LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Un izvor nesecat de apă vindecătoare Părintele Macarie Besliu de la Schitul Muntioru

Share

E început de vară și totul miroase a diferite miresme de flori. De cum intri pe poarta mănăstirii simți că ți-a deschis Dumnezeu porțile raiului. Locul parcă te așteaptă înflorit de sute de trandafiri și creițe, cu miresme copleșitoare.

Doar pe Bătrânul Macarie nu-l vezi nicăieri. Abia într-un târziu îl zărești în marginea pădurii, robotind cu mâinile goale și muncite, cu rasa agățată, cărând piatra din stânca din pădure. Nu-ți vine să crezi dar e adevărat: nu stă o clipă locului. Cosește, strânge fân și seara se întoarce ca albina la stup, plin de mireasmă și miere vindecătoare, pe care a adunat-o cu rugăciuni în timpul zilei. Este bătrân, dar stă aplecat punând piatră lângă piatră, muncind cot la cot cu obștea. Când stai lângă părinte simți nevoia să vorbești în șoaptă, să nu îl tulburi cu nimic.

A muncit foarte mult și a suferit în inima lui, dar pe fața lui luminată au dispărut toate lacrimile umilinței, el neîncetând să le numească bucurii. Ca să-l cunoști mai bine pe părintele Macarie este de ajuns să-i vezi chilia unde locuiește, pe măsura sufletului său: simplă, țărănească, cu o candelă veșnic aprinsă și înconjurat de icoane.

Nu poți să îl privești în față deoarece simți forta sa lăuntrică, el fiind tot timpul în rugăciune. Nu îi poți ascunde nimic pentru că te pătrunde cu privirea. Spun asta datorită a ceea ce mi s-a întâmplat mie. Eu am ajuns cu mulți ani în urmă la părintele Macarie cu o problemă în ale cărei amănunte nu aș vrea să intru. Când am intrat în curte la părinte, am început să plâng. Apare părintele de la bucătărie și-mi zice: „plângi cât vrei, lumea nu o să reușești să o convingi prin plâns”. Deja părintele știa ce vreau să îi spun și ce problemă am fără să fi apucat să îi spun eu. Am început să îi povestesc de unde a plecat totul, dar părintele știa mai bine.

Cert este că m-a certat, mi-a zis să nu mai blestem spunându-mi că nu este bine și că este păcat, mai adăugând că, fiind acuzat de o faptă nefăcută primești cunună de la îngeri. Pentru mine părintele este un izvor nesecat de apă vindecătoare. Am o verișoară la Iași al cărui copil s-a îmbolnăvit, a făcut roșu în gât, aprindere la plămâni și l-a ținut pe gentamicină.De la Iași m-a sunat să mă duc la părintele. „Și spune-i, zice, că Mirel, băiatul, moare”. Nu, n-o să moară, stai liniștită. „Dacă îmi spune să vin în genunchi până acolo în genunchi vin, dar să îmi scape băiatul”. Dar ce are? „Leucemie”. Lasă că sun eu pe cineva în București, trimite-mi diagnosticul. Până la urmă nu avea leucemie, era intoxicat de medicamente. Dar copilul era grav, grav. Numai în perfuzii.

Părintele i-a transmis să mai facă Acatistul Sfântului Nectarie și al Sfântului Stelian că e apărătorul copiilor. „Dar eu îl pomenesc”, a zis părintele. După 3 zile m-asunat iar. „Poți să mă ajuți să te mai duci o dată la părintele?” Pot. M-am dus și părintele a început să râdă: „a început să-și revină copilul, să stea liniștită”. Nu, părinte, că țipă copilul, stă numai cu el pe picioare. „Dar ce ar vrea? La cât a fost de bolnav acum să nu-l mai țină pe picioare? Spune-i să stea liniștită”. A venit la părintele și l-a întrebat: „părinte, ce fac? Peste o lună trebuie să mă duc cu el la control”. „Ar fi bine să te duci la control să nu afli alt diagnostic peste mai mulți ani”. Nu știu dacă s-a mai dus. Dar nu s-a mai îmbolnăvit, este o splendoare de copil, i-a întrerupt și tratamentul. Numai prin rugăciunile părintelui s-a făcut bine. Mi s-a întâmplat să îi spun părintelui un diagnostic și el să spună, nu e adevărat, nu e nici pe departe așa.

Florica M., Vrancea

Sursa: Ciprian Voicila l

42 Comments

 1. Monica Doina Oprescu 31 august 2014

  as vrea sa ajung la Parintele.Mi a spus cineva mai demult sa merg .Intre timp m am operat de hernie baiatul afcaut pneumonie si alte necazuri.Acum sunrt proaspat operata si as vrea sa ajung .Stiti cumva se poate vorbi si prin telefon cu cineva?
  Sa rog sa s e roage pentru noi?
  Si daca se poate ajunge cu masina pana acolo?
  multumesc
  monica

  Răspunde
 2. pusca alex 29 aprilie 2015

  de tel.nu stiu dar de ajuns se poate cu masina pana sus daca e 4×4, daca nu, nu !
  Vei urca vreo cativa km.prin padure. Cauta pe google ca este un articol in care gasesti info precise.

  Răspunde
  1. Violeta 1 noiembrie 2019

   Doamne ajută! E bine ca la parintele Macarie si Valerie sa ajungeți PERSONAL. Se poate ajunge cu o mașina mică dar sa nu fie prea joasa sau cu masina de teren 4×4 când nu e timpul bun. Sunt 4 km de mers pe jos, iar prima troița însemnând jumatatea drumului. Acum, toamna este un peisaj superb ca si cel de iarnă sau msi bine zis mereu când mergi la părinți. E bine sa fiți spovedita si imoartasita ca sa va poată ajuta parintele mult. Multă sănătate!

 3. Vasile daniela 7 august 2016

  Părintele Macarie si este un sfânt pe pământ,se ostenește rugandu-se neîncetat ptr nevoile oamenilor,ptr suferințele lor dar cel mai important este faptul caci daca ajungi acolo nu vei ramane fara raspuns.

  Răspunde
 4. Dana Tanase 4 mai 2017

  Buna ziua, am fost si eu acum catva timpa la parintele Macarie…
  Te “canatareste ” din priviri…sa-ti vada sufletul….
  Ce mi-a spus asa a fost…

  Răspunde
 5. Elena 12 mai 2017

  Cand il pot gasi pe Parintele Macarie? Il pot gasi si sambata?

  Răspunde
 6. Ionut Cristian 21 mai 2017

  Părintele Macarie Beşliu poate fi găsit la schitul Monteoru din judeţul Vrancea. Trebuie să ajungeţi mai întâi în comuna Vintileasca (din judeţul Vrancea) iar apoi trebuie să urcaţi pe jos sau cu o maşină 4 X 4 aproximativ 4 km pe un drum forestier. Puteţi vorbi cu oameni din comuna Vintileasca să vă ducă cu vreo maşină 4 X 4 sau vreun tractor. Pe jos este uşor de urcat, în sensul că nu este fosrte abrupt şi nu vă puteţi rătăci, drumul vă duce până sus la schitul Monteoru. Vă recomand să plecaţi vinerea deoarece sâmbăta şi duminica sunt şansele cele mai mari să îl găsiţi pe pr. Macarie care este un sfânt în viaţă. Noaptea trebuie să dormiţi la pensiunile din comuna Vintileasca deoarece oamenii nu pot fi cazaţi nici la schitul Monteoru, nici la schitul Dealu Sării (celălalt schit construit de pr. Macarie) şi nici la mănăstirea Poiana Mărului (mănăstirea renovată de pr. Macarie). Să aveţi drum bun şi mult folos duhovnicesc pe calea mântuirii !!!

  Răspunde
 7. Valentin 23 decembrie 2017

  daca va doriti,daca, crede-ti ca va gandi-ti sincer la Dumnezeu, nu drumul greu este o problema, de vrei, calea este grea dar te urci drumeagul greu pentru mantuirea sufletuli tau si mai cu seama, vezi si cunosti oameni frumosi cu adevarat, nu aveti nimic de pierdut, Dumnezeu sa ne ajute pe noi toti

  Răspunde
 8. Valentin 23 decembrie 2017

  Am uitat in va spune, nu merge-ti decat daca timpul o permite, Doamne ajuta !

  Răspunde
 9. flory 23 martie 2018

  e nr de fix la manastirea unde slujeste parintele Macarie?cum pot trimite un pomelnic?

  Răspunde
 10. Cezar 17 aprilie 2018

  Paul, Taxi Focsani, facem curse de Munteoru.
  300Ron pe cursa dus/intors.
  75 lei/ persoana daca sunt 4 in masina.
  Sunt 150km dus/intors din Focsani pana la poarta manastirii.
  Va rog sa sunati doar pentru transport, nu pentru alte informatii.
  0765 940 140

  Cu masina 4×4 urcam pana la poarta Manastirii daca permite drumul si nu e plouat sau cu zapada prea mare. Daca ploua nu pot urca pana la poarta Manastirii, mai ramane 1500 de metri de parcurs pe jos.

  Va costa 300 RON (3 milioane lei vechi) pentru o cursa dus-intors. Daca e o persoana sau 4 tot atata costa. Cel mai bine e sa va adunati 4 persoane si astfel fiecare plateste 75 RON (750 mii lei vechi).

  De la autogara Focsani pana la poarta manastirii Munteoru sunt 75 km, adica 150km dus-intors.

  Ne intalnim in Focsani sau la Dumbraveni (cei care vin dinspre Bucuresti/ Ploiesti sau alte zone), pot sa va iau de la gara sau autogara sau din orice alt loc, va duc pana la Manastire, va astept cat este nevoie apoi va aduc inapoi de unde v-am luat. Daca este aglomerat pot sa va facilitez intrarea in sesul ca pot sa stau la rand sa va tin loc.

  Pentru ca vremea este imprevizibila va recomand sa aveti o pereche de cizme, si o pelerina de ploaie sau macar o umbrela. Ultimii 1500 de metri nu-i pot urca decat pe jos, cu piciorul. Chiar si in acest caz va astept pana terminati treaba si pot chiar sa urc si eu pana la manastire impreuna cu dumneavoastra ca sa nu va fie urat pe drum.

  Cand e vremea buna, Parintele mai coboara sa semene, sa sape, sa praseasca pe la gradini sau sa adune recolta si nu poate fi gasit. Dar cand e vremea ploioasa aveti mai multe sanse sa il gasiti pe munte pentru ca nu poate sa coboare.

  Răspunde
 11. PATRASCU 23 mai 2018

  Buna ziua. stie cineva daca il pot gasi pe parinte duminica dupa amiaza dupa 16?

  Răspunde
 12. Buhai Aurica 21 iunie 2018

  Buna ziua m-ar interesa si pe mine cum ajung la parintele Macarie .As vra sa ajung intr-o zi sa poata avea timp sa ma asculte.

  Răspunde
 13. Buhai Aurica 21 iunie 2018

  As vrea sa ajung la parintele Macarie intr-o zi sa aiba timp sa ma asculte/

  Răspunde
 14. Buhai Aurica 21 iunie 2018

  Sau poate un nr. de telefon

  Răspunde
 15. Florin Rotaru 24 septembrie 2018

  Buna dimineata,

  Sunt din satul Poienita, com. Dumitresti, jud. Vrancea, Romania. Stiu sigur(!) ca exista microbuz cu care se poate ajunge de la Focsani la Vintileasca , se ia microbuzul din autogara Focsani pana Vintileasca , eu pana la Dumitresti care e pe traseul Focsani-Vintileasca,ajungeam cu 11 lei transportul dus deci pana la Vintileasca sa zic costa maximum 17 lei dus deci cu microbuzul o persoana dus-intors , Focsani-Vintileasca si Vintileasca-Focsani, poate ajunge si se poate intoarce cu cel mult 35 de lei.
  Informatii autogara Focsani privind mersul microbuzelor obtineti la nr. telefon 0237614661.
  Tin sa spun acest lucru deoarece vad amatori care vor sa facă transportul cu 300 lei !
  Vreau si eu sa ajung la parintele Macarie la schitul Monteoru.
  Rog pe cineva care a fost la parintele Macarie sa îmi spună, când ar fi mai potrivit sa ajung la parintele Macarie, in cursul saptamanii sau mai bine sâmbăta ? Sambata e posibil sa fie slujbe la schit, ar fi bine si sambata?
  Vreau sa ajung neaparat la parintele Macarie.
  Eram la doctor si o persoana vorbea de parintele Macarie , ca e vazator cu duhul, nu stiu daca m-am exprimat bine.
  Multumesc .

  Răspunde
 16. Florin Rotarui 25 septembrie 2018

  Sunt din Dumitresti Vrancea Romania.
  Sper sa ajung si eu la părintele Macarie.
  Eu locuiesc in Focsani si vreau sa le spun celor care doresc sa ajungă la parintele Macarie ca exista microbuz Focsani Vintileasca care costa dus intors maxim 40 lei . Cine vrea sa dea 300 lei sa ajungă la Vintileasca si sa se întoarcă, sa dea.
  Informatii privind mersul microbuzelor autogara Focsani telefon 0237614661.
  Spor duhovnicesc.

  Răspunde
 17. Florin Rotaru 25 septembrie 2018

  Pentru cei interesati sa ajungă la părintele Macarie,exista microbuz Focșani Vintileasca si retur.Eu locuiesc in Focșani dar m-am nascut la Dumitresti Vrancea Romania si avand ceva de rezolvat astăzi( 26.09.2018) la Dumitresti am mers cu microbuzul Focsani Vintileasca care trece prin Dumitrescu.Am intrebat soferul care este pretul biletului Focșani Vintileasca.
  Pretul biletelor microbuz Focșani Vintileasca si retur este 30 lei (2 X 15 lei).
  De aici si pana la 300 lei e cale lunga

  Răspunde
 18. Florin Rotaru 3 octombrie 2018

  Mda…300 lei de cursa dus-întors Focșani – schit Munteoru e mult având in vedere ca o cursa Focșani Vintileasca este 15 lei si se mai parcurg câtiva km pe jos pana la schitul Munteoru.
  Doamne ajută!

  Răspunde
 19. ELENA 10 octombrie 2018

  Parintele Macarie , pentru mine este un sfant,…..sa nu va indoiti niciodata de sfaturile pe care le primiti !

  Răspunde
 20. Ligia Maria 11 octombrie 2018

  Buna ziua
  Cum am putea sa facem sa ne primească și să ne asculte părintele Macarie?
  Venim si cu un copil de 2 ani.
  Am putea veni sambata, sa ne cazam undeva si sa plecam duminică.
  Multumim anticipat !

  Răspunde
 21. ina 15 octombrie 2018

  NU este nr de telefon dar puteti scrie pe adresa manastiirii :DESTINATAR:MACARIE BELISU,LOC;VINTILEASCA,COD627425;JUD VRANCEA,SCHITUL MUNTIORU. DOAMNE AJUTA!

  Răspunde
 22. ina 15 octombrie 2018

  Parintele Macarie este omul lui Dumnezeu..iata cateva marturii de la oamenii simpli si smeriti cu inima http://ciprianvoicila.blogspot.com/2012/12/cea-mai-frumoasa-marturie-despre.html

  Răspunde
 23. ina 15 octombrie 2018

  ne putem caza la Schit cu familia? pe 2-3 zile nu mai mult….sunt din alt judet de departe.

  Răspunde
 24. Thalya 21 octombrie 2018

  Dar nici pr.Valerie (sau oricare alt parinte) nu au telefon? tare mari probleme au oamenii si din pacate nu toti au posibilitatea financiara sa ajunga acolo sau intervin ispitele ca doar dracu nu se lasa pagubit asa usor…va rugam care aveti un nr de la preoti de la schitul Muntioru ajutati-ne! multumim antcipat!

  Răspunde
 25. TEODORA PRUTEANU 11 ianuarie 2019

  Sarutmana parinte Macarie, am un baiat bolnav in urma unui accident de masina, sunt tare indurerata pentru fiul meu.Are 30 de ani,se chiama Marian,va rog sa-l pomeniti in binecuvantatele d.voastra rugaciuniNu stiu daca voi mai vedea vreodata copilul meu sanatos.Sarutmana ,bodaproste

  Răspunde
 26. Alexandra 7 iunie 2019

  Buna ziua. As vrea sa ajung la parintele Macarie. Este cineva doritor sa ma insoteasca?
  As vrea sa plec pe 08.06.2019. Plecarea e din Bucuresti.

  Răspunde
 27. TEO 15 iulie 2019

  CINE VREA SA VORBEASCA CU PR.MACARIE BELISU SAU CU PR.VALERIE-UCENICUL PARINTELUI SA SUNE LA NR DE TELEFON 0765.3325.21 CA RASPUNDE..EU AM SUNAT SI MI-A RASPUNS INSA TREBUIE SA INSISTATI CA ESTE OCUPAT CU SLUJBELE SI RUGACIUNEA IAR VARA VIN MULTI OAMENII SUFERINZI LA SFINTIA SA. DOAMNE AJUTA!

  Răspunde
 28. Larisa 15 iulie 2019

  UN MARE DUUHOVNIC!

  Răspunde
 29. Nicoleta 5 octombrie 2019

  Sa va dea Domnul sanatate si binecuvantarea Sa, domnule TEO, pentru binele pe care ni l-ati facut, dandu-ne numarul parintelui Valerie.
  Nu toata lumea poate ajunge la Muntioru si unii nici nu stim ce e cu noi, pentru ca e multa confuzie care domneste chiar si in inimile celor ce merg la biserica si avem nevoie de un om sfant, care sa ne indrume si sa simtim ca nu suntem singuri pe lume.
  Va multumim!
  N

  Răspunde
 30. georgiana 7 octombrie 2019

  noi am fost la Preacuviosul Macarie nu am cuvinte pot sa spun ca am plecat foarte linistita cu alta viziune asupra vietii pe care o ducem noi cei din lume
  vreau sa va spun ca drumul este anevoios nu poti urca usor daca nu ai o masina inalta
  noi am plecat cu un domn care face curse din Bucuresti la parinte va pot lasa nr de telefon din cate am discutat cu dansul merge frecvent este un om foarte bun conducator auto noi lam gasit prin recomandarea unei doamne care merge cu dansul
  0763840038 ionut

  Răspunde
 31. Nicoleta 24 decembrie 2019

  Doamne-ajuta!
  Ma numesc Nicoleta si de mult as vrea sa iau legatura cu parintele Macarie sau cu cineva care merge la sfintia sa…..si abia acum am gasit ,cu ajutorul domnului Teo si al doamnei Georgiana, niste numere de telefon.
  Sa va bucure Dumnezeu, inima ,acum ati bucurat-o si dumneavoastra ,la atata lume care are probleme de toate felurile…..
  Cand crede omul ca parca a iesit deasupra problemelor, parca il trage cineva, inapoi si iar cade de nu se vede….; cred ca asta se intampla cu majoritatea oamenilor din aceste timpuri.
  DAR, daca ne rugam ,unii, pentru altii ca Duhul Sfant sa vina si asupra noastra, a romanilor, intr-un mod deosebit, sunt sigura ca lucrurile se vor schimba.
  Pana una, alta, avem nevoie de oameni ca parintele Macarie, care sa ne ajute sa ne deschidem inimile si mintile catre Domnul.
  Multa bucurie si sarbatori binecuvantate ,cu impliniri neasteptate, tuturor!

  Răspunde
 32. Irimescu FLORIAN Victor 31 decembrie 2019

  Merge cineva din Bihor sau Cluj la părintele Macarie,după 1 ianuarie 2020?Aș vrea să mă duc și eu,contra cost.Sunati-ma pe nr.0743331925.Mulțumesc anticipat!FLORIAN Bihor.

  Răspunde
 33. Florence 6 ianuarie 2020

  Doamne ajută!
  Am fost la părintele Macarie pe 18 decembrie 2019. A fost o zi foarte călduroasă și însorită pentru perioada asta a anului. Vreau să vă spun că drumul forestier a fost îmbunătățit (s-a pus pietriș – macadam) și se poate urca chiar și cu o mașină obișnuită dacă nu plouă și nu este zăpadă. Am văzut la schit și mașini obișnuite, nu numai 4×4.
  Părintele Macarie te scanează și evaluează rapid și-ți spune exact ce ai nevoie să afli, fără cuvinte multe. Este recomandabil să fiți foarte atent la ce vă spune să faceți și să faceți. Am lăsat și numele pentru a ne pomeni părintele la Sfânta Liturghie și vreau să vă spun că rugăciunea părintelui se vede că lucrează. Se simt efectele benefice în timp.
  Drum bun și să aveți folos duhovnicesc!

  Răspunde
  1. DANA 15 ianuarie 2020

   BUNA ZIUA ,UN NR DE TELEFON NU AVETI DE ACOLO ?NOI SUNTEM DIN CLUJ NAPOCA SI NU AS VREA SA MERGEM PANA ACOLO SI SA NU IL GASIM PE PARINTELE .MACAR SA NE SPUNA IN CE ZI SA MERGEM

 34. Moraru Liliana 17 ianuarie 2020

  Buna ziua,sunt din Tulcea,as dori dupa15 februarie sa ajung la Parintele Macarie la Schitul Munteoru,imi puteti spune ce variante am?daca exista din Tulcea persoane care ajung sau din apropiere(Galati,Braila),va rog sa ma contactati:0740227544.Doamne ajuta!!!

  Răspunde
 35. Mariana 30 iunie 2020

  Buna ziua.Sunt din Botosani si as dori sa ajung la parintele Macarie Besliu in luna iulie.Este cineva din Botosani sau imprejurimi care doreste sa mearga la parintele sau care a fost imi puteti spune ce traseu ati urmat?nr.tel.0757289304 Doamne ajuta.

  Răspunde
 36. Maricica 16 iulie 2020

  BUNA DIMINEATA.Am citit toate mesajele dumneavoastr[ si sunt impresionata de tot ce citesc, mi-asi dori sa ajung acolo macar sa-l vad, dar am totu;i o intrebare.CUM AS PUTEA TRIMITE UN ACATIST , stiu ca nu e obligatoriu, dar cum as putea trimite niste banuti pentru ajutorul schitului.Multumesc , din suflet astept raspuns

  Răspunde
 37. Tuta 1 noiembrie 2020

  Sarut mana cum as putea vorbi cu parintele Sunt departe si Nu pot ajunge

  Răspunde
  1. Manuela Ambarus 27 iulie 2021

   Buna ziua ati reusit sa gasiti posibilitatea dea contacta pe parintele Macarie ,nu stiu o persoana care merge saptamanal acolo la manastire cineva va rog din suflet ajutati-ma sunt in italia .Doresc un nr de tel fix sau mobil ori gmail ceva.

 38. mihaela 31 martie 2021

  buna ziua,sunt din Suceava,este cineva poate ,care merge la acest schit?imi doresc mult sa ajung la sf Parinte.Poate se face organizat ceva.Va multumesc!

  Răspunde
  1. Roxana 17 septembrie 2021

   Doamne ajuta! Caut un pelerinaj la parintele Macarie acum in septembrie cu plecare din Iasi/Suceava/Botosani.Daca are cineva informatii in acest sens va rog sa-mi trimiteti un mesaj la 0743166411.Dumnezeu sa va ajute!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *