LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Mărturisirea de credinţă a părintelui Haralambie Vasilache în documentele Securităţii

Share

Născut într-o familie de credincioşi din Roşieştii Fălciului, alături de fratele său Vasile, Haralambie Vasilache a urmat studiile de teologie, ajungând unul dintre cei mai iubiţi slujitori şi predicatori din Moldova.

După stăreţiile de la Cernica şi Neamţ, el ajunge la Schitul Pocrov. Aici era urmărit de Securitate, de la care avem chiar fragmente ale predicilor sale.

Aşadar, la 23 martie 1959, părintele Haralambie spunea: „Biserica Ortodoxă este hrana sufletească a tuturor credincioşilor ortodocşi şi datează din primele secole ale creştinismului. Icoanele sunt şi ele din primele secole ale creştinismului. Prin sec. al VIII-lea, apusenii s-au despărţit şi au rămas protestanţi, aşa cum sunt şi astăzi. Noi, drepţii, creştinii ortodocşi, am rămas credincioşi Bisericii noastre şi cu icoanele sfinţilor Părinţi, cu darul lui Dumnezeu cel atotputernic. Să nu pierdeţi nădejdea în Biserica lui Hristos, care este hrana noastră sufletească. În toate timpurile, Biserica a fost biruitoare. Veniţi să vă închinaţi în sfânta noastră biserică, căci cea mai înaltă credinţă în lume şi care a străbătut veacuri după veacuri a fost Biserica Ortodoxă”.

 

www.fericiticeiprigoniti.net

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *