LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Părintele Iosif de la Nicula

Share

Un părinte rugător cum n-am mai văzut, mereu vesel și luminat, bucuros și fericit. Se ruga mereu. Până la optezeci de ani,când s-a în bolnăvit, citea de două ori Psaltirea pe zi. De la sfintele slujbe nelipsit, dimineața meregea cu o oră-două mai devreme.
Și postitor !

12079279_1636833609928962_7498115534150566156_n(1)

În prima săptămână a Postului Mare nu gusta nimic 7 zile.
La cei peste șaptezeci de ani, muncea la grădină cu noi cei tineri, mereu sănătos și vesel.
Pe lângă multele rugăciuni pe care le spunea cu simplitate, știa multe pricesne și colinde, cu care la vreme potrivită își hrănea sufletul. Știa pe de rost aproape toate pericopele evanghelice versificate de Petre Dulfu.
În 1998, fost împreună, timp de două săptămâni .pentru închinare la Mânăstiri din Rusia și Ucraina. N-a gustat nimic opt zile. Mi-a spus ajună cât poți de mult ca să te folosești de acest pelerinaj… Întradevăr a fost cel folositor pelerinaj făcut vre-odată, poate într-un fel, peste cele dela Ierusalim și Sfântul Munte. La Diveevo, mânăstirea unde se află moaștele întregi ale Sfântului Serafim de Sarov, unde am trăit o bucurie pascală, maicile de acolo,îl asemăn-au cu sfântul Serafim. Batiușka ! Batiușka ! L-au fotografiat cu toporul și alte obiecte pe care le-a folosit marele sfânt Serafim, în mână.

Iar el, doar zâmbea mereu, bucuros și nevinovat.
Înainte de a trece din această lume, l-am spovedit și împărtășit citindu-i rugăciuni ..
Astăzi se bucură în rai ! Cu acea bucurie nevinovată și sfântă pe care o radia încă de pe pământ.
Sora sa după trup, lelea Ludovică dela Prundu Bârgăului, mi-a spus la un an s-au doi după mutare la cer,că la visat în frumoasele grădini ale raiului.
Era vesel și fericit ! O îndemna (are și dânsa peste 85 de ani), zicându-i : Vino aici ! Ce mai stai !
Curăția, simplitatea, bucuria, nevinovăția, bucuria și întreaga sa viață smerită, blândă și luminoasă, ne face să ne amintim de el cu drag, dorindu-i bucurie sporită în grădinile raiului și nouă celr cel amintim,același drum și sfărșit fericit.

arhim. ANDREI COROIAN

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *