LOADING

Type to search

Editoriale

Biografia, mai impresionantă ficțiunea

Share

Cea mai trainică prietenie este între persoanele care iubesc aceeași Carte. Nici un autor, oricât de talentat (Joyce Oates, Alain Fournier, Cecelia Ahern, Kathryn Stockett, Jane Austen, John Steinbeck, Jack Kerouac sau Boris Vian), nu poate tranșa mai bine acest adevăr decât Autorul de care ne îndrăgostim, citind Cartea. Devotamentul este scump. Irving Stone te atenționează că te va costa însăși viața. În Carte citim despre slujire (abnegație, dedicare, angajament) fără rezerve. În devotament găsești putere, dar în putere nu găsești devotament.

zzzzzzzzzzzzziomiomcoim

Dumnezeu nu ne-a creat nicidecum să ne abandoneze. Dar Planul de evadare din infern este ascuns doar în Carte. Secretele Cărții pot fi deslușite. Poate nu în întregime, dar cât să te salvezi, da. Cât să înțelegi ca ai nevoie mai multă de speranță, decât de pâine, cum ar spune Georges Bernanos. Cât să vezi că nu e nevoie să piardă cineva: prin credință, toți oamenii pot fi învingători.

Cel ce este deosebit de tăcut nu înseamnă automat că este neapărat și un foarte bun ascultător. Mintea lui poate urzi multe zgomote. Biografiile sfinților sunt mult mai impresionante decât orice ficțiune, deoarece oferă modele de urmat, nu vând gogoși. Iubim persoane reale, sfinții, persoane veșnic vii, nu personaje imaginate. Cine respinge ajutorul sfinților, încă nu și-a descoperit adâncul propriei singurătăți. Încă se justifică pueril, neînțelegând că a schimbat scopul și a încurcat mijloacele.

A ne iubi aproapele ca pe noi înșine este adevărul care guvernează societatea noastră, singurul care poate cauza moralitate, civilizație și fericire, zice John Locke. Același autor este fericit: Biblia (biografia lui Iisus) este cea mai mare binecuvântare pe care Dumnezeu a oferit-o oamenilor, prin aceea că le arată că adevărul (iar nu ficțiunea) este singurul lucru care contează în perspectiva vieții veșnice. Salvarea (mântuirea) vine din puritate (adevăr fără amestec / mixtură).

Ficțiunea (imaginarul) răului nu este mai atractivă (ispititoare) decât perspectiva binelui. Ni se livrează însă multe amăgiri, pe care suntem prea leneși să le verificăm. Eroii malefici sunt idoli periculoși (întruchipări fictive ale răului), net inferiori sfinților reali, vii. În mod frecvent, avem mult mai multe de învățat din întrebările neașteptate ale copiilor, decât din discursurile adulților, deoarece imaginarul lor încă nu este corupt.

Nu este necesar să consumăm jumătate din viață exprimând o tragedie, ci – mai degrabă – pregătindu-ne pentru o bucurie nelimitată. Nu este o prioritate să agonisim bunuri, de care oricum vom fi despuiați, zice Juan Bautista Alberdi. Mai degrabă să urmăm modelul biblic, bazat pe adevăr, nu utopia consumeristă. Mașinăria Fiscului lumesc își cere impozitele, la fel va fi și cu plata păcatelor. Doar Evanghelia poate oferi o amnistie reală.

Definiția ficțiunii o dăruiește Maurice Maeterlinck: Atunci când crezi că nu se întâmplă nimic, doar pentru că ai închis ușa. Îți imaginezi că nu vei fi pedepsit pentru păcate, deși nu ai făcut pocăință, doar pentru că așa scrie pe un oarecare blog. Dar Sursa e decisivă. Ficțiunea derutează, nereușind să înlocuiască concludent apostolii cu dragoni. Mesia Real este eliberarea, nu închipuiții Superman, Bat, Spiderman. Nu poți să nu te rogi pentru pace, doar pentru că războiul este pe alt continent.

Nu avem doar fericirea pe care o înțelegem. Vom avea o fericire deplină, pentru care încă ne pregătim. Nu este o plăsmuire, ci un antrenament, un exercițiu de dedicare, de slujire, de apostolat. Pentru fiecare ficțiune nocivă despre viitor, Dumnezeu a pus 10.000 de străjeri care să păzească trecutul.

 

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *