LOADING

Type to search

Editoriale

Galerius, de la OMS

Share

Ultimele prigoane de la începutul secolului al patrulea, declanșate cu furie de împărații Galerius și Maximinus Daia, au făcut multe victime printre creștini. Pronia însă a vrut ca, peste puțină vreme, la cârma unificată a imperiului să vină Constantin cel Mare, „cel întocmai cu apostolii” (isapostoles) și să zădărnicească planurile criminale ale predecesorilor săi. Însă prigoanele au lăsat urme adânci în comunitățile creștinilor: de spaimă, de anxietate, dar și de întărire, de acceptare a martiriului. Ba au mers chiar până într‑acolo încât secta donatiștilor apărută în Biserica din Africa făcea apologia martiriului, declanșând în mințile oamenilor dorința de a fi muceniciți cât mai grabnic, de a se da cât mai rapid torturii și morții – o exagerare, desigur…

Însă au fost și cazuri consemnate de Istoria Bisericească în care oamenii au evitat conflictul direct, abrupt cu autoritățile neînduplecate. Iată un pasaj din această Istorie: „Ca în toate epocile, creștinii mai puțin zeloși au ales apostazia; alții, mai abili, și‑au procurat certificate (libelli) false, potrivit cărora ar fi sacrificat sau adus libații divinităților panteonului…”. Așadar, din cele mai vechi timpuri creștine, unii s‑au fofilat – cu acte în regulă! Acest adevăr constatat de istorie mi‑a provocat un surâs subțire, amintindu‑mi de semenii noștri care recurg la certificate false pentru a putea face sau drege anumite lucruri în societatea anului 2022, cuprinsă de criza/isteria pandemică.

Nu mai devreme de acum două săptămâni, celebrul tenisman Novak Djokovic a fost prins mințind în formularul de obținere a vizei în Australia, iar scandalul a devenit planetar. Drept e că sârbul era sănătos tun, nu avea absolut nimic, nu constituia un pericol de îmbolnăvire pentru ceilalți. Putea fi doar „acuzat” de delict de opinie, faimosul campion fiind contra vaccinului și a certificatului verde. Și tocmai acest lucru l‑au vânat autoritățile australiene, cele care au impus în trecutul recent al orașului Sydney cel mai lung și aspru regim de carantină din lume! Dacă‑i bal, bal să fie! Dar acest bal s‑a transformat în bâlci, iar manipularea „cazului Djokovic” – de o parte sau alta, vaxeri/ antivaxeri – decredibilizează oricare dintre tabere.

Iară noi, creștinii, trebuie să trecem prin decorul acestei lumi cu desăvârșită împăcare, nici speriați, nici falși cu noi înșine, nici în stare de capitulare totală în fața toanelor celor de la butoane. O dreaptă măsură, o inteligență a supraviețuirii fără compromisuri de conștiință, o judecată senină și optimistă, o încredere în harul mântuitor care, odată promis și revărsat, nu se mai ia de la noi. Cu sau fără certificat!

 

Răzvan BUCUROIU

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *