LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

In memoriam – Arhim. Serafim Man

Share

Astăzi a fost înmormântat, la Mânăstirea Rohia, unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai ţării, părintele arhim. Serafim Man.

Profilul duhovnicesc al părintelui Serafim a fost determinat, în primul rând, de viaţa lui duhovnicească, de nevoinţa monahală, responsabilă, cu râvnă pentru cele sfinte, pentru slujirea sfântului altar, dar şi pentru slujirea oamenilor. Pe lângă nevoinţa lui personală, călugărească, vremurile pe care le-a parcurs nau fost uşoare. El a fost stareţ în perioada comunistă, când Biserica a fost prigonită şi în special mânăstirile…, mai bine zis călugării – cei care îşi doreau să ducă o viaţă mai intensă din punct de vedere duhovnicesc. Nu numai că a prins aceste vremuri, dar a trebuit să conducă o mânăstire, cu toate piedicile care le-a resimţit din partea autorităţilor. Al treilea lucru care i-a determinat profilul duhovnicesc a fost boala…! Știţi prea bine că părintele a fost bolnav de cancer şi că el a pus vindecarea pe seama lui Dumnezeu şi a Maicii Domnului, ocrotitoarea mânăstirii de la Rohia. Însă a dus această boală, practic, peste 30 de ani. Şi toate laolaltă, boala, vremurile pe care le-a parcurs şi nevoinţa personală i-au creat un profil duhovnicesc resimţit atât de monahii din mânăstiri, dar mai ales de credincioşii care cercetau Rohia şi care luau legătura cu părintele Serafim, cerându-i sfatul, binecuvântarea şi rugăciunea.
Părintele Serafim a devenit, în timp, o piatră de căpătâi, o piatră din capul unghiului, pentru foarte mulţi dintre oropsiţii sorţii. El a fost nădejdea multora şi rămâne pe mai departe, pentru că, atât monahii din Mânăstirea Rohia, cât și credincioşii, au conştiinţa că se va ruga pe mai departe din corturile drepţilor pentru noi şi pentru a noastră mântuire. Veşnică să-i fie pomenirea! Amin!
 
 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *