Dumnezeu este bucurie (III)
Share

Toți avem nevoia unei vieți cu sens. Bucuria harului oferă însemnătate vieții noastre. Aceasta presupune îndeplinirea unui obiectiv care să ne ajute să ne depășim condiția și să găsim fericirea.
Asta nu înseamnă să avem un zâmbet fals permanent, ci să avem încredere în bunătatea lui Dumnezeu.
Omul nu numai că înțelege greșit ce este bucuria, dar o și caută în direcții greșite. Mulți se gândesc la bucurie într-un mod eronat, ca și cum mintea lor ar lucra împotriva lor.

Când lucrurile merg ceas, nu prea e nimic de spus. Dar orbul vorbește despre lumină, deoarece asta îi lipsește. Iar noi vorbim despre bucurie.
Perfect nu este nicăieri în lume, fiecare țară are neajunsurile ei. Nu există o bucurie lumească completă.
Ne găsim bucuria în comuniunea cu Celălalt, de la ființă la Ființă. Abordarea vieții este crucială pentru fericire. O abordare eronată ne poate sabota propria fericire.
Suntem bucuroși atunci când punem preț pe fericirea altor ființe umane, când ne putem manifesta dragostea firesc, nu pentru că ne cere Cineva.

● Să iertăm pe cei ce ne greșesc. Este întotdeauna cea mai bună cale spre progres.
● Să mergem mai departe, să depășim tristețea, să nu abandonăm Călătoria.
● Să fim generoși cu întreaga omenire, să nu judecăm și să nu clevetim.
● Să empatizăm mereu cu suferinzii, deoarece – pentru ei – suferința lor nu este opțională.
● Să ne rugăm mereu Creatorului pentru împăcarea noastră cu El.
Există mici bucurii, de la savurarea unui chec la plimbarea unui câine. Dar există mari bucurii, pe care le putem obține, dacă ne dăm toată silința. Iar cea mai mare este simțirea prezenței lui Dumnezeu.
Voioșia este extrem de asemănătoare cu evlavia, deoarece ambele exclud ipocrizia. Hristos ne îndeamnă să ne rugăm, să postim și să fim milostivi cu cât mai multă discreție și cu cât mai multă bucurie. Totuși, deși este un sfat practic simplu, adesea fie nici nu ne rugăm, nici nu postim, nici nu suntem milostivi deloc, fie bifăm doar acestea, cu amărăciune, cu anxietate, cu fața acră, cu impostură. Ca să funcționeze, vom scăpa și de mândrie și de depresie.
Mulți găsesc mai ușor să exprime sentimente față de animale, decât față de oameni. Dacă neglijez oameni care au mare nevoie de ajutor, pe unde voi scoate cămașa la Judecată?
● Nu cred că apostolii erau bosumflați atunci când duceau vestea Învierii.
● A fi creștin echivalează cu a fi bucuros, triumfător, fericit, neîngrijorat.
Dumnezeu oferă fiecăruia o șansă echitabilă la bucurie. Chiar dacă logica Lui adesea ne copleșește.
Cuvintele lui Hristos trebuie luate în serios. Ele sunt cheia pentru a evada din chin.
Bucuria nu înseamnă patru decenii de plajă în Australia, ci să avem toți cangurii la mansardă, să știm ce vrem și cum putem obține, să fim mulțumitori și recunoscători.
În Bhutan, copiii învață la școală cum să obțină fericirea brută și cum să o modeleze. Acest lucru este inclus în programa școlară. Noi învățăm asta în Biserică, acesta este rolul catehezelor, de a forma o Biserică fericită, fără frustrări, dinamică și de încredere.
● Suntem chemați să făurim un Rai în miniatură în jurul nostru. Să punem fericirea înaintea banilor.
● Să nu ne gândim la lucrurile pe care le vrem, ci la viața pe care o vrem.
● Există viață dincolo de job. Să nu ne lăsăm copleșiți acasă de sarcinile de serviciu.
Nu este sfârșitul lumii dacă pierdem o casă sau o mașină. Prosperitatea nu este o plasă de siguranță. Nu contul bancar ne aduce bucuria veșnică.
● Sufletul se împrospătează de fiecare dată când inima invocă numele lui Dumnezeu, deoarece se vindecă de apatie și de multe traume.
Să privim istoria din perspectiva lui Dumnezeu, nu din interesul nostru personal. Astfel, ne vom bucura să aflăm că Dumnezeu face absolut totul ca noi să fim fericiți. Ne promite bucuria și ne-o și oferă. Pentru noi, nu există alternativă în afara perseverenței în credință.
● Să lăsăm deoparte temerile și să reînvățăm să ne rugăm.
● Să ne recâștigăm libertatea. Pasărea din colivie nu zboară, deși ușa e deschisă, deoarece primește prăjituri cu miere. Să nu lăsăm televizorul și frigiderul să ne țină captivi. Nu vom fi fericiți până nu ne vom recâștiga libertatea.

Dumnezeu ne atrage în lumea Lui. Acolo vom găsi bucuria supremă. Vom scăpa pentru apetitul pentru distrugere.
Ne așteptăm la anumite rezultate, dar uneori se întâmplă altfel. Mormântul lui Hristos este gol. Cine s-ar fi așteptat la așa ceva? Oamenii așteptau venirea lui Mesia, nu și învierea Lui. Dumnezeu ne oferă mai multă bucurie decât ne putem noi aștepta. Fariseii Îl credeau mort, dar se înșelau amarnic.
● Bucuria vine pentru că Dumnezeu știe cum să ne aline tristețea, cum să ne vindece suferința, cum să ne șteargă lacrimile.
● Să nu ne întristăm în încercări. Ele ne arată cine suntem cu adevărat.
● Să nu ne panicăm sub presiunea cotidiană.
● Să găsim moduri de a-i face fericiți pe cei de lângă noi.
● Să citim literatură duhovnicească.
● Să nu fim sfidători sau aroganți.
● Să căutăm locuri de reîncărcare sufletească, să ne luăm câte o pauză de la agitația zilnică.
● Să ne facem o cabană în Rai, nu neapărat în munți.
● Să fim prietenoși, empatici, generoși, optimiști.
● Să nu ne bazăm pe hazard, ci pe iubirea lui Dumnezeu.
● Să nu ne îngrijorăm. Principiul fundamental de viață în Thailanda este simplu: Mai pen rai, care se tălmăcește Nu te îngrijora!
Întorsătura fericită a lucrurilor: cei ce plâng acum, se vor bucura (Luca 6, 20-23).
● Adevărul trebuie crezut, dacă vrem să fim fericiți.
● Creștinii care au făcut cel mai mult bine acestei lumi sunt cei care s-au gândit cel mai mult la viața viitoare.