LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Părintele Dumitru Toadere

Share

Părintele Dumitru Toadere şi soţia lui, decedaţi în accidentul din Floreşti – Cluj, conduşi pe ultimul drum de sute de oameni

 

Câteva sute de persoane au participat joi la prânz la slujba de înmormântare a preotului Dumitru Toadere şi a soţiei sale, Ileana Toadere, care au decedat în urma unui accident petrecut marţi seară în Floreşti.

Ceremoniile religioase au început la biserica Institutului Oncologic de pe strada Republicii, cu slujba Liturghiei arhiereşti oficiată de episcopul Timotei Lauran, al românilor ortodocşi din Spania şi Portugalia. Apoi a fost oficiată slujba de înmormântare, la care a slujit şi episcopul-vicar al Clujului, Vasile Someşanul. La slujbă au participat câteva sute de persoane, între care zeci de preoţi, rude, apropiaţi şi persoane care i-au cunoscut pe cei doi soţi.

În cuvântul lor, ierarhii au subliniat ataşamentul preotului Dumitru Toadere pentru Biserică şi slujirea pe care a desfăşurat-o alături de soţia sa, pentru toţi cei aflaţi în nevoie, în calitate de preot de caritate la Institutul Oncologic. După oficierea slujbelor la Cluj, cortegiul a condus trupul preotului Dumitru Toadere şi al soţiei lui spre biserica din satul Floreşti, iar apoi la cimitirul din sat.

Preotul Dumitru Toadere s-a născut în 1948, în comuna Călăţele, a urmat seminarul Teologic la Curtea de Argeş, s-a căsătorit cu Ileana Toadere şi a fost hirotonit preot în 1974, în parohia Muntele Rece, de lângă Huedin. Din 1992 el a slujit ca preot de caritate al Insitutului Oncologic şi a edificat biserica de pe strada Republicii, asigurând totodată asistenţă spirituală dar şi socială pentru bolnavii oncologici, veniţi din toate colţurile ţării, dar şi pentru aprţinătorii acestora.

Preotul Dumitru Toadere şi soţia lui au decedat marţi seară, în urma unui accident petrecut în localitatea Floreşti. Miercuri seară, aproximativ două sute de persoane au participat la priveghiul celor doi soţi, fiind prezent şi mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *