LOADING

Type to search

Editoriale

Câteva lămuriri despre credință (II)

Share

Ateii contestă toate minunile (mai ales izgonirea demonilor). Este, de fapt, o frică: dacă există minuni, atunci există rai și dacă există rai, atunci există și iad. E mai simplu să negi existența diavolului, decât să te lupți cu el.
 
Ateii spun că oamenii care se roagă nu primesc nimic (nici măcar ceva neînsemnat). Este, de fapt, un puzzle incomplet: ei nu au de unde să știe dacă cei ce s-au rugat pentru mântuire au primit-o sau nu.
 
Cu cât mai înalt este muntele, cu atât vântul se simte mai puternic, dar un alpinist perseverent nu va renunţa. Pentru a escalada Sionul, fiecăruia i se vorbeşte pe limba lui. Curajul a fost descoperit cu adevărat după receptarea corectă a adevărului despre şansele de escaladare. Nici un alpinist nu cade în prăpastia iadului, decât dacă nu este ancorat în iubire.
Înăuntrul sufletului nostru zace o comoară. Poetul Aleksandr Blok descifrează: cheia este la noi, pentru a accesa tezaurul. Lupta este, de fapt, împotriva demonului care vrea să ne fure comoara (mințindu-ne că nu există nici o comoară și ținându-ne ocupați cu lucruri de nimic). Astfel, sugestiile demonice tind să acapareze tot ce e mai bun în noi și ține de noi să le respingem din fașă, ne recomandă maica Siluana Vlad.
Mozaic și marmură, palat lumesc trecător. Opulență și imoralitate, asta oferă lumea romană, bună doar pentru cuceritori, dar nemiloasă cu cei cuceriți (măcelăriți, batjocoriți, sfârtecați, înfometați).
Teroarea vikingă era născută dintr-o furie incontrolabilă, posedare a unui duh malefic. Cei ce purtau blăni de lup se pare că împrumutau și ferocitatea acestora!
Istoricii consemnează misteriosul ritual prin care membri gărzii varingiene își induceau starea de nebunie! Nici istoricii latini nu omit cronici despre ferocitatea războinicilor nordici. Acești berserkeri vor fi scoși în ilegalitate de Codul creștin islandez, care condamna astfel de practici păgâne.
Să nu Îl condamnăm pe Domnul păcii, cum a făcut-o Yehosef bar Qafa’ (Caiafa), ci să primim pacea oferită de El.
Au existat şi creştini care s-au luptat pentru eliberarea sclavilor. În 1200, bunăoară, Raimund Nonnatus (nenăscut, deoarece a fost născut prin bizara pe atunci cezariană) a reuşit eliberarea a sute de sclavi catalani din zona Barcelonei, răscumpăraţi din mâinile piraţilor turci. Raimund eliberează mulţi sclavi şi la Valencia, Alger şi Tunis. Pentru a elibera alte sute de sclavi din nordul Africii, a devenit el însuşi sclav, drept gaj pentru suma de răscumpărare pe care încă nu o avea. Stăpânul lui i-a perforat buzele şi i-a pus un lacăt, pentru a nu mai predica pe Hristos! Dar Raimund predica prin semne.

Omul nu mai privește cerul decât pe monitorul calculatorului. Nu mai caută în sus. Nu are cum găsi ascensiunea. Prin urmare, este într-o regresie sufletească. Căzăturile succesive, neurmate de ridicări, provoacă o resemnare tristă, de tipul: E bine și așa! Caută doar la nivelul ierbii, unde mișună șerpii.

Criza actuală este extrem de profundă. Cauza principală este absența rugăciunii personale. Părintele Stăniloae nu aruncă vina pe secularizare sau pe tehnologie, ci pe lenea omului contemporan de a mai se ruga așa cum se cuvine. Din această carență acută se nasc multe îngrijorări și spaime. Omul nerugător se panichează zilnic din cauza eșecurilor mai mari sau mai mici, nu mai are forța necesară de a se ridica după multele căderi.
Păstorul nu se luptă împotriva altor păstori, ci doar împotriva haitei de lupi, pentru a proteja oile din turmă. Este un principiu de bază: să duci o luptă corectă, nu una falsă. Doar așa puterea harului va inspira constant curajul și anduranța. Nu e vorba despre producția de lână, ci despre ascultarea față de Blândul Păstor, Singurul care ne apără cu adevărat de haita de lupi. Acest Păstor își pune viața Lui nepieritoare pentru fiecare oaie din turmă rătăcită prin locuri cu iarbă grasă.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up