LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Setea de infinit

Share

Cel ce știe toate știe că nu știm ce (să) facem. Vrem prea multe, prea repede. Fără un scop clar, renunțăm prea devreme. Dacă nu obținem Împărăția, înseamnă că nu ne-am dorit-o cu adevărat. Motivați de iubire, nu vom pierde. Pe lista de alegeri tăiem capricii, pofte, antipatii și subliniem sinceritate, dăruire, blândețe. O singură întâlnire cu un om duhovnicesc valorează mai mult decât toate cărțile, conferințele și doctoratele la un loc.

0000000D

Dacă vrem să ne folosim de vreo putere, să o alegem pe cea mai mare, puterea rugăciunii. Mulți sunt nefericiți acasă și la locul de muncă. Multe vieți se risipesc în alcool, droguri sau pariuri. Mulți cred că au eșuat, nu mai au nici o speranță. Dar cei puțini au o putere imensă, puterea rugăciunii. Nu cerem putere, decât pentru a depăși obstacolele. Nu cerem înțelepciune, decât penru a soluționa problemele. Nu cerem curaj, decât pentru a învinge pericolul. Dacă nu putem ajuta o mie de săraci, să ajutăm măcar unul.

Civilizațiile (vechi) trebuiau să moară? Parcă ar fi știut ce le așteaptă. Nici o civilizație nu e infinită. Înseamnă că infinitul e mai presus de ele. Avantajul oricărei crize este că lărgește orizontul nostru de așteptare dincolo de timpul limitat. Alcătuim unica generație care riscă să transforme planeta în ceva de nelocuit. Avantajul este aspirația spre ceva suprapământesc.

Pronia divină are grijă de toate, inclusiv de suprapopulare. Nu ni s-a spus să limităm numărul copiilor. Ni se dă o poruncă, nu o informație ca oricare alta. Avem un surplus de perfidie și trebuie să scăpăm de toată perfidia, nu doar de exces. Suprema fericire este convingerea că suntem iubiți.

  • Omul posedă cel mai important aparat de transfer de date valorice, zise părintele Antim la conferința la care fusese invitat de către ASCOR. Este deja o metodă de transformare.
  • Percep lumea orașului ca o translatare a omului în altă structură, care doar se dorește a fi mai potrivită, dar care încearcă tot mai mult să excludă spiritualul.
  • Am descoperit tehnica de descoperire? Tehnica de a începe cu lucrul ce trebuie descoperit inițial și de a merge, pas cu pas, spre țintă. Să începem cu efectul, iertarea adusă în lume.
  • Chiar dacă ne folosim de mașinării, să nu ne facem treaba ca o mașinărie, să nu avem inimă de robot. Să nu ne pierdem simplitatea.

  • Metropola se lăbărțează, dar oamenii trăiesc stingheri în cutii de chibrituri. Petrec ore întregi în trafic zi de zi, dar nu se roagă pentru călătoria lor.
  • Da, pentru că, dacă diagnosticul este greșit, bolnavul nu se poate vindeca. Acum doar hrănim cancerul. Asta e infernul: negare, nerecunoștință, răutate.
  • Atunci și deznodământul e previzibil…
  • Totuși, dacă au arma potrivită, și ologii pot fi buni luptători.
  • Da, dar au nevoie actorii de un regizor bun, care să îi învețe forța cuvântului rostit. Alfabetizarea include o latură profundă, chiar dacă sute de ani a fost percepută doar ca registre, țevi și robinete.
  • Simt că orașul-stat nu include toate nevoile umane. Simt nevoia să evadez, să rup ritmul, să scap de carcera asta, chiar dacă am capelă în detenție, să caut Valea lui Iosafat sau Câmpia Galileii.

Marius MATEI

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *