă ,   Irod e gata sa-i dea fiicei lui vitrege  si nepoata in acelasi timp,  orice pana la jumatate din împaratie. Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor siîndeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca răsplată.

Parintele Galeriu ne zicea tot din traditie ca Irod si Irodiada au avut de trait si ei imaginea taierii capului Salomeii de placile din ghiata lacului pe care aceasta patina.

 

          “Pomenirea dreptului cu laude, iar Tie destul iti este marturia Domnului, Inaintemergatorule,

ca te-ai aratat cu adevarat si decat proorocii mai cinstit, ca si a boteza in repejuni pe Cel propovaduit te-ai invrednicit.

 Drept aceea, pentru adevar nevoindu-te, bucurandu-te, bine ai vestit si celor din iad pe Dumnezeu Cel ce S-a aratat in trup,

pe Cel ce a ridicat pacatul lumii si ne-a daruit noua mare mila.”[6] Si

“Mărita tăiere a Înaintemergătorului, rânduială dumnezeiască a fost,

ca și celor din iad să propovăduiască venirea Mântuitorului.

Să se tânguiască Irodiada, care a cerut uciderea fără de lege;

că nu legea lui Dumnezeu, nici viața cea vie a iubit, ci pe cea amăgitoareși vremelnică.[7]

Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea învia daca trupul ar fi fost îngropat alaturi de cap, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia.

 Capul a fost îngropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime. Potrivit traditiei, Sfanta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a îngropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, într-un vas de lut.

Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap. Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost prezent aici până în vremea Sfintilor Impărati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar.

In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate. Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului.

 In vremea luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.

In timpul cruciadelor, latinii au luat din Constantinopol, in anul 1204, o parte din capul Sfântului Ioan Boteazatorul si l-au dus in Franta, asezandu-l într-o biserică din Amiens, unde se afla si astazi.

Muzica religioasă este dublă rugaciune ! “. „Credinţa este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos” [8]Parintele Anania zice  ca a plans de dorul Antimului cand i-a vazut la Londra catapeteasma manastirii Antim. Eu care am vazut-o pe aceasta, dintotdeauna plâng de dorul cântarilor de altă dată. Recunoste si  sfintia sa ca acolo a avut trăirea cea mai înalta: ”Slujbele erau frumoase , poate cele mai frumoase pe care le-am simtit vreodata”.[9]

 

Cantarea de la vecernie zice : „mai  bine ar fi fost de nu te-ai fi jurat…..mai bine ar fi fost de ai fi mintit si viata sa dobândesti , decat sa te tii de jurământ si sa tai capul Mergătorului Inainte ”

 

In amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezatorul,  Biserica Ortodoxă , a rânduit ca ziua de 29 august sa fie zi de post aspru. Aspră  i-a fost si  viata (se hrănise doar miere salbatică si cu lacuste – fructe si nu lăcuste , gâze,  cum gresit s-a tradus). Aspru i-a fost si sfârsitul.

Argentina Gramada

 


[1] Din cuvintele memorabile ale Parintelui Galeriu

[3] Parintele Galeriu – Sensul crestin al pocaintei – http://tezaurul-ortodox.com/topic/3854-parintele-galeriu-sensul-crestin-al-pocaintei/

[4] Din cuvintele memorabile ale Parintelui Galeriu

[5] Jesus of Nazareth (16 of 41) – www.youtube.com/watch?v=gzBBX2HfxMI&feature=related

[6] {Troparul la Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, 29 august}- http://doarortodox.ro/2008/12/31/tropare-noi-la-botezul-domnului-si-ioan-botezatorul/

[7]  Din {Troparul la Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, 29 august}- http://doarortodox.ro/2008/12/31/tropare-noi-la-botezul-domnului-si-ioan-botezatorul/

[8]Sfantul Pavel-Epistola catre Romani ”(10,17) –www.biblia-ortodoxa.ro/noul-testament/epistola-catre-romani-a-sfantului-apostol-pavel

[9] Valeriu Ananaia –“Memorii”-Ed.Polirom -pagina 44

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *