LOADING

Type to search

Editoriale

Alegeri 2013

Share

Doamne, ajuta-ma sa ascult glasul Tau! Ajuta-ma sa ma rog impreuna cu Michel Quoist, autorul volumului Iata-ma, Doamne!. Ca sa inteleg cursul vietii. Pentru ca existenta mea sa devina un semn. Pentru ca viata mea sa devina un psalm, o rugaciune, nu o prada. Momentele de rugaciune sunt singurele mele momente de adevar. Ajuta-ma sa ma rog in lumina Ta! Iar cand Tu preiei initiativa, nu ma lasa indiferent. Inscrie-ma in planul Tau providential. Mi Te adresezi zilnic, prin tot ce se petrece in jurul meu. Ajuta-ma sa Te gasesc, pas cu pas. Nu vreau sa grabesc Psaltirea, fara sa Iti aud glasul, de fiecare data.

 

Imi spui de fiecare data cand ma indoiesc ca moartea nu exista. Asa cum moare copilul cand ajunge la adolescenta, asa voi trece si eu printr-o usa si voi intra prin alta. A te iubi pe Tine inseamna a ma rastigni si eu fata de lume. A Te iubi inseamna a nu lasa pacatul sa ma imparta si sa ma separe. Ajuta-ma sa iubesc o lume intreaga, fara sa retin nimic pentru mine.

Mananc prea mult, in timp ce multi infometati pier. Privesc harta foametei, ajuta-ma sa gasesec solutii. Unde eram eu cand Tu erai flamand?! Ce faceam eu in fata agoniei celor mizeri?! Tu ai creat lumea, Te-ai bizuit pe noi, dar egoismul nostru a stricat totul. Pacatul nu mi-a adus decat dezordine, iar dezordinea mi-a oferit doar suferinta. Oricand in istorie, pacatul a adus doar suferinta. Ma rog pentru alcoolici, pentru copiii ingroziti. Ma gandesc la tipetele lor, la bataile lor. Iar cand ultimul Tau fluier va anunta un sfarsit aparent, selectioneaza-i pe toti necajitii la Cupa Cereasca.

Avem timp pentru Tine. Toti fug sa nu piarda timpul. Toti fug dupa timp. Ca sa recupereze timpul pierdut. Ca sa economiseasca timp. Toti se scuza ca nu au timp. Ar fi putut ajuta, dar nu au timp. Ar vrea sa se roage, dar nu au timp. Copilul se joaca, nu are timp. Elevul invata, nu are timp. Adultul munceste sa isi intretina familia, nu are timp. E prea tarziu! Ei nu vor mai avea timp niciodata. Dar Tu ramai in afara timpului, zimbind, vazand cum ne luptam cu timpul.

 

Ne-am nascut din dragoste si pentru dragoste. Invat sa iubesc, caci voi avea de sustinut un examen de iubire. Fiecare suferinta isi are izvorul intr-o foame nesatisfacuta: foamea de iubire. Nu ma lasa sa ma plafonez in banalitati sau in stersaturi. Stiu ca exista bucurie, o vad stralucind pe fetele celorlalti. Stiu ca exista lumina, o vad iradiind din ochii celorlalti. Cand voi fi gata sa ma jertfesc pentru altii, atunci ma voi mantui. E noapte, dar Tu ma calauzesti ca pe un orb. Fericirea mea vine din imbratisarile Tale. Daca vreau sa traiesc ca si Tine, ma vor condamna. Deja ma arata cu degetul. Nu ma ghidez dupa imprejurari, ci dupa Evanghelie. Somniferele cele mai periculoase ale constiintei mele sunt propriile pacate.

Multumesc, Mircea Vulcanescu! Cartile tale mi-au reamintit Calea. Doamne, nu ai nevoie de acrobati, de circari! Tu bati la usa. Plangi in spitale. Suferi in orfelinate. Te jertfesti in altare. Fereste-ne de falsele fericiri moderne.

 

Fericiti nu sunt cei putred de bogati.

Fericiti nu sunt cei aspri.

Fericiti nu sunt cei satui.

Fericiti nu sunt cei cumpliti.

Fericiti nu sunt cei ce se bulucesc pe locurile altora.

Fericiti nu sunt cei neinduratori.

Fericiti nu sunt cei galcevitori.

 

***

– Fiule, alege: sinagoga fariseilor sau preotia lui Melchisedec…

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *