LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Pr. Arsenie Muscalu: Despre ascultare și discernământ

Share

Ascultarea se limiteaza doar la domeniul duhovnicesc sau exista foloase si din taierea de buna voie a voii proprii și în relațiile de serviciu cu șefii, cu colegii?

-Nu exista doua planuri ale vieții, din ascultarea în plan duhovnicesc decurge tot binele în viața omului.

Am spus deja că prin ascultare omul poate să se ridice deasupra tuturor conflictelor și dezbinărilor lăuntrice și exterioare, cu Dumnezeu și cu oamenii.

Făra îndoiala că un om angajat pe drumul adevăratei ascultări va trăi cu foarte multă liniște și pace oriunde s-ar afla.

Cum sa ne alegem îndrumătorul duhovnicesc?

-Cine caută găseste.

Dacă un duhovnic spune că nu este păcat un lucru care alt duhovnic spune că e păcat ucenicii cărui duhovnic se vor mântui?

-Sfântul Ioan Scărarul spune să-ți fie conștiința ca oglindă a supunerii tale, și-ți este de ajuns.

Ascultarea de părinți. Trebuie să ne ascultăm părinții și în bine și în rău?

Bineânțeles că în rău nu trebuie să ascultați și nu avem nevoie de prea multe argumente aici. Cel care iubește pe tată sau pe mamă mai mult decât pe mine a spus-o Domnul nu este vrednic de mine dar și aici trebuie foarte multa atenție fiindcă și aici se ascund multe capcane sub pretextul preocupării de viața duhovnicească se poate întâmpla ca cineva sa ajungă în conflicte gratuite cu proprii părinți adică trebuie foarte mult discernământ cu privire la lucrurile la care putem renunța pentru ca să păstrăm pacea și cu privire la lucrul la care nu se poate renunța.

Cum ne putem găsim duhovnicul potrivit cu care să avem o comunicare cât mai bună, să avem o discuție deschisă, știu că biserica nu este de accord ca un credincios să se spovedească la mai mulți duhovnici ?

Repet răspunsul pe care l-am dat mai devreme cine caută fără îndoială că va găsi, numai că trebuie să caute cu adevărat.

 

 

Cristian Stavriu

 

www.catehetica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *