LOADING

Type to search

Editoriale

Cel mai trist Crăciun

Share

Cel în care nu te poți ruga din cauza tulburărilor.

Cel în care nu poți posti din cauza tulburărilor.

Cel în care nu poți face milostenie din cauza tulburărilor.

Cel în care nu te poți spovedi din cauza tulburărilor.

Cel în care nu poți scăpa de tulburări.

Cel în care ai vrea să renunți, dar nu poți, te-ai angajat într-o luptă.

Cel în care simți că nu ești apreciat deloc.

Cel în care ești umil și nebăgat în seamă.

Ți se pare asta tristețe?! Simți tristețea coruptă a lumii, dar nu și lacrimi de pocăință. Plângi lângă brad, dar nu cauți pe Cel ce Se naște umil și nebăgat în seamă.

Ai deja ceva în comun cu El: nu poți înțelege austeritatea extremă a peșterii davidice de la Bethleem, decât dacă ești în stare de umilință și de nebăgare în seamă. De fapt, este cel mai plin de bucurie Crăciun!

Chiar dacă nu ai prize moderne, chiar dacă nu te regăsești pe aleile ruginite ale vieții corupte, decăzute, chiar dacă nu ești realizat profesional, chiar dacă nu locuiești într-o casă de vis, chiar dacă te simți inutil.

Nu ești deznădăjduit în tristețe, ești într-un iad oarecare, dar speri. Ești trist, pentru că ești mai aproape de iad, decât de rai. Ești bucuros, deoarece vrei ceva ce nu știi cum să obții, dar ști Cui să îi ceri.

Nu dorești o veserie complice (complicată).

Hristos Se naște, Crăciunul nu poate fi trist. Sărbătoarea bucuriei aduce speranță, dincolo de alertele panicarde de a nu colinda de frica atentatelor (adesea, mărturia devine martiriu).

Mulțumesc, Prunc mântuitor, că ne izbăvești de toate!

Dacă o doamnă de 94 de ani a devenit proaspăt licențiată în chimie la Murcia, nici pentru mine nu este tardiv să absolv postul cu bucurie.

Dacă în tramvai toți stau cu ochii în telefoane, măcar să citească despre cadoul făcut omenirii într-o peșeră strâmtă.

Dacă un logănel intră pe contrasens din senin, fără a depăși ceva pe sensul lui, măcar să știi să pui frână la timp, și pe pedală și pe limbă.

0000000

Calea către Peștera Domnului este un sens unic: atât de bine pentru cei ce ajung acolo, încât nimeni nu se mai întoarce…

 

preot Marius Matei

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *