LOADING

Type to search

Editoriale

Atleti ai lui Hristos

Share

„Pentru a ne mântui noi trebuie sa luptam si sa biruim”, „ca nici cel ce se lupta în arena nu câstiga cununa daca nu s-a luptat dupa lege” (II Tim. 2.5).

Suntem atletii lui Hristos: ne antrenam zilnic pentru a progresa duhovniceste. Nu ne lasam pe tanjala, ne-am iesi din forma. Imaginea ce face inconjurul lumii: Cum arata picioarele lui Djokovic (sarb ortodox) dupa 6 ore de lupta cu Nadal! Acest atlet complet este un model de efort; nu cred ca doar si-a blindat contul cu milioane de euro in cele 6 ore. Are tot 10 degete la picioare, nu a degerat, dar nici nu a stat la taifas. Este vorba despre o seriozitate: numai prin consecventa poti birui.

Recunosc, imi place foarte mult acest sportiv; desi nu urmaresc tenisul decat Australian Open si Queen’s. Ma motiveaza enorm sa ma antrenez mereu serios. Sa nu pierd starea de har, clipa de gratie, momentul in care simt efectiv ca Domnul ma tine in bratele Sale. Si e atat de bine! Antrenamentul este urmarit de duhovnic: „Marius, sa nu treaca nici o zi fara cel putin o catisma din Psaltire, pe langa canonul zilnic”, mi-a amintit ieri parintele duhovnic Gheorghe Santa.

Nimic insa sa nu fie spre lauda noastra: toata slava I se cuvine doar lui Dumnezeu, noi suntem farame de nisip, create dupa chipul Celui nemuritor! Avem vesnicia oferita drept cununa de lauri: ni se cere marturie si martiriu fata de cezarisme. Ne antrenam constiinciosi, suntem bieti palmasi, e nevoie de multa plugarie duhovniceasca: umilinta deschide Raiul.

Storşi de puteri, cei doi jucători abia s-au mai putut ţine pe picioare la festivitatea de premiere, iar acum o imagine ce îl înfăţişează pe Nole Djokovic la vestiare, alături de trofeu, face înconjurul pământului. Picioarele sârbului sunt pline de bătături şi trădează efortul incredibil depus de numărului 1 mondial în cele aproape 6 ore de joc.” (dintr-o cronica sportiva)

Alimentatia este si ea foarte importanta pentru un sportiv: vom pretui si mai mult postul. Atletul lui Hristos este Ioan Hrisostom, nu secta pilotului de F1 Alex Ribeiro! Atletii lui Hristos sunt Valeriu Gafencu, Arsenie Boca si Benedict Ghius! Dumnezeu nu iti da daca nu ceri insistent, nu primesti Cununa fara efortul tau, fara adeziunea ta sincera, fara participarea ta sincera.

Doamne, stropeste-ma cu isop spre izbavire. Da bucurie auzului meu. Zideste inima curata in mine. Un nou antrenament tactic: Imnul acatist la Rugul Aprins al Maicii Domnului! La Final, Hristos face Bilantul: vom trai in neagonisire si caritate. Schimbare la pauza: nu ne vom mai gandi la viclenii! Suntem superiori cuiva? Inseamna ca l-am depasit in fratele, dar in dragoste. Cata vreme Il iubim pe Dumnezeu, nici o patima nu ne va stapani (pr. Adrian Fageteanu). Ce Il intrebam pe Dumnezeu, ce ne dorim?

Un atlet printre nazisti: Alexander Schmorell, martirizat pentru credinta. Cat de minunat vindeca Dumnezeu pe om: prin Pocainta, sterge cu buretele pacatele noastre. Atletul lui Hristos se mantuieste oriunde, cata vreme nu paraseste credinta, smerenia si faptele bune. La antrenament, fratilor, pentru crestini urmeaza Jocurile Olimpice!

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1
Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *