LOADING

Type to search

Editoriale

LADOGA: Cuviosul Antipa

Share

Românul Antipa de la Calapodeşti este cinstit mai ales în Rusia şi în Grecia, dar asta nu îi dimuează cu nimic sfinţenia. Este numit „sfânt cuvios”, „sfânt atonit”. S-a născut în primul sfert de secol XIX, lângă Bacău. A fost călugăr la schitul Lacu din Sfântul Munte. După o scurtă perioadă petrecută la schiturile din Iaşi, merge la o mănăstire rusească, lângă Lacul Ladoga. Este canonizat încă din 1906.

1342111073_2601_1342112058

Scopul i-a definitit exigenţele

Scopul i-a tranformat viaţa, scopul i-a arătat direcţia, scopul i-a ordonat conştiinţa: concentrarea iubirii şi a rugăciunii nu pe sine, ci pe celălalt. Pentru noi, nici un scop nu va avea vreun impact important, dacă nu este luat în serios. Strategie comună: modelul Cuviosului Antipa. Însănătoşirea înseamnă focusarea pe Dumnezeu, nu pe lucruri. Această focusare presupune identitate, integritate, chiar creativitate. Zilele sterile sunt mereu identice cu precedentele. O viaţă de sfânt ne mobilizează, ne adună, ne regrupează, ne intermediază redobândirea fericirii.

Cuviosul ne descifrează istoria mântuirii

Avantaj pentru noi: memoria pildelor sfinţilor. Suntem mai prosperi ca acum şase secole, dar şi mai neliniştiţi. Prea puţini oameni fericiţi în jurul nostru… Prea puţină credinţă. Prea puţin interes pentru aprofundarea Modelului. Agenda noastră zilnică este Sfânta Scriptură. Privitul la TV nu aduce fericirea! Fiecare ajutor acordat adaugă un plus de sens. Nu suntem ignoranţi, nu ridiculizăm, nu exploatăm.

Fericit, pentru că face parte din ceva mai grandios decât el însuşi

Cuviosul se smereşte, nu se lăcomeşte, nu se trufeşte, nu se tulbură, ci se fericeşte mulţumind lui Dumnezeu în rugăciuni cu lacrimi. Iar Domnul iubirii îi răspunde. Domnul slavei vine şi îl fericeşte cu venirea Lui. Cuviosul se roagă pentru toată lumea, pentru întregul Adam.

Marius Matei

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *