LOADING

Type to search

Editoriale

Apropie-te de Bogatia Imparatiei

Share

Iesi in fata si spune tot! Nu iti fie frica de adevar. Esti corect, nu ai nimic de ascuns. Acumulezi experienta, zici, dar unele trairi ne dezintegreaza. Esti liber sa le „incerci”, dar nu nesocoti boomerangul. Poti sa fii sanctionat pentru orice ipocrizie: sufletul tau se va innegri si va respira tot mai greu. Pespectiva e promitatoare, totusi: Cel ce iarta Te asteapta cu bratele deschise.

Detaseaza-te de grija facturilor. Ceva inca te retine. Cel rau gaseste ceva de care sa se agate. Poate temerile legate de „ce vor zice cei din jur”. Totul are rezolvare, nu dispera. Nici un proiect uman insa nu e vesnic, nu uita acest lucru. Pastreaza taina credintei in inima, poate ceilalti nu vor intelege schimbarea ta. Acum restaurezi catedrala inimii, te rogi in templul Adevarului. Steagul credintei sa nu il ciopartesti.

Stii ca filantropia nu se flutura pe la TV, ramai discret. Nu claxona cand postesti. Nu iti lipi pe fata abtibilduri false. Nu cauta constelatiile de stele ale lui Irod, ci urmeaza Stelei Magilor. Paraseste grota mandriei si participa la misterul Mormantului gol. Nu lasa vegetatia luxurianta a patimilor sa iti inabuse floarea credintei, abia inflorita. Nu poti ajunge in Cer pe un drum forestier parasit al sufletului, ci doar pe o autostrada. Cata importanta acorzi acestui Drum? Cel forestier se infunda la ploi si la ninsori mari si ramai impotmolit. Defriseaza uscaturile si schimbi categoria de importanta a drumului.

Nu uita ca Liturghia este o comuniune cu toti cei vii (si cu dusmanii) si cu toti cei adormiti: ne rugam pentru cei plecati Dincolo si pentru cei ce fac pomenirea lor. Ai fost iertat de o datorie foarte mare: canonul e rata ta lunara, care ti-a mai ramas. Nu te clatina in curbe: fixeaza-te cu centura credintei. Mediteaza la calea Sulitei ce a strapuns Coasta. Crinii campului sunt mai frumosi decat bogatii din Forbes.

Liturghia e teracota mantuirii, stii asta. Ne dezgheata inimile, respiram Duhul Sfant, respiram Invierea. Liturghia inseamna detasarea de ban si de leasingul pagubos. Liturghia este Retezatul credintei si barajul ce stopeaza aluviunile rautatii. Daca auzi soapte in noapte, alunga-le. Cauta materiale de constructie pentru catedrala inimii. Nu te rataci in padurea deasa, odihneste-te mai bine in dumbrava Bisericii.

Aici lasa-te udat de ploaia harului si de adierea de vant subtire. Ramai acelasi alpinist al credintei. Nu te lupta cu morile de vant, ci roaga-te pentru morari. Prognoza e optimista: ai acces cu Legitimatie (a nu se confunda cu certificatul de botez singur, fara fapte). Aprinde torta credintei si roaga-te pentru tortionarii tai. Vei supravietui in veac: argumentul liturgic e imbatabil. Cauta frontiera tacerii si vei gasi pacea. Inmulteste-ti speranta: nadejdea e aducere-aminte, nadejdea e epifanica. Crucea sa nu ramana un scandal, o nebunie, ci puterea lui Dumnezeu.

Toata puterea iti sta in inima. O inima usoara iti da senzatia de bine (Ioan de Kronstadt, Sfantul). Cand iti e greu la inima, te simti rau de tot. Poti obtine o inima usoara in locul prin excelenta al credintei, Biserica. Aici Il vei simti pe Dumnezeu, prin jugul usor pe care ti-l aseaza pe umeri. Cu inima usoara, vei putea alerga, vei putea sa te joci. David psalmistul salta jucand inaintea chivotului.

Cand te lasi tulburat de defaimari, inima ti se strange. Esti stapanit de mandrie si trebuie sa o scoti din inima. Creatorul ne trimite „doctori” (incercari) care sa ne intelepteasca si sa ne invete smerenia (sf. Ioan de Kronstadt). Daca iti este imbolnavita de pacat, inima nu poate deveni o pastratoare valida a vietii. Da, asa e: dorinta carnii e moarte, iar dorinta Duhului e viata si pace.

Daca esti mandru si te apropii de bogatii, te apropii de moarte! Apropie-te de Bogatia Imparatiei, de saracia cu duhul, de mortificarea patimilor, de Viata far’ de moarte! Vei simti in suflet pace si bucurie. Iti vei simti inima larga, vei simti viata prisositoare (sf. Ioan de Kronstadt). Nu Dumnezeu e vinovat daca tu nu Ii asculti glasul…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *