LOADING

Type to search

Editoriale

Capsali

Share

CAPSALI

Acum câteva zile, unul dintre cei mai apreciaţi şi serioşi preoţi ai României m-a întrebat, cu toată sinceritatea: „Domnule Bucuroiu, ce părere aveţi despre Capsali? E bine să strângem semnături pentru el, să poată candida în Parlamentul European?”

Am răspuns fără să ezit: „Părinte, am încredinţarea că nici nu contează cine e şi cum îl cheamă. Întâmplător, pe Capsali îl cunosc bine, e om întreg! Contează însă că laicatul ortodox, prin câteva asociaţii importante, a pornit la această acţiune de strângere a 100.000 de semnături, pe liste. Eşecul ar fi atât de răsunător, încât nici nu poate fi luat în calcul. Cu alte cuvinte, dacă „muşchiul” laicatului şi preoţimii implicate nu poate strânge 100.000 de semnături, înseamnă că nici nu (mai) contăm ca forţă în societatea românească. Înseamnă că, de fapt, suntem o cantitate neglijabilă şi cu nimic mai sonoră sau mai importantă decât asociaţiile seculariste „ de buzunar” sau „de garsonieră”. Statisticile optimiste (87% ortodocşi) trebuie să aibe, din când în când, şi descărcare concretă, în real. Altminteri, e doar o amăgire a cifrelor, periculoasă sau chiar toxică.”

Aşa i-am vorbit părintelui şi îmi menţin punctul de vedere: dacă nu reuşim să adunăm cele 100.000 de semnături, suntem descalificaţi în a mai avea pretenţii numerice (statistice) şi a dialoga de pe poziţii majoritare cu ceilalţi, indiferent de interlocutori. Ar însemna o lovitură de imagine extrem de gravă asupra acţiunii ortodoxe, oricare ar fi aceasta. Ne-am băgat în horă, trebuie să jucăm! Altminteri, vom fi eternii înbufnaţi de pe margine, veşnic nemulţumiţi, perpetuu frustraţi…

Răzvan Bucuroiu

5 Comments

 1. sibiceanu alexandru 11 martie 2014

  Ar fi o mare eroare sa nu poata fi stranse semnaturile, un om ca Iulian Capsali greu se poate gasi, il cunosc destul de bine, nu extind discutia la ce ar insemna esecul lui Capsali, „fratii” abia asteapta asa prilej de satisfactie impotriva ortodoxiei, ultima oara l-am intalnit duminica trecuta la procesiunea cu icoane din sectorul 2, atat eu cat si sotia mea am semnat pentru candidatura lui fara rezerve. Indemn si alti oameni sa faca la fel cu toata increderea. Exista pe facebook un link pentru semnaturi, trebuie cautat doar Iulian Capsali. Cele bune, artist plastic Alexandru Sibiceanu.

  Răspunde
 2. Em 11 martie 2014

  Înţeleg intenţia pozitivă de a suscita interes, mobilizare, vot, dar concluzia e posibil incorectă şi, dacă se concretizează nestrângerea semnăturilor, e posibil să regretaţi că aţi emis-o în această formă tranşantă. Spun că este posibil incorectă fiindcă mulţi ortodocşi angajaţi, practicanţi, interesaţi etc, pot să nu voteze din pricini foarte diverse – omul în cauză li se pare a avea un potenţial conflictogen prea important şi, deşi poate avea dreptate pe fondul problemelor, prin stridenţe poate crea un efect contrar uneori, poate fi neproductiv pur şi simplu, poate da bătălii prea devreme, slăbind resorturi, creând plictiseală, dezinteres, tendinţa de apărare, poate pur şi simplu nu sunt atât de angrenaţi în chestiunile sociale şi nu votează cu nimeni pentru nimic, poate îi vor binele şi binele pentru ei înseamnă să nu îl bage în troaca politică şi aşa mai departe.
  Mai degrabă aş vedea mai multe ONG-uri echilibrate de susţinere a ortodoxiei, tradiţiei, culturii, dar fără stridenţele care există permanent în aceste zone, fără chemarea permanentă la luptă, la nesupunere de Patriarh, la fugit în munţi, la antibuletine.
  E nevoie de multă subtilitate, căci şi aşa oamenii sunt îndoctrinaţi împotriva bisericii.

  Apreciez implicarea, dar mare atenţie la nuanţe şi unde pot duce ele.

  Răspunde
 3. Radu 12 martie 2014

  Doamne ajuta!
  Ceea ce spuneti, dle Bucuroiu, este adevarat insa, si in cazul ca reusim sa strangem cele 100.000 de semnaturi si in celalalt, trebuie sa primim rezultatul ca fiind purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra. Fie ca bunatatea si ingaduinta Lui sa se manifeste inca o data peste ortodocsii romani!

  Răspunde
 4. valeriu 14 martie 2014

  De ce Dl. Capsali a implicat Biserica în strângerea de semnături, o actiune politică, deși cu totii știm că Biserica nu face politică? Se urmărește cumva scăderea încrederii populatiei în această institutie, iar Dl. Capsali este doar un pion în această actiune, sau este o eroare gravă a unor ierarhi care nu și-au dat seama în ce s-au băgat?

  Răspunde
 5. Ciprian 15 martie 2014

  Iulian Capsali este un tip certaret, plin de sine, care si-a facut un obicei din a manipula sentimentele oamenilor. Asa si face rost de bani. Are structura tipica a unui profitor ipocrit. Un post de europarlamentar i-ar aduce bani frumosi. Din punct de vedere politic, Iulian Capsali este un populist de stanga, un neopasunist, antioccidental, pro Rusia si China. In perioada 2011-2012 a fost un sustinator fervent al USL, in care vedea forta care va scoate Romania de pe traiectoria europeana. Ce cauta un astfel de om in Parlamentul European?

  Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *