LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Marturii din Tara Fagarasului despre parintele Arsenie Boca

Share

Imprimare
 
 
Parintele Arsenie Boca - SambataDespre Parintele Arsenie Boca, P.S. Daniil Partosanu ne marturiseste:
…Aflandu-te in prezenta si in apropierea Parintelui Arsenie, simteai prezenta lui Dumnezeu, il simteai pe Hristos traind si vorbind in Parintele Arsenie. Era si este un lucru exraordinar – cum spunea cineva – in viata noastra, in viata oamenilor, sa intalnim un sfant. Eu pot sa spun ca acest lucru l-am simtit si
l-am trait si sunt absolut convins si responsabil de ceea ce spun acum.’

♦♦♦

Parintele Arsenie Boca spunea ca Domnul Iisus Hristos vine in viata noastra din vreme in vreme, ca persoana, ca sa nu se uite adevarul absolut al existentei sale reale. Si el L-a intilnit de cateva ori, iar asta l-a si schimbat, ca om. A fost trimis in Basarabia la Chisinau, ca sa invete metaloplastia, sa faca icoane din acelea acoperite cu metal. Atunci a avut loc si cedarea Basarabiei catre Rusia(1940). Rusii au lasat o singura zi in care cine voia putea sa plece. Parintele a ajuns la ultimul tren. Oamenii se impingeau disperati ca sa ajunga in tren, renuntau si la bagaje numai sa nu ramana la rusi. Si el avea un mic bagaj si o franzela care
sa-i tina de foame pana ajungea la manastire. Se uita cu mila la oameni, cand a vazut aproape de el pe cineva imbracat saracacios care se uita si el cu atata mila la acei oameni cum nu mai vazuse in viata lui asa ceva. Atata durere exprimau ochii lui incat primul gest al parintelui a fost sa se aplece sa ia franzela si sa i-o dea lui. Dar, in acele fractiuni de secunda cat s-a aplecat sa ia franzela, acel om a disparut pur si simplu. Cand a intins mana acela nu mai era! Atunci a avut un fior, un inteles adanc: era Hristos! Era chipul de care vorbea Isaia, chipul durerilor, mielul care ia pacatele noastre.
A spus parintele Arsenie ca atunci a inteles multe lucruri, ceea ce intr-o viata intreaga, chiar duhovniceasca, n-ar fi putut intelege. Cand il vezi pe Hristos viu si adevarat, atunci si credinta devine vie, de nezdruncinat. Nu te clatini la orice vorba a unora, nu te smintesti la orice fapta, ci ramai cu Hristos si in Hristos.
(Pr. Ciprian Negrean)

♦♦♦

Ne-a spus o data cum a vazut pe Domnul Hristos in Gara la Ploiesti. Plangea Parintele cand isi amintea si plangea si lumea din sala. Spunea ca l-a vazut pe Domnul Hristos plin de bube, amarat si fara caciula. S-a uitat la el si s-a gandit sa-i dea caciula lui de calugar: ”M-am intors sa i-o dau dar nu l-am mai vazut’‘.
Ne spunea cat de amarat a ajuns Domnul Hristos din cauza pacatelor nostre(atunci era si comunismul in floare) si ne sfatuia: ” Faceti milostenie, dati la saraci, dati la neputinciosi, la orbi, la schiopi. Cercetati bolnavii, dati-le de mancare, dati-le apa… Daca voi nu faceti bine, cum de asteptati binele!?
La tiganii tineri sa nu le dati ca e pacat.
Toti tinerii pot munci’
‘. (Paraschiva Anghel, Dejani)

♦♦♦

Mai spunea Parintela Arsenie: ”Cand eram copil, in casa mamei mele era o icoana a Maicii Domnului care-mi placea foarte mult. Odata am intrebat-o pe mama: -De ce imi place asa de mult acea icoana? Iar ea mi-a spus: -Ei, dragul meu, cat te-am purtat in pantece, foarte mult m-am uitat si m-am rugat la aceasta icoana”.
Altadata ne-a spus: ”Mama mea cand a ramas insarcinata cu mine s-a uitat la icoana Maicii Domnului si a pictat-o in inima ei. A pictat-o rugandu-se la Maica Domnului, cum se rugau Sfintii Ioachim si Ana: ”Maica Domnului, iti cer un copil, fie parte barbatesca fie parte femeiasca, care sa iti slujeasca tie, Maicii Domnului si Domnului Iisus Hristos. Nu pentru mine il cer”. Dupa ce-am terminat studiile, mama credea ca am sa ma stabilesc ca orice om la casa lui. Cand a aflat ce intentii aveam (sa se calugareasca -n.n), mi-a luat capul in maini, m-a sarutat si m-a binecuvantat zicandu-mi:
-O, dragul meu si scumpul meu, de cand ma rog eu pentru asta!” De aceea a fost Parintele Arsenie omul lui Dumnezeu, pentru ca a fost cerut prin rugaciune, crescut cu rugaciune.
Si spunea Parintele: ”De ce nu faceti si voi la fel?! Dar care din voi se roaga cand sunteti insarcinate: Doamne, da-mi un copil bun, cuminte, care sa-ti slujeasca Tie; pentru tine Doamne? Care din voi ati citit in timpul sarcinii Acatistul Maicii Domnului si alte carti bisericesti? Voi ziceti ca nu aveti timp sa va rugati. Cereti la Maica Domnului si la Domnul Iisus Hristos si va vor da. Daca nu faceti rele, va iese si copilul asa cum il doriti’
Apoi, unei femei careia ii murise copilul atins de un tren i-a spus: ”Stii de ce l-a atins trenul? Pentru ca l-ai iubit mai mult decat pe Maica Domnului. Întai trebuie sa-l iubesti pe Dumnezeu si apoi pe copil”. Altei femei i-a spus: ”Tu vii si te plangi ca copilul tau e betiv, dar atunci cand ati zamislit copilul, sotul tau era beat”, iar alteia care se plangea ca are un baiat hot i-a spus ca si ea a furat cand era insarcinata cu el. (Milosan Violeta, Recea)

♦♦♦

O buna parte din invataturile Parintelui vizau familia; era cu desavarsire impotriva avorturilor. Odata era o doamna la Parintele si se plangea ca are un singur baiat care nu se casatoreste. Parintele i-a spus: ”Nici nu o sa se casatoreasca, aici ti se opreste neamul.” Tot din cauza avorturilor…
S-a dus la Parintele o femeie insarcinata care nu voia sa aiba copii. Parintele i-a zis: ”Daca tu nu faci copilul asta, fata asta, omori mama a doi preoti.” Peste vreo 20 de ani fata a nascut la randul ei doi gemeni. Nu am aflat daca au ajuns preoti dar sigur asa este. (Taflan Maria, com. Mandra)

♦♦♦

Altadata Parintele a spus: ”Cand faradelegile vor inclesta mintea si inima oamenilor si-i vor salbatici asa de tare, incat vor zice ca nu le mai trebuie Dumnezeu si Biserica si preoti, incat va fi salbaticirea si nebunia urii peste tot pamantul, atunci vine sfarsitul.

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *