LOADING

Type to search

Editoriale

Îmbarcarea!

Share

Gata, am ajuns și aici! Luna aceasta nava‑amiral a flotei de locașuri sfinte ale Ortodoxiei românești va face prima sa călătorie liturgică! Pasageri? Nenumărați! Cu Hristos căpitan, cu timonier, cu ofițeri de bord, cu nenumărați pasageri care călătoresc spre Împărăție. Poporul lui
Dumnezeu se îmbarcă, pentru prima oară, în voiajul euharistic spre tărâmul promis, spre zările neînserate. Bagaje? Faptele bune, cuvintele
de mângâiere, jertfa asumată. Pe țărm rămân doar cei care refuză pașaportul spre rai.

Nu se sparge sticla de șampanie de bord, ajunge Potirul nesecat. Nu se flutură batiste, se agită prapori. Nu se trimit scrisori de rămas‑bun, telegrame, nici măcar SMS‑uri ori selfie‑uri. Sunt de ajuns rugăciunile care le țin locul, cu prisosință. Va fi bucurie pe toată linia, căci nu există pericol de scufundare. Bărci de salvare, colace și veste? Harul lui Dumnezeu ajunge, e mai mult decât suficient. Așa va arăta ziua de 25 noiembrie, zi mult așteptată de cler și credincioși. Căci este ziua când Catedrala Națională își va deschide larg brațele pentru a primi prețioasa încărcătură. Astfel, România va intra în rândul celorlalte neamuri creștine care se pot mândri cu o Catedrală pe măsura credinței lor. Mare cât cerul, încăpătoare cât locașurile Tatălui ceresc. Iar pisania va consemna cea mai mare ispravă a Bisericii Ortodoxe Române în mileniul 3, mileniu în care multe lucruri pare a fi potrivnice credinței creștine. Parcă în ultima vreme ne lăsaseră în pace, de ce s‑au ridicat acum legiuni de potrivnici, soboare ale întunericului, cete de pribegi ai ideologiilor recente?

Dar nimeni și nimic nu poate umbri o asemenea bucurie. Nici cârtitorii (să nu ne mai amintim de ei!), nici opozanții pe față (să rămână înapoia noastră!), nici înșelătorii din presă, nici manipulatorii din subteranele comunicării publice, nici fermecătorii conștiințelor celor naivi. Catedrala e acum un fapt împlinit, chiar dacă în continuă mișcare, creștere, înfrumusețare. De aceea îndrăznesc să afirm că trăim zile pascale, în care iertăm totul pentru Înviere, în care până și cei întârziați mai au șansa „ospățului”. Masa e întinsă, reconcilierea în duh de credință adie peste capetele tuturor și cei care trebuie să dea un exemplu suntem chiar noi, cei loviți și ofensați. Așadar, la bord toată lumea! Acum e loc, slavă Domnului!

Muzica!

 

Răzvan BUCUROIU

 

Editorialul numărului 184 (noiembrie 2018) al revistei Lumea Credinței care poate fi achiziționată, în format tipărit, la toate chioșcurile de presă din țară sau, în format electronic, accesând linkul https://account.paydemic.com/buy/SUKBZATRZNEOFKIZFP2UAYFKJE .

Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up