LOADING

Type to search

Editoriale

Despre patimi și virtuți (3)

Share
Nu citez din Confucius de obicei, dar azi voi face o excepție: Viața e simplă, noi o complicăm inutil. Adăugând, Evanghelia e pe înțelesul tuturor, nu are rost să o complicăm doar pentru a ne da în stambă. Nu ne predicăm pe noi înșine, ci pe Mesia înviat. Principiile de viață creștină sunt clare în Noul Testament, doar să le punem în practică. Patimile nu au nici un pretext, trebuie eliminate. Virtuțile nu au nici o amânare, trebuie practicate. Mesia înviat ne va învia și pe noi, aceasta e recompensa, nimic altceva.
E uimitor cât de multă fericire ne aduce virtutea simplității, scăpându-ne de vanitate, de epuizare, de deznădejde și de o grămadă de alte patimi. E important și ce nu facem. Ce nu citim. Ce nu gândim. Haideți să citim zilnic din Noul Testament și vom vedea cât de mult se vor schimba gândurile și acțiunile noastre! Ortodocșii de ce nu pot face asta?!
Apoi, să scăpăm de grija de multe, să facem ceva în minus: să nu ne mai îngrijorăm, are grijă Mesia înviat de toate! Adevărul e mereu simplu, doar minciuna e complicată. Virtutea nu e un scop în sine, dar este metoda principală pentru atingerea nepătimirii, a fericirii veșnice. Lucrând virtutea, divorțăm de mamona și colaborăm cu Mesia înviat. Împlinim porunca poruncilor prin virtutea virtuților, iubirea. Ajungem în Rai prin curățirea de patimi și apropierea constantă de Dumnezeu.
O peșteră din Romania este considerată ca fiind singurul loc din lume unde ar putea continua viața în cazul unui atac nuclear. NASA s-a arătat extrem de interesată de acest loc incredibil, dar există şi un dezavantaj. Erată: După un astfel de atac, viața poate continua doar în Rai, iar credința ca virtute capitală este singurul avantaj valabil. Gândul nostru ascuns, știut doar de Dumnezeu, ne poate pierde (dacă e malefic) sau ne poate sfinți (dacă e virtuos).
● Dumnezeu vrea să se poată bizui pe noi, dar nu poate face asta dacă suntem pătimași. Cine s-a încrezut în Dumnezeu, nu s-a încrezut niciodată degeaba. A împlini virtuțile înseamnă a răspunde DA la chemarea lui Dumnezeu.
Să credem în Dumnezeu și să ajutăm pe toți. Asta e slujba noastră. Doar pseudo-virtuoșii știu exact totul despre toate, ca fariseii oarecând în epocă. Asta este slujba lor. Să nu judecăm căderile altora, să nu ne mândrim cu talanții primiți, să avem răbdare să se facă voia Lui, să ne hrănim cu cuvintele Înviatului, să ne adăpăm cu speranța învierii. Cum vom fi în clipa morții, așa ne va fi veșnicia. Și pentru că nu știm când vom pleca, să fim pregătiți azi. Dacă suntem împătimiți, nu vom avea acces în Rai. Să nu ne prindă moartea blocați în iad.
Dan Marcovici
Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up