LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Parintele PETRU IRIMESCU (Suceava)

Share

Sute de oameni vin, zilnic, la  preotul Petru Irimescu cu calități duhovnicești deosebite,  de la  Biserica  „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Rădășeni, județul Suceava,   pentru a-i cere ajutorul.  Pelerinii spun că imediat ce îi vede preotul știe totul despre ei. Oamenii cu probleme se adună aici de la primele ore ale dimineţii. Ca să ajungi la părinte, însă, trebuie să te treci pe un tabel cu număr de ordine altfel  ai ajuns degeaba. La coadă  stai câteva ore bune sau chiar și o zi întreagă și riști să nu ai norocul să intri dacă numărul celor care au ajuns este de foarte mare.

Preotul cu nume de sfânt, de apostol, omul cu suflet de aur, prietenul tuturor credincioşilor, purtător a nenumărate virtuţi – filotimia, răbdarea, râvna, frumuseţea modestiei – este o pildă de statornicie a credinţei şi de trăire duhovnicească. Nu şi-a scris numele în pisanii, ferindu-se de a fi în centrul atenţiei. Adună în jurul bisericii unde slujeşte nenumăraţi pelerini credincioşi veniţi din multe localităţi, cuprinşi de marea putere de iradiere a credinţei. El se bucura pentru fiecare suflet salvat şi vorbeşte cu absolut toţi cei care îi cer ajutorul.

Preotul Petru Irimescu a ieșit deja la pensie, însă este căutat în continuare de credincioși care vin din toate colțurile țării. De cum se crapă de ziuă, apar pe ulița de lângă biserică oameni să-şi găsească rezolvări miraculoase la preotul cunoscut cu har și care îi poate ajuta pentru a scăpa de probleme.  Preot cu o pregătire spirituală de o sfâşietoare frumuseţe, nu cultivă o elocvenţă solemnă de amvon, ci o trăire întru divin de o mare simplitate şi modestie, învelită în sensibilitatea cald-prietenoasă a păstorului de suflete.

„Ne înscriem pe listă. Eu am numărul 50 dar am avut noroc că o femeie a renunțat și am ajuns pe 25, în locul ei. Sunt în concediu, lucrez în Austria și am venit special la părinte.Dar vin de ani buni și m-a ajutat foarte mult în problemele de serviciu pe care le-am avut cândva. Acum am venit să cer ajutor pentru mine și pentru o cunoștință”, ne-a destănuit Carmen Oloeru.

O altă femeie din Suceava spune că trebuia să fie operată la gât, însă a venit la părinte și s-a vindecat fără să ajungă pe mâna medicilor. Chelariu Lucreția povestește cu lacrimi în ochi cum a scăpat de boală după ce a avenit la preotul Irimescu.

M-a ajutat foarte mult, mai ales cu boala. Mi-a pus mâna la gât și mi-a spus că nu voi fi operată. Că voi scăpa de cuțit și așa s-a întâmplat”, ne-a spus femeia.

Aurel Grigoraș din Focșani spune că a aflat de preot la Muntele Athos de la prelați români.

Vin pentru prima oară și sper să îmi găsesc ajutor și alinare. Am niște necazuri,nu vi le pot spune, dar am credința în Dumnezeu că le voi rezolva”, spune vrânceanul.

Și Mariana Enea din Iași a venit însoțită de două prietene, toate trei au venit cu gândul că cerând sprijinul părintelui dorințele le vor fi împlinite.

„Sunt impresionată de numărul mare de oameni care vin la preot.Nu cere bani  și nu este un  tarif de intrare. Totul este însă să ai credință”, ne-a spus ieșeanca.

Toți cei care au ieșit de la preot după ce au stat de vorbă cu fața bisericească au primit acatise pe care vor trebui să le citească pentru ca mai apoi, după o perioadă de timp să revină la biserică pentru a sta de vorbă din nou cu părintele.

La poarta bisericii se adună, între timp, din ce în ce mai multe maşini. O întrevedere cu părintele durează, de regulă, între  10 și 15 minute.  Preotul nu deschide cartea sfântă, însă știe să citească gândurile fiecăruia imediat ce îi apari în față. Întotdeauna a găsit un sfat şi o vorbă înţeleaptă de îmbărbătare. În codul său de conduită, chiar şi mustrarea aduce linişte şi speranţa de a fi pe placul Celui de Sus.

În jurul preotului Petru Irimescu  s-au ţesut şi se vor mai ţese legende. Ucenicind cu modestie de-o viaţă, părintele Irimescu este un punct cardinal în căutarea sacralităţii acestui ţinut. Mijlocitor între lume şi divinitate, preot de omenie, de toleranţă şi blândeţe, păzitor statornic şi harnic al sfintelor învăţături, uimeşte prin adânca credinţă şi prin puterea de combustie. Se arde pe sine prin flacăra nestinsă ce arde în el, prin flacăra credinţei şi a iubirii christice.

În interiorul bisericii se află   Icoana Maicii Domnului numită „Portărița”, care a fost pictată la Sfântul Munte Athos pe cheltuiala arhimandritului Veniamin Piticaru, egumenul Mănăstirii Râșca. Icoana sfântă poartă la gâtul Maicii Domnului într-un medalion special, moaște din trei mari sfinți cunoscuți: Sfântul Gheorghe, Sfântul Haralambie şi Sfântul Ioan cel Nou. Tot în biserică sunt așezate spre închinare, părticele din moaștele mai multor sfinți, așezate într-o raclă specială ce se află în naosul Bisericii, în partea stângă, aproape de icoana Maicii Domnului. La această salbă de sfinți, s-a mai adăugat încă o sfântă relicvă – papucul Sfântului Spiridon – adus din insula Corfu, din Grecia.

Legenda spune că la  Mănăstirea Râşca, către sfârşitul veacului al XlX-lea, stăreţul Veniamin Piticariu, originar din satul Mihăieşti, situat foarte aproape de Rădăşeni, dorea să lase în urma sa o icoană pictată la Sfântul Munte. Din osteneala sa şi a obştii a strâns galben după galben, i-a aşezat într-un baston de bambus, gol pe dinăuntru, şi a plecat spre Sfântul Munte. Drumurile erau lungi, nesigure, dar hoţii nu-şi puteau închipui că o adevărată comoară era ascunsă într-un sărăcăcios baston. A luat corabia spre Constantinopol, însă furtuna era cât pe ce să-i înece. Au scăpat cu viaţă, dar bastonul s-a pierdut în mare. Trist şi sărac, monahul s-a dus totuşi la Athos, dar nu a mai putut strânge alţi bani şi, deci, nu şi-a putut împlini dorinţa. La întoarcere, în anul 1891, aşteptând corabia la Istanbul, şi-a văzut bastonul într-o grămadă cu obiecte pescuite din mare, care îşi aşteptau proprietarii. Văzându-l că se interesează de bastonul îmbibat cu apă, stăpânul dughenei din vecinătate i-a spus că-i prea greu toiagul acela spre a-i fi de folos, pentru că a stat prea mult în apă şi, ca atare, nu mai poate fi de ajutor nimănui. La insistenţele monahului, turcul i l-a dat cu mare plăcere, neştiind de galbenii purtaţi în el, taina bastonului rămânându-i ascunsă. Având „comoara“ recuperată, Veniamin Piticariu s-a întors la Athos şi a comandat icoana mult dorită unui vestit pictor de la Schitul Lacu. Revenind în ţară, arhimandritul Veniamin a dăruit icoana mănăstirii sale de metanie. În anii care au urmat, icoana a ajutat multor credincioşi. De aceea, de câte ori, venea vreme de mare secetă peste satele din împrejurimi, cunoscându-se faima şi ajutorul primit de la icoană de multe ori în trecut, sătenii solicitau ieşirea acesteia în procesiune religioasă. Şi aşa, cu icoana înveşmântată în straie frumoase, purtată în carul cu boi, cu mare alai, format din credincioşi şi preoţi, se oficiau, din sat în sat, slujbe la troiţe, la biserici şi la marginea ogoarelor, pentru dezlegarea norilor şi aducerea ploii dătătoare de belşug.

Aflând despre puterile icoanei, locuitorii Rădăşenilor au cerut ca icoana să fie adusă şi în satul lor năpăstuit de secetă. Aşa că, într-una din zilele lunii mai a anului 1921, preoţii au pornit cu icoana în procesiune de la Râşca spre Rădăşeni. După rugăciunile şi slujbele din sat şi din livezile cu meri, minunea s-a întâmplat, pentru că, spre seară, ploaia a venit peste aşezarea oamenilor ce îşi dovediseră credinţa de nenumărate ori în trecut, dar şi atunci, când îşi puseseră ultimele speranţe în puterile „Portăriţei“. A doua zi, când să se pornească alaiul din loc, de la biserică, unde se oficiase ultima slujbă pentru sat şi se înălţaseră rugăciuni de mulţumire pentru ploaia adusă, icoana nu s-a mai lăsat luată în procesiune. Boii nu au mai putut fi urniţi din loc în niciun chip, până ce nu a fost coborâtă icoana din car. De îndată ce a fost dusă la adăpost în biserică, carul cu boi s-a pornit fără nici o oprelişte. Pentru arhimandritul Veniamin Piticariu, vestea celor petrecute cu icoana sa la Rădăşeni a constituit şi bucurie şi întristare. Bucurie pentru puterile icoanei, ce se dovediseră din nou, prin dezlegarea norilor în satul năpăstuit de secetă. Tristeţe pentru icoana care nu mai voise să se întoarcă la Râşca, unde îşi găsise adăpost, timp de 36 de ani, după aducerea ei de la Muntele Athos. Părintele Piticariu a hotărât să dăruiască sfânta icoană bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din satul de unde aceasta nu s-a mai lăsat dusă. Mai mult decât atât, şi-a însoţit hotărârea de dorinţa de a fi îngropat şi el alături de acest lăcaş, devenit noua casă pentru „Portăriţă“.

Ceea ce s-a şi petrecut un an mai târziu, în 1922, când Dumnezeu l-a chemat pe monahul-pelerin la Athos întru împărăţia Sa. Trupul său a fost adus atunci de la Mănăstirea Râşca şi a fost aşezat în mormântul de lângă biserică. Mai târziu, prin grija preotului şi a credincioşilor, la căpătâiul arhimandritului Veniamin Piticariu s-a aşezat un monument funerar din marmură neagră, în semn de recunoştinţă pentru vestitul stareţ, dar şi ctitor al bisericii celei noi din Rădăşeni.

Sursa: SUCEAVANEWS

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

 • 1

48 Comments

 1. Stegeran 4 septembrie 2014

  Buna ziua daca poate cineva sa mi dea si mie dnumarul de telefon parintele pavel irimescu din rasita caci foarte multe problème am de sanatate si eu si copilul meu sufera de o paralizie de partea stinga si nu vorbeste are 9 ani sint in France de 10 an nu mam mai intor in tara parca nu asi avea puterea sa ma intorc numi lipseste nimic dar in scimb sint bolnava dar doctori numa gasesç nimic dar ma simt din ce în ce mai rau nici nu poate sta un barbat linga mine caci nu suport si miasi dori sa imi intemeiez o famille va rog frumos daca puteti sa ma ajutati va multumesc din sufet

  Răspunde
 2. pop carmeen 4 mai 2016

  Cum se poate ajunge la parinte

  Răspunde
 3. Paula 8 iulie 2016

  Buna ziua am si eu o rugaminte as vrea numarul de telefon al parintelui Petre Irimescu sau o modalitate de a lua legatura eu sunt plecata din tara si am nevoie urgent de un sfat ,doua ale parintelui .multumesc

  Răspunde
 4. t 5 noiembrie 2016

  este un preot extraordinar niciodata nu a vrut sa ne primească banii si mereu ne- a ajutat cu rugaciuni un an întreg tel 0744625580

  Răspunde
 5. Elena 30 noiembrie 2016

  Va rog din suflet ajutati-ma sa aflu nr de tel a parintelui de la Rafaseni parintele Irimescu Pavel ?Am mare nevoie de ajutorul dumnealui . Am mari necazuri in familie cu sotul. Va rog ajutati-ma.

  Răspunde
  1. admin 1 decembrie 2016

   Doamne ajuta! Din pacate nu avem un numar de telefon al parintelui. Va sugerez sa sunati la primaria din Radaseni poate va pot ajuta dansii.
   Primaria comunei Radaseni
   Call: 0230-547150
   E-mail: pradaseni@yahoo.com

 6. kozu 19 decembrie 2016

  Îmi poate da cineva numărul de telefon al parinteluitat Irimescu de la Rădăseni ..??va rog multumesc

  Răspunde
 7. Ileana istrate 6 februarie 2017

  Doamne ajuta cine ma poate ajuta cum sa iau legatura cu părintele IRIMESCU Petru

  Răspunde
  1. eu 7 decembrie 2017

   buna ziua. sunteti dna coca de pe str sucevei din falticeni? trebuie sa iau urgent legatura cu dvs. lasati mi un nr de tel. multumesc

 8. Palamaru Mirela Adina 27 aprilie 2017

  Bună ziua. Am un număr de tel de a lua legătura cu părintele Petru Irimescu. Mă găsiți e Facebook cu numele Mirela Adina Palamaru și oricând prin mesaj va dau nr. E un om minune pt mine și mi-a spus doar atat in prima zi când l-am întâlnit: am zile multe, un hop peste care am sa trec și apoi o mare bucurie. Așa de întâmplă. Saru’mana părinte și în curând ne vom vedea.

  Răspunde
  1. Iordache Florica 31 iulie 2017

   Buna ziua ,,sunt o doamna din Bucuresti ,am mare nevoie de parintele de la Radaseni .Din pacate nu pot ajunge pana acolo ,imi puteti da un nr de telefon va rog frumos .nr meu este 0731383138.Multimesc si multa sanatate va doresc

  2. Nicoleta 17 august 2021

   Va rog scrieti-mi si mie nr de tel al preotului Petre Irimescu.

 9. boghean 3 iulie 2017

  Imi poate spune va rog si mie cineva cum se poate ajunge la parintele irimescu???

  Răspunde
  1. Palamaru Mirela Adina 7 iulie 2017

   Bună ziua. La părintele Irimescu se poate ajunge destul de ușor cu un pic de sacrificiu. Trebuie să ajungeți noaptea acolo, să vă scrieți pe o lista și să așteptați până dimineața. Zilnic sunt peste 100 de persoane, de asta e bine să ajungeți de noapte sa aveți un nr până în 50 pentru a fi sigur că veți intra la părintele. Miercuri, vineri și duminica este părintele acolo , din câte știu eu. Doamne ajută.

 10. Nicolae 3 ianuarie 2018

  Buna ziua stie cineva daca parintele primeste si in perioada aceasta 5 ianuarie/15 ianuarie? stiti am o mare problema cu sotia mea as fi foarte recunoscator celor ce imi pot oferi detali sau un nr de contact al parintelui Irimeia. Multumesc

  Răspunde
 11. Delia 4 ianuarie 2018

  Vineri, 5 ianuarie, face aghiazama mare la biserică și cu siguranță îl gasiti

  Răspunde
 12. Palamaru Mirela Adina 18 ianuarie 2018

  Bună . În seara asta am aflat și vă anunț și pe voi că din păcate părintele este incercat de viață. Dânsul este internat în spital și vreau să vă rugați cu toții pt dânsul cum a făcut-o și dumnealui pt noi toți. Rugăciunea noastră și Dumnezeu împreună cu Fiul , Maica Domnului și toată ceata de Sfinți să fie cu dânsul. Doamne ajuta-ne.

  Răspunde
  1. nica petrache 19 aprilie 2018

   va rog lasatim si mie un nr de telefon

 13. viorica 20 ianuarie 2018

  Preasfanta Nascatore de Dumnezeu sa vegheze asupra parintelui Irimescu si sal apere.

  Răspunde
 14. Rogojina Elena 22 ianuarie 2018

  Doresc un nr. de tf. de la parintele. Cum pot ajunge la el.
  Multumesc,

  Răspunde
 15. Elena 25 ianuarie 2018

  Domnul nostru Iisus Hristos , Maicuta Domnului , toti sfintii sa-l aiba in paza! Sa nu incetam sa ne rugam . Sfantul arhanghel Gavril sa vina cu vesti bune !

  Răspunde
 16. Rodica 30 ianuarie 2018

  Doamne ajuta, sănătate multă părintelui!

  Răspunde
 17. Petronela 17 februarie 2018

  Buna ziua . Mă puteți ajuta cu o informație ? Vreau să știu dacă părintele Irimescu s.a întors la slujba sau încă e la spital . Și când îl pot găsi . Va mulțumesc

  Răspunde
  1. ducu 24 martie 2018

   Buna ziua ,ieri am fost la Radaseni la slujba , parintele a venit dupa ora 10 ,din cele auzite de mine dupa Sfintela Pasti mai vine la biserica…

 18. alex 25 februarie 2018

  doamna palamaru adina ne puteti lasa si noua nr de tel a parintelui va rog

  Răspunde
 19. Ionut 12 martie 2018

  Buna seara. Am mare nevoie sa ajung la parintele Petru Irimescu … Va rog sa imi spuneti cand poate primi pelerini … Sunt din Iasi … Va multumesc mult …

  Răspunde
 20. Raluca 22 martie 2018

  Va rog din suflet am nevoie de nr de telefon al parintelui sunt intr o situatie disperata.Va rog din tot sufletul daca aveti nr. Lui.

  Răspunde
  1. Lumea Credintei 22 martie 2018

   Doamne ajuta!
   Incercati la numarul acesta. tel 0744625580

  2. Lumea Credintei 22 martie 2018

   Si va rugam sa ne spuneti daca ati reusit sa vorbiti.

  3. Laura 6 octombrie 2020

   Buna ziua ,,sunt o doamna din Austria,am mare nevoie de parintele de la Radaseni .Din pacate nu pot ajunge pana acolo ,imi puteti da un nr de telefon va rog frumos .nr meu este 0043- 6889157316 . Multimesc si multa sanatate va doresc

 21. Grigoras 31 martie 2018

  Mâine dimineață este părintele? ?

  Răspunde
 22. Petro 14 aprilie 2018

  Buna seara! Stiti in ce zi il gasesc pe parintele saptamana asta?

  Răspunde
 23. liliana 27 aprilie 2018

  buna am rugamintea de stie cineva va rog din suflet sami dati un nr de telefon al parintelui Irimescu ca scrii din Olanda vreau sa iau legatura cu el urgent fiindca am o problema mare
  multumesc anticipat

  Răspunde
 24. mary 30 aprilie 2018

  Daca aveti vreun nr de tel de al parintelui va rugam sal faceti public. Fiecare dintre noi avem probleme. Va rugam

  Răspunde
 25. madalina 2 mai 2018

  Hristos a inviat! imi poate spune cineva cand il gasesc pe parinte la biserica? Va multumesc!

  Răspunde
 26. mary 5 mai 2018

  Oare in judetul Bistrita Nasaud ne puteti da nume de parinti clarvazatori

  Răspunde
 27. Mimi 3 septembrie 2018

  Are cineva un număr de telefon a părintelui? Multumesc

  Răspunde
 28. Gabriela 17 septembrie 2018

  Buna ziua. As vrea sa ajung si eu neaparat la Parinte. Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau cu un numar de telefon. Va multumesc si Doamne Ajuta.

  Răspunde
 29. Liia 12 ianuarie 2019

  Doamne ajută are cineva nr de tel al parintelui sant din Floresti,am mare nevoie de ajutor. Multumesc.

  Răspunde
 30. Madalina 21 februarie 2019

  Doamne ajuta! Un numar de telefon de-al parintelui Petru Irimescu?

  Răspunde
 31. Madalina-Diana 21 februarie 2019

  Doamne ajuta! Un numar de telefon de-al parintelui Petru Irimescu?

  Răspunde
 32. Gabi 6 martie 2019

  Buna stie cineva vreun numar de telefon al parintelui cum as putea sa il gasesc doamne ajuta

  Răspunde
 33. Groza Iulian 16 august 2019

  Buna ziua am o intrebare daca se poate, se construieste in Radaseni biserica noua ?

  Răspunde
 34. Gheorghiță Closca 15 iulie 2020

  Bună ziua cum sa fac rost de nr la părinte ca trebuie sa vb cu el ca am niște probleme ft mari cu fetele mele și e urgent

  Răspunde
 35. MARIANA 11 august 2020

  Un nr de telefon va rog de la parintele este urgent pt mine .Va rog f mult cine ma poate ajuta

  Răspunde
 36. Laura Sabo 6 octombrie 2020

  Buna ziua ,,sunt o doamna din Austria,am mare nevoie de parintele de la Radaseni .Din pacate nu pot ajunge pana acolo ,imi puteti da un nr de telefon va rog frumos .nr meu este 0043- 6889157316 . Multimesc si multa sanatate va doresc

  Răspunde
 37. Ioana 8 octombrie 2020

  Doamne ajuta ! Sunt in strainatate si sunt intr-o situatie critica ,am intrat in deznadejde,am nevoie maxima sa vorbesc cu un preot ,va rog tare mult cine are un numar de a parintelui la care il pot gasi ,sa il lase aici ,va rog din suflet 🙏

  Răspunde
  1. Codruta Cojocaru 9 decembrie 2020

   Ati reusit sa dati de vreun număr de al părintelui Irimescu?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *