LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Ne vorbeste parintele ANDREI COROIAN (VI): Pretul Invierii

Share

POSTUL MARE ESTE PERIOADA CEA MAI SFÂNTĂ DINTR-UN AN IAR SĂPTĂMÂNA PATIMILOR ESTE CULMEA ACESTEI SFINŢENII.TOATE ZILELE  EI SE NUMESC MARI ŞI CRESC CA IMPORTANŢĂ ŞI INTENSITATE DE LA UNA LA ALTA.

SFANTA ŞI MAREA LUNI.

DUPĂ CE DUMINICĂ L-AM PRĂZNUIT PE DOMNUL CARE A INTRAT ÎN IERUSALIMUL SUFLETELOR NOASTRE PRECUM ODINIOARĂ ÎN IERUSALIMUL CEL ISTORIC.DUPĂ CE PRECUM PRUNCII ACEIA CARE L-AU ÎNTĂMPINAT CU RAMURI CU STÂLPĂRI ŞI CU CÂNTĂRI,AM FĂCUT-O ŞI NOI CU FLORILE CREDINŢEI,ALE  IUBIRII ŞI ALE RUGĂCIUNIILOR NOASTRE,SUNTEM ALĂTURI DE MIRELE HRISTOS ÎN ACEASTĂ SFÂNTĂ ZI.

EL ESTE PREACUTAT,PREABUN,PREA DREPT,PREADREPT ŞI PREASFÂNT.CA SĂ PETRECEM UNIŢI CU EL NU ESTE DE-AJUNS CĂ NE-AM CURĂŢIT ŞI NE-AM ÎNBUNĂTĂŢIT  ÎN TIMPUL POSTULUI,CI TREBUIE SĂ ARĂTĂM IUBIRE MILOSTIVĂ ŞI JERTFELNICĂ CĂTRE APROAPELE NOSTRU. HRISTOS DEPLÂNGE IERUSALIMUL CARE NU L-A PRIMIT ATUNCI ŞI TOATE ORAŞELE ŞI SUFLETELE CARE NU-L VOR PRIMI  DE-ALUNGUL VREMURURILOR. NE ARATĂ CĂ TOT OMUL CARE NU ADUCE ROADĂ DE DRAGOSTE ESTE ASEMENI SMOCHINULUI NERODITOR CARE SE TAIE ŞI SE ARUNCĂ ÎN FOC.

TOT ÎN ACEASTĂ ZI DUHUL SFÂNT NE PUNE ÎNAINTE ICOANA LUI „IOSIF CEL PREAFRUMOS”,FUL IUBIT AL PATRIARHULUI IACOB. ACESTA DIN  INVIDIE ŞI GELOZIE ESTE VÂNDUT SCLAV ÎN EGIPT DE CĂTRE FRAŢII SĂI.PRIN POST RUGĂCIUNE,CURĂŢIE  ŞI ÎNFRÂNARE, EL AJUNGE PROFET VESTIT ŞI GUVENATORUL EGIPTULUI,CEIACE PENTRU EL,DESIGUR ESTE O MARE REALIZARE PERSONALĂ.DAR NU ACEASTA Î-L ÎMPLINEŞTE DESĂVÂRSEŞTE CI MAREA LUI IUBIRE JERFLNICĂ. CÂND DUPĂ ZECI DE ANI ÎN TIMPUL UNEI FOAMETE CUMPLITE, FRAŢII LUI,CARE-L CREZUSERĂ MORT, AJUNG ÎN EGIPT SĂ CUMPERE GRÂU, EL LI SE  DESCOPERĂIAR ÎN UIMIREA  ŞI FRICA LOR ,EL Î-I MÂNGÂIE ŞI-I LINIŞTESTE, SPUNÂNDU-LE SĂ NU AIBĂ MUSTRĂRI DE CUGET PENTRU FAPTA LOR UCIGAŞĂ, CĂ DE FAPT DUMNEZEU LATRIMIS ACOLO SPRE SALVAREA LOR ŞI ÎNTREGULUI LOR NEAM.SFINŢENIA PERSONALĂ NU ESTE PLĂCUTĂ LUI DUMNEZEU DACĂ  NU ESTE FOLOSITOARE SEMENILOR.

SFÂNTA SI MAREA MARŢI.

EVANGHELIA ŞI SINAXARUL NE AMINESC DE ULTIMA CUVANTARE CUVÂNTARE ŢINUTĂ DE DOMNUL HRISTOS ÎN PRIDVORUL TEMPLUI , ÎN CARE MUSTRĂ USTURĂTOR CONDUCEREA PE MEMBRII CONDUCERII POILTICE ŞI RELIGIOASE A EVEREIILOR  DE ATUNCI.PRIN EI MUSTRĂ CU A ACESIAŞĂ ASPRIME PE TOŢI  FĂŢARNICII ,IPOCRIŢII,CORUPŢII ŞI LACOMII DIN TOATE TIMPURILE DINTRE CARE UNII STAU ÎN FRUNTEA NOROADELOR.PRIN PILDA TALAŢILOR ŞI CEA ACELOR ZECE  FECIOARE , MÂNTUITORUL NE ARATĂ MAREA DATORIE  DE A NE LUCRA TALANŢII ORI TALENTUL SPRE ANU FII PEDEPŞIŢI, DAR MAI ALES DATORIA DE APETECE VIAŢA ÎN CREDINŢĂ ŞI FAPTE BUNE LUCRATE CU IUBIRE ASEMENI FECIOARELOR ÎNŢELEPTE. FECIORELNICI SUNT TOŢI CREŞTINII BOTEZAŢI DAR NUMAI CE ÎN PRIVEGERE ŞI ATENŢIE RODESC DARURILE BOTEZULUI VOR FI PREGĂTIŢI SĂ-L ÎNTÂMPINE PE DOMNUL ÎN ACEA CLIPĂ PE  CARE NIMENI DINTRE OAMENI NU O POATE CUNOAŞTE, VENIREA SA ŞI ÎNFRICOŞĂTOAREA JUDECATĂ.

SFÂNTA SI MAREA MIERCURI.

NE ARARTĂ PRIN PILDA FEMEI PĂCĂTOASE , CÂT  DE MULT PREŢUIEŞTE  DOMNUL HRISTOS IUBIREA SINCERĂ ŞI DĂRUIREA TOTALĂ. O FEMEIE  PĂCĂTOASĂ A FĂCUT UN GEST DE IUBIRE CARE A RĂMAS ÎN ISTORIE. A CUMPĂRAT UN VAS DE ALABASTRU, O AMFORĂ, CU MIR DE MARE PREŢ,PE CARE LA SPART ŞI LA VĂRSAT PE CEŞTETUL DOMNULUI. APOI I-A SPĂLAT PICIOARELE CU LACRIMI ŞI I LE-A ŞTERS CU PĂRUL LACRIMILOR EI.PREŢUL MIRULUI ERA DE TREI SUTE DE DINARI(ECHIVALENTUL A TREI MII DE DOLARI SAU EURO ASTĂZI) IAR RISIPA I-A SUPĂRAT PE APOSTOLI ŞI PE TOŢI CEI PREZENŢI.DAR MÂNTUITORUL I-A LUAT APĂRAREA ŞI A LĂUDAT-O  STABILND PRIORITATEA IUBIRII DE DUMNEZEU ÎNAINTEA IUBIRII DE OAMENI, DE SĂRACI. A FI IUBITOR  DE SĂRACI FĂRĂ AFI IUBITOR DE HRISTOS NU ESTE UN LUCRU MARE, PENTRU CĂ UN ASTFEL DE OM SAU VA CĂDEA ÎN VANITATE SAU VA RENUNŢA LA FAPTELE SALE CARITATIVE LA UN MOMENT DAT. MAI REIESE DA AICI PRIORITATEA MILOSTENIEI SPIRITUALE, ADICĂ GRIJA DE A MÂNTUI UN SUFLET,ÎN FAŢA CELEI MATERIALE, ADICĂ GRIJA  DE A HRĂNI UN TRUP.

SFÂNTA ŞI MAREA JOI.

ESTE ULTIMA ZI DE VIAŢĂ PÂMÂNTEASCĂ A MÂNTUIORULUI IISUS HRISTOS .ÎNAINTE DE A FI PRINS , ANCHETAT,BĂTUT SCUIPAT, BICIUIT,JUDECAT ŞI OSÂNDIT. CU MARE IUBIRE  ŞI DOR MANANCA ULTILMUL PAŞTE AL LEGII VECHI. ESTE PENTRU ULTIMA OARĂ ÎMPREUNĂ CU IUBIŢII SĂI UCENICI ŞI APOSTOLI.DUPĂ CE Î-I MÂNGÂIE CU CUVÂNTUL FĂGĂDUINDU-LE PE DUHUL SFÂNT ,SLUJEŞTE PRIMA SFÂNTĂ LITURGHIE  ŞI PRIMA SFÂNTĂ EUHRISTIE(ÎMPĂRTĂŞANIE )CU CARE Î-I HRĂNEŞTE PE UCENICI. LE DĂ ÎNSUŞI SFÂNTUL TRUP ŞI ÎNSUŞI SFÂNTUL SÂNGE ,ARĂTAND ADEVĂRATA HRANĂ A NOLUI POPOR ISRAIL, POPORUL CREŞTIN. LITURGHIA ŞI EUHARISTIA VOR FI DE ATUNCI PÂNA LA SFRŞITUL ISTORIEI CENTRUL CULTULUI CREŞTIN,ACTUL CARE ŢINE LEGĂTURA ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT.

APOI LE SPALĂ PICIOARELE OBOSITE,ARĂTĂND CĂ TREBUIE SĂ NE NETEZIM CĂILE UNI ALTORA ŞI SĂ NE AJUTĂM FRĂŢEŞTE PE CARAREA MÂNTUIRII.

URMEAZĂ MOMENTUL GHETSIMANII, UNDE DUPĂ O RUGĂCIUNE CUM NA MAI FOST ALTA VREODATĂ, CU SUDORI, SÂNGE ŞI LACRIM,ÎMPLININD VOIA TATĂLUI AŞTEPTĂ MOMENTUL PRINDERII. SĂRUTUL FĂŢARNIC AL LUI IUDA Î-L IDENTIFICĂ COHORTEI DE OSTAŞI CARE-L ARESTEAZĂ.NU SE SUPĂRĂ PE TRĂDĂTOR, Î-I SPUNE ,,PRIETENE” APOI CU ŞI MAI MULTĂ MARINIMIE ŞI DEMNITATE CERE CA UCENICII LUI SĂ FIE ELIBERAŢI.

ESTE DUS ÎN LANŢURI LA REŞEDINŢA ARHIEREILOR ANA ŞI CAIAFA,SPRE A FI ANCHETAT.SINGURA LUI VINĂ ESTE ACEIA DE FI NEVINOVAT, ACEIA DE A FI FĂCUT  NUMAI BINE.DEŞI NU ISE POATE ADUCE VRE-O ACUZĂ ESTE ANCHETAT BRUTAL,LOVIT, SCUIPAT , BATJOCORIT.ESTE CONDAMNAT DE  CĂTRE  UCIGAŞII ŞI VĂRSĂTORII DE SÂNGE AI PROOROCILOR,TICĂLOŞII PREOŢI CĂRTURARI ŞI FARISEI,TOCMAI PENTRU CĂ ESTE FIUL LUI DUMNEZEU, CEIACE NU NEAGĂ CI MĂRTURISEŞTE CU TOATĂ DEMNITATEA.ACEST COMPORTAMENT VA FI DE-ACUM TEMEIUL TUTUROR MUCENICILOR ŞI MARTIRILOR, ÎN FAŢA TIRANILOR NEDREPŢI ŞI  CRIMINALI DE ORICE FEL.DIMINNEŢA VA FI PREDAT PROCURATORULUI PONŢIU PILAT.

SFÂNTA ŞI MAREA VINERI.

CA UN CONDAMNAT, CU HLAMIDA ROŞIE DE BATJOCURĂ,CU CUNUNA DE SPINI PE CAP, DUPĂ O NOAPTE DE LOVIRI, BICIUIRI, SCUIPĂRI ŞI BATJOCURI,ESTE DUS SPRE CONDAMNARE PROCURATORULUI PILAT SPRE A FI CONDAMNAT ŞI EXECUTAT.PROCESUL RELIGIOS S-A TRASFORMAT ÎNTR-UNUL POLITIC, CEIACE CE SE VA ÎNTÂMPLA CU MULŢI SFINŢI MUCENICI DE MAI TÂRZIU.

ÎNTREBĂRILOR ACESTUI IUBITOR DE BANI ŞI DE PUTERE ,SCEPTIC ŞI NESTATORNIC, HRISTOS NU-I DĂ NICI UN RĂSPUNS. CE SĂ-I RĂSPUNDĂ UNUIA CARE CREDEA CĂ ADEVĂRUL NU EXISTĂ ŞI CARE DE DRAGUL POZIŢIEI SALE SE LĂSA ŞANJAT DE CONDUCĂTORII EVREI ,OMORÂND UN NEVINOVAT ŞI ÎNCĂLCÂND ASTFEL ATÂT DREPTUL ROMAN CÂN ŞI DREPTUL DIVIN.DACĂ AR FI ŞTIUT NEFERICITUL CĂ ARE ÎN FAŢĂ:,,CALEA, ADEVĂRUL ŞI VIAŢA” AR FI PREFERAT SĂ MOARĂ EL PENTRU AL SALVA, SAU SĂ FIE RĂTIGNIT ÎMPREUNĂ CU EL.DAR NU LA PURTAT CUGETUL SPRE LUMINĂ ŞI ASFEL ÎMPĂRATUL CERURILOR ESTE OSÂNDIT LA MOARTE PRIN RĂSTIGNIRE ŞI PUS DREGRAB SĂ-ŞI DUCĂ CRUCEA LA LOCUL OSÂNDEI.DESIGUR CADE SUB GREUTATEA EI,ERA ATÂT DE DESFIGURAT DE LOVIRI, DE SLEIT DE PUTERI, ÎNCÂT SFÂNTA SA MAICĂ,FECIOARA MARIA ,CÂND L-A VĂZUT A LEŞINAT.ÎN GRABĂ,SĂ NU-I AUCE SÂMBĂTA L-AU SILIT PE SMON DIN CIRENE SĂ O DUCĂ…ACUM Î-L BAT ÎN CUIE ŞI RIDICĂ CRUCEA, DURERILE SUNT INSUPORTABILE ŞI NICI UN STROP DE MÂNGÂIERE. Î-L HULESC Ş-IL BATJOCORESC DIN NOU.SETEA DE SÂNGE A PUS STĂPÂNIRE DEPLINĂ ŞI PE PREOŢI ŞI PE GLOATĂ.IAR EL RABDĂ ŞI TACE. ACEIAŞI BLÂNDEŢE, ACEIAŞI PACE,ACEIAŞI IUBIRE,ACEIAŞI LUMINĂ , DEŞI ACUM FIZIC NU SE VEDE PE FAŢA LUI BRĂZDATĂ DE SÂNGE ŞI SUDOARE.

ROSTEŞTE ULTIMILE ŞAPTE CUVINTE,PE CRUCE ZBĂTÂNDU-SE ÎN DURERI  CUMPLITE.SUFLETUL A RĂMAS BUN ŞI SENIN.

,,PĂRINTE IARTĂL-LE  LOR CĂ NU ŞTIU CE FAC” ESTE PRIMUL CUVANT.IERTAREA ESTE CONDIŢIA INTRĂRII ÎN VIAŢA DUHOVNICEASCĂ,IERTAREA ESTE URLTIMUL ACT AL NEVOINŢEI. HRISTOS MODELUL NOSTRU SUPREM,NE-A SPUS MAI  ÎNTÂI CU VORBA ,,SĂ IUBIM PE DUŞMANII NOŞTRI,SĂ FACEM BINE CELOR CE NE FAC RĂU”IAR ACUM NE ARATĂ CU FAPTA,IERTÂNDU-ŞI TORŢIONARII ,UCIGAŞII ŞI BLASFEMIATORI.

AL DOILEA CUVANT:,,FEMEIA IATĂ FIUL TĂU , FIULE IATĂ MAMA TA”.ÎN CHINURI ŞI-N DURERI CUMPLITE NU UITĂ DE CEI DRAGI, DE SFÂNTSA SA MAICĂ ŞI DE UCENICII DRAGI. LOR, PRIN SFÂNTUL IOAN, ŞI NOUĂ TUTUROR NE LASĂ AO MAMĂ SCUMPĂ,CA OCROTITOARE, APĂRĂTOARE ŞI POVĂŢUITOARE,IAR EI NE ÎNCREDINŢEAZĂ CA FII. CE FERICITĂ COMUNIUNE CĂCI O MAMĂ NUJ POATE TRĂI FĂRĂ FIII,IAR FIUL NU ARE O FIINŢĂ MAI SCUMPĂ DECÂT MAMA.

AL TREILEA CUVANT:,,DUMNEZEUL MEU , DUMNEZUL MEU ,PENTRU CE MAI PĂRĂSIT ?”CA SĂ-ŞI ARATE IUBIREA SA DE OM A BĂTUT POTIRUL SUFERINŢEI PÂNĂ LA CAPĂT. A ACUNOSTU ŞI DEZNĂDEJDEA OMULUI DESPĂRŢIT DE DUMNEZEU ,DEŞI NU FĂCU-SE PĂCAT.ÎN DISPERARE MULŢI SE SINUCID, DAR EL NE- A ARĂTAT CĂ TEBIUE REPREDE SĂ NE REVENIM ŞI SĂ FACEM DIN NOU BINE.

AL PATRULEA CUVANT:,,MIE SETE ?”…APĂ NU I-AU DAT CI OŢET ŞI FIERE.DAR ALTA ERA SETEA LUI.SETE DE MÂMTUIREA LUMII. TATĂ I-A POTOLIT ACEASTĂ SETE,DÂRUINDU-I SULFLETU TÂLHARULUI CELUI BUN(SFÂNTUL DISMAS)CARE VA DEVENI ÎNTÂIUL CETĂŢEAN AL RAIULUI REDOBÂDIT. ACESTA ESTE RODUL PĂTIMIRILOR DE PE CRUCE,DE ACEIA Î-I V ŞI SPUNE ,,ASTĂZI VE FI CU MINE-N RAI”CARE ESTE AL CINCILEA CUVÂNT.ÎMPĂCAT  SUFLETEŞTE DE ACEASTĂ CONVERTIRE ŞI MÂNTUIRE A TÂLHARULUI CARE VA FI TEMEI DE MÂNTUIRE PENTRU MII DE CRIMINALI ŞI HOŢI,VA SPUNE: ,,SĂVÂRŞITU-SA !”AL SASELEA CUVANT ŞI APOI :,,PĂRINTE ÎN MÂINILE TALE Î-MI ÎNCREDINŢEZ DUHUL(SUFLETUL ) MEU !”,ULTIMUL CUVANT.

DUPĂ ACESTE ŞI-A DAT SUFLETUL ÎNMÂINILE PĂRINTELUI CERESC.

L-AM PLÂNS ASEARĂ CU LACRIMI ŞI CÂNTĂRI PE  CEL CE AFOST PUS ÎN MORMANT DE IOSIF ŞI NICODIM .ACUM TRUPUL LUI SE ODIHNEŞTE PE PIATRĂ IAR SULFLETUL SĂU ÎNDUMNEZEIT A COBORÂT ÎN IAD SPRA MÂNTUIREA CELOR DE ACOLO . LA MIEZUL NOPŢII VOM AŞTEPTA CU EMOŢIE SFÂNTA CEA MAI MARE MINUNE DINTRE CÂTE AU FOST  SUB SOARE,SFÂNTĂ ÎNVIEREA SA. EA VA UMPLE DE BUCURIE CERUL ŞI PĂMÂNTUL, IADUL ŞI SUFLETELE NOASTRE. DE-ACUM SĂ NE BUCURĂM CU BUCURIE SFÂNTĂ LĂSÂN ORICE UMBRĂ DE ÎNTRISTARE.BUCURIA NOASTRĂ O VOM CÂNTA CU CÂNTĂRI LUMINOASE, SLĂVIND ÎNVIEREA SA.

TOŢI SĂ PETRECE-ŢI  DE-ACUM ÎN BUCURIA.,LUMINA, PACEA ŞI IUBIREA CÂNTĂRII:,,HRISTOS A ÎNVIAT DIN MORŢI CU MOARTE PE MOARTE CÂLCÂND,ŞI CELOR DIN MORMÂNTURI ŞI NOUĂ TUTUROR VIAŢĂ DĂRUINDU-NE. AMIN.

                      HRISTOS A ÎNVIAT !

PR. ANDREI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *