LOADING

Type to search

Editoriale

Din ce în ce mai dificil

Share

Este din ce in ce mai dificil pentru un copil sa scape de sclavia banilor. Tot ce aude in jurul lui il demoralizeaza. Intra de mic intr-o competitie a duhului de stapanire. Lacomia, egoismul si mandria devin singurule lui repere. Nimeni nu ii spune ca nu sunt cele mai bune. Parintii fie se plang ca nu au destui BANI, fie sunt prea ocupati sa ii multiplice. Totul se plateste, nimic nu e pe gratis, totul e COMERCIAL, nimic nu mai e benevol.

Ceea ce cumperi nu arata cine esti

Este din ce in ce mai dificil sa afirmi asa ceva. Pari ciudat. In snobismul nostru, suntem atat de ipocriti, incat nici nu ne dam seama cat de caraghiosi am devenit. Innebuniti dupa branduri, mereu pe fuga, mereu disperati, mereu sclavi, niciodata liberi. Doar adevarul ne face liberi. Dar preferam minciuna, pentru un profit de doi lei. Cine mai cauta adevarul? Ne prefacem ca vrem adevarul estetic, dar schimbam regulile pe parcurs. Pentru ca vedem doar BANI, visam doar BANI. Stiti ce? Nu ii vom avea niciodata cu adevarat! Ei nu vor fi nostri, ci noi vom fi ai lor! Asta e tragedia pe care nimeni nu o vede.

Ai valoare, chiar daca (mai ales) nu ai bani

Este din ce in ce mai dificil sa supravietuiesti FINANCIAR. Ti se spune ca nu contezi daca esti sarac, pentru ca nu esti un cumparator, nu esti din lumea lor. Tu nu mai ai CNP, asigurare medicala, nu mai ai nici loc de veci, daca nu ai bani. Esti bombardat de reclame aiurea. Crezi ca te poti proteja de ele, dar ele iti intra in sange, in gandire, te pervertesc. Incet-incet, slujesti lui Mamona, fara sa stii. Unii prefera sa se vanda. Vand informatii, vand trupuri, vand mame, vand suflete. Vand orice, pentru 30 de arginti, pretul unui sclav pe piata.

Marfa nu te face mai fericit

Este din ce in ce mai dificil sa renunti la lucrurile inutile, nenecesare, chiar daunatoare. Pentru simplu motiv ca toata lumea musca momeala, nu e neaparat necesar sa o faci si tu. Daca ai multe obiecte devii doar un rasfatat, un egoist, un lacom, niciodata un fericit. Cati oameni sarmani ai fi putut ajuta, daca nu risipeai! Si ce fericit ai fi fost acum! Doar pentru ca li s-a facut reclama, nu trebuie sa iubim obiectele. Nu e util pentru fericirea ta sa ai haine scumpe, chiar daca ti se spune asta de la cresa.

Cultura de consum a societalului

Este din ce in ce mai dificil sa mai gasesti ceva spiritual in lumea ta. Totul se consuma, in graba, intens, pe datorie. Cand va trebui sa achiti factura… Nu mai exista social, filantropie, ci doar calcul, plus valoare, firma. Marfa devine o placere de autosatisfacere. Nu cumpar nimic pentru altii care nu au nici ce manca, ci cumpar aiurea lucruri de care nu am nevoie. Bine fac?! Copiii folosesc cuvantul „bogat” la fiecare 4 propozitii, e normal?! Toti vor vile, masini, concedii, lux, sanatate. Toti fug de Cruce, de rugaciune, de Dumnezeu. Respingerea Adevarului nu e ceva nou. Dar acum e mai pervers. Raul e prezentat drept smecher, descurcaret, neplictisitor, adrenalina, viteza. Mascota devine un model prost in locul ingerului bun. Numarati cata populatie se inghesuie duminica in mall si cati mai cauta altarele…

Materialismul fura copilaria

Este din ce in ce mai dificil sa razbati intr-o clasa plina de fite, la scoala, la servici, oriunde. Nu mai esti la moda. Ai idei depasite. Dar esti mai fericit. Nu esti nostalgic dupa copilarie (nostalgia e depresiva), dar ravnesti la inocenta vremurilor in care nu te raportai la bani si la sex. Erai fericit, pentru ca nu erai materialist. Acum vezi doar bani. Nu Il mai cauti pe Dumnezeu, asa cum un copil isi cauta Tatal. Timid, bajbaind, plangand. Si nu mai ai nici bucuria regasirii Tatalui. Nu mai esti protejat. Banii pusi de o parte pentru doctori nu te vor salva, cel mult vor prelungi agonia. Dar ce urmeaza dupa?

Este din ce in ce mai putin dificil dupa o transfuzie cu sange divin, dupa ce ai luat si Medicamentul, nu ai vizitat doar Farmacia.

Marius Matei

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

1 Comment

  1. ioDan 17 septembrie 2016

    Binecuvântați !
    Domnul le știe pe toate, le îngăduie și sunt convins că la timpul potrivit, va chema pe fiecare la calea Sa, din
    rătăcirile lor, despre care adevărat vorbiți. Nădejdea noastră este numai la Dânsul, fără să disperăm.
    Iertați-mă !

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up