LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Părintele Dumitru Stăniloaie ne vorbește despre post

Share

Astăzi, 16 noiembrie 2011, se împlinesc 108 ani de la nașterea marelui teolog și alesului gânditor creștin, pr. Dumitru Stăniloaie. În opera sa teologică are în centru, ca și categorie fundamentală, iubirea. Deviza vieții sale a fost: “Să iubim pe oameni, să iubim pe Dumnezeu!” În anul 2003, UNESCO a înscris în calendarul aniversarilor culturale si numele teologului român Dumitru Stăniloaie, marcând 100 de ani de la nașterea celui numit „teologul dragostei creștine”.


 Iată ce mărturisește părintele Stăniloaie despre post:

– Vă rugăm să vorbiți despre efectele postului asupra trupului și sufletului!

– Sfântul Antonie cel Mare s-a hrănit numai cu pâine și cu apă și a trăit 105 ani. Sunt aici și chestiuni de cunoaștere biologică a omului, a trupului. În general, postul trebuie să fie și o manifestare de forță spirituală și poate să fie și o cruțare a organismului de la prea mari eforturi de dizolvare și asimilare a hranei.

– Hrana acționează prin corp și asupra sufletului?

– E foarte greu de despărțit între ele; trupul fără suflet nu este trup și sufletul nu se poate manifesta cu totul fără trup, așa le-a făcut Dumnezeu, foarte unite. Deci, hrana acționează nu numai asupra trupului, ci și asupra sufletului. Postul îl face pe om să se rețină de la pofte; trupul antrenează niște pofte și nu-i bine să ai un trup prea împovărat. Asta îți îngreunează inima, circulația sângelui; trebuie să ținem seama și de rezultatele studiilor medicale.

– Putem considera postul ca echilibrare a greșelilor trecutului?

– Putem considera postul și ca un mijloc de pocăință pentru greșelile trecute. Am căutat să trăim prea bine altădată și am păcătuit…să căutăm să nu mai facem așa și să-l considerăm și ca un fel de pocăință(căință, suferință, greutate, oarecare pătimire, în sensul bun), pentru cele rele din trecut.

– Mântuitorul spune că unele boli pot fi tratate numai prin post și rugăciune!

– Trebuie făcute niște eforturi deosebite pentru întărirea puterilor sufletului asupra trupului și poate că sunt oameni sfinți care postesc foarte mult și se întăresc foarte tare și de aceea au și o putere mai mare asupra altora, asupra celor bolnavi.

– Cum apreciați postul total, să se bea numai apă, sau nici apă, de exemplu miercurea și vinerea?

– Biserica n-o recomandă ca lucru general. Cine poate face mai mult, e bine  să facă mai mult. O tradiție a Bisericii, și anume Liturghia darurilor înainte sfințite, se făcea miercuri și vineri după masă, ca vecernie, deci înseamnă că oamenii care se împărtășeau atunci nu mâncau până seara. E bine să se țină post cât mai mult miercurea și vinerea; cine poate. Rugăciunea împreunată cu postul e mai puternică, e mai concentrată; foarte mult ajută postul la rugăciune!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *