LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Parintele Constantin Galeriu – Lansarea de carte la Biserica Sfanta Parascheva si Sfanta Genoveva din Paris

Share

 

Si eu am fost ucenicul/ucenica Părintelui  Galeriu”- Argentina  Gramada – ucenica  Părintelui  Galeriu si Tatiana  Coman  -realizatoarea proiectului editorial, absolventa a Facultatii de Informatica  a universitatii Titu Maiorescu -adica frumoasa „repetabila povara” in marturisirea  si pastrarea credintei

Mi-am dorit mereu sa fac o carte despre tezaurul de cuvinte rostite de Parintele Galeriu , despre dragostea ucenicilor pentru darul primit. Am strans in ani mult material electronic si fizic si oprtunitatea s-a ivit acum cu acest proiect editorial prin Administratia Fondului Cultural. Dar de ce la Paris ?

Coiencidente? Coiencidenta este felul in care Dumnezeu  de a ramne anonim.Cand il ascultasem pe Parintele Galeriu in Dealul Patriarhiei cu ani in urma mi-am zis . Am sa –l caut…si cand am gasit biserica Sfantul Silvestru era plecat la …Paris la o conferinta. Era iunie 1987. Si cand l-am gasit , l-am ascultat ani in sir cu  staruinta si cu folos duhovnicesc.

Aflasem de la Tatiana ca e implicat in evenimentul de lansare a cartii  Parintelui Galeriu pr.Razvan Ionescu . Abia asteptam sa-l cunosc ,stiindu-l din articolul din Lumea Credintei citat in carte”acum pot sa marturisec : si ierarhii plang”[i] si mai ales „Timpul omului din eternitatea Domnului”.Ei nu a fost asa ! Este tot preot, cu acelasi  nume Razvan Ionescu, dar alta persoana.[ii]Acest parinte Razvan Ionescu  paroh la Biserica Sfanta Paraschiva  si Sfanta Genoveva din Piata Saint Sulpice  a organizat in data de 20 10 2013 hramul  Sfintei Cuvioase Paraschiva.

Trei preoti si trei diaconi l-au intampinat pe episcopul Marc [iii]care a oficiat  Slujba Sfintei Liturghii  si in limba romana si in limba franceza. Corul repeta  Kyrie eleison si Gloire  à Dieux.

 

Dupa  liturghie  a urmat agapa;dupa agapa  glasuri sprintene de copii il urmeaza pe pr.Razvan Ionescu care canta la chitara. De la „bate vantul frunzele ” la  versurile lui Vieru:

 

„Pentru ea la Putna clopot bate
Pentru ea mi-i teama de pacate,
Pentru ea e bolta mai albastra –
Pentru limba noastra.

Refren:
Dumnezeu prima oara
Când a plâns printre astre,
El a plâns peste tara
Cu lacrima limbii noastre. ”[iv]
…………………………………………………………

La refren , pr. Razvan Ionescu zice : ”acum si parintii”! Toti stiu versurile si canta cu drag si dor. Este o atmosfera aparte de bucurie , comunicare in limba materna si comuniune  . Pe fetele tuturora este lumina bucuriei depline !

Peretii stancosi mi-amintesc brusc de catacombele in care slujeau si se rugau crestinii in primele veacuri. Aici este Liturghia dupa Liturghie in libertate.

        Apoi un violonist  a prestat cu virtuozitate si talent Balada lui Ciprian Porumbescu ; un saxofonist profesionist, acompaniat la pian   a interpretat o piesa de Bela Bartok.

A urmat momentul nostru  de lansare a cartii „Si eu am fost ucenicul (ucenica ) Parintelui  Galeriu ” pe care l-a prezentat cu emotie realizatoarea proiectului editorial al Asociatiei «Tous pour l’Europe» si sustinut de  Administratia Fondul Cultural National  , Tatiana Coman.

Pentru a aduce un  omagiu memoriei Parintelui Galeriu,   am creat  impreuna  cu studentii mei doua site-uri si acum aceasta replica a acestora (offline) ,  pe carte.

Asadar de la cartea virtuala la cartea traditionala…

In anul 2005   primisem sarcina să fac  o revistă virtuală pentru universitate pentru popularizarea cunosterii stiintifice (megabyte.ro)[v] ; mi-am zis atunci –  de ce nu am avea una si pentru  cunoasterea   operei Părintelui  Galeriu . In informatica , informatia este perisabilă. Invătătura Lui Dumnezeu este eternă. Asa  ca  dupa mai multe încercări am reusit în colaborare cu un  student   competent si  credincios de la facultatea de informatică ,   Dascaliuc  Cosmin site-ul “Si eu am fost ucenicul/ucenica Părintelui  Galeriu”.

Intâmplarea nu vine de la hazard , vine de la templu si Dumnezeu o îngăduie pentru ca mai tarziu sa o explice. Postarea site-ului  a avut loc  in anul 2005 ziua în care nepotul Părintelui Constantin Galeriu, Părintele Cristian Galeriu si-a sustinut teza de doctorat . In fata unei comisii condusă de decanul de atunci prof.univ.dr.pr. Necula dar si a părintilor de la Sf Silvestru , a familiei si a enoriasilor apropiati , nepotul Părintelui  a  prezentat „teologia Sfântului Maxim Mărturisitorul” . Ne-am bucurat , cum s-ar fi bucurat însusi Părintele,  care cu sigurantă a avut un rol esential în formarea profesională a nepotului care l-a urmat in carieră .[vi]  

   Site-ul “Si eu am fost ucenicul/ucenica Părintelui  Galeriu”a fost postat pe un domeniu gratuit (extensia go.ro). De obicei , dacă nu sunt destul de accesate , domeniile gratuite sunt închise . Fiind cu continut educativ religios nu am acceptat postarea de reclame de nici un fel. Si daca rezistă  de atâtea ani, e semn ca este nevoie de el ; îl accesează studentii de la teologie si nu numai. Peste ani  “am găsit “ un alt colaborator , tot student la informatică, Cristian Midvichi care nu numai ca  a creat dar  a si oferit spatiu de găzduire. Este vorba despre site-ul  Părintelegaleriu.ro, care face legătura cu site-urile : ucenicii Părintelui  Galeriu [vii]dar si cu site-ul bisericii Sfântul Silvestru [viii]si în care a postat mai multe fisiere predici video ale Părintelui  Galeriu si care e mai bine promovat .[ix]

Asadar «modernitatea » Părintelui  este  asigurata.  Părintele este pe net. O sintagmă  a zilelor noastre zice ca cine nu-i pe net nu exista. Dar nu toată lumea care-l iubeste pe Părintele  are net. Câta lume se bucura ! O poza cat de mică  ,  un articolas cu sau despre Părintele este păstrat dar  si răspandit celor dragi  ca pe ceva de mare pret. Si iată ca dupa aproape un deceniu ,  tot cu o studentă de la informatică, Tatiana Coman  am realizat acest proiect editorial prin Asociatia «Tous pour l’Europe» si sustinut de  Administratia Fondul Cultural National  , de prezentare si promovare a continutului celor doua site-uri închinate operei si personalitătii Părintelui   Galeriu. De obicei se trece de la carte traditională,  la cartea in format digital (e_book) , în format  electronic , la site. De data aceasta este invers :  de la site la carte pentru ca fiorul si bucuria cărtii adevărate nu va dispărea niciodată.  Cartea traditională a devenit mai scumpă, mai elitistă ,  dar nu mai putin iubită.

Asadar Galaxia Gutenberg versus Galaxia Internet.

Parintele   Cristian  Galeriu isi aminteste ca in urma cu 13 ani a cantat aici la Boserica Sfanta Parascheva la strana in perioada masteratului facut aici la Paris. Apreciaza cartea lansata azi , aici „Si eu am fost ucenicul (ucenica ) Parintelui  Galeriu  ”  ca fiind plina de „apoftegme ”[x] de la Parintele Galeriu.


Pr.Razvan Ionescu
si-a amintit de vremea studentiei sale, cand la casa studentilor Grigore Preoteasa , Părintele Galeriu   a vorbit tinerilor  despre Dumnezeu, electrizând intreaga sala. De atunci, ori de cate ori are ceva important de facut asculta o predica video sau audio a Parintelui Galeriu ca sa-l insufleteasca cu duhul lui. Si de la Dumnezeu mai deplin. 

Pr. Razvan Ionescu apreciaza aparitia cartii lansate azi, un gest recuperatoriu pentru opera scrisa a Parintelui Galeriu.

Tatiana Coman a scris proiectul editorial pentru cunoasterea operei Parintelui Galeriu de românii plecati in strainatate. Cartea va fi lansata si  in Bucuresti de ziua de nastere pamânteana a Parintelui Galeriu la Biserica Sfantul Silvestru.

Slava Lui Dumnezeu pentru toate! 

Conf.univ.dr.Argentina Gramada Dragu

 

 


[i] Razvan Ionescu Parintele  Galeriu-preotul tuturor Lumea credintei nr 2 -2003

[ii] Pr Răzvan Andrei Ionescu este absolvent al Departamentul de Ştiinţe Inginereşti (filiera engleză) din cadrul Universităţii « Politehnica » Bucureşti (1995) şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă (secţia Pastorală) din cadrul Universităţii Bucureşti (2000), părintele este pasionat de dialogul între teologie şi ştiinţă şi, în consecinţă, autor şi/sau coautor de studii şi cărţi de ştiinţă şi religie.- http://paginadefolos.blogspot.ro/2012/05/ortodoxia-romaneasca-la-paris-interviu.html

[iii] A absolvit Facultatea de Arhitectură din Paris (1981) şi Institutul de Urbanism din Paris – Universitatea Paris VIII (1980).
A intrat în M
ănăstirea Sihăstria din Moldova, unde a fost tuns în monahsim la 6 septembrie 1992. A fost hirotonit diacon (9 septembrie 1992) şi preot (20 august 1994) de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Daniel şi a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi în 1995.Episcop vicar 2005­ www.mitropolia.eu/ro/site/66/

[iv] Grigore Vieru- „Pentru Ea” -www.versuri-si-creatii.ro/poezii/v/grigore-vieru-6zuocuu/pentru-ea-6zusdpc.html

[vi] Slujba de prohodire a Parintelui Constantin Galeriu  a avut loc  Ziua Odovaniei Schimbarii la Fata si a Mutarii  Sfintelor moaste ale Sfantului Maxim Mărturisitorul.

[ix] La tastarea pe Google a numelui Părintelui este pe prima pagina de cautare,  pozitia a a doua

[x] Maximă, sentință formulată de obicei de o personalitate celebră (din antichitate). Din fr. apophtegme. http://dexonline.ro/definitie/apoftegm%C4%83

[xi] Maximă, sentință formulată de obicei de o personalitate celebră (din antichitate). Din fr. apophtegme. http://dexonline.ro/definitie/apoftegm%C4%83

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *