LOADING

Type to search

Editoriale

Instinctul conservării duhovniceşti

Share

Încerc să-i cer sfântului Gheorghe ajutor, ca să închid balaurul, cel care, la vremea nopţii şi a visului, îmi pustieşte fiinţa cu închipuiri şi amăgiri. Ba chiar, îndrăzneşte să se arate şi ziua. Sfinte Gheorghe, tu care tânăr fiind, ai reuşit să renunţi la frumuseţea cu care viaţa te-a înzestrat, ca să-ţi păstrezi puritatea trupului şi a gândului pentru Iisus Hristos, învaţă-mă şi pe mine, păcătoasa, să renunţ la beatitudinea zilnică, folosindu-mă de înzestrările mele doar pentru slujirea altora, nu pentru propria bucurie, atunci când ea se poate transforma în jubilaţie, orgoliu şi mândrie.

Ajută-mă, sfinte, să nu obţin, de pe urma calităţilor mele, o cinstire pierzătoare de suflet.

Găsesc în sf. Teofan Zăvorâtul neasemuite sfaturi, scrise parcă anume pentru mine, “Calitatile tale, daca nu sunt intoarse spre slava lui Dumnezeu, mai mult te vor osandi decat te vor indreptati; nici cinstirea, nici rautatea celorlalti nu iti vor ajuta (obs: ca să-ţi vii în fire). Chibzuind astfel, iti vei aduna gandurile si te vei infatisa unit inaintea privirii mintii si constiintei, care vor ridica glas puternic impotriva ta, mai ales atunci cand, comparand ceea ce esti cu ceea ce ar trebui sa fii, vei afla ca nu esti bun de nimic. In acest fel, odata cu vederea de sine in lumina cea adevarata ia nastere instinctul conservarii duhovnicesti. Ca atare, neintrerupand cugetarile care iti dau in vileag orbirea, in urma primei miscari loveste si mai mult si zguduie inima ta cu idei ce pot sa te intoarca de la pacat.”

Sfinte Gheorghe, ajută-mi să nu mă tem de iubire ca de o ispită. Împrumută-mi sabia ta, ca să-i păstrez hotarele curate. 

Când te trezeşti că ai primit iubirea în inimă, nu te lăsa ameţit. Ea este doar o materie brută de modelare. Începe lucrul cu schimbarea relaţiei dintre suflet şi trup, aşa cum şi-a început convertirea Maria Egipteanca, atunci când a fost oprită să intre în biserică. Fără ruşine să te simţi ca ea. Să nu uităm că Maria şi-a păstrat ispitele iubirii trupeşti şi în pustie, luptând din răsputeri cu ele, până când rugăciunea i-a atins intensitatea care desprinde cu totul de pământ. Aşa a văzut-o părintele Zosima, cel avansat în nevoinţe monahiceşti şi care îşi trăise în curăţenie desăvârşită pustnicia.

Neruşinarea ispitelor care îţi dau târcoale să nu te îndemne să abandonezi iubirea. O ai ca model pe Maria, care a izbândit. Continuă să-ţi lucrezi iubirea, până la desăvârşita puritate a rugăciunii, cerând mereu ajutor: Sfinte Gheorghe, nu mă lăsa, alungă balaurul!

Fii ca eterna îndrăgostită Maria Egipteanca, nepăsătoare la ferfeniţirea hainelor ei, la slăbănogirea trupului de aleasă frumuseţe, preferând pustia ca să nu facă şi altora rău cu ispita ei de covârşitoare iubire.

Bucură-te, purtătorule de biruinţă, mare mucenice Gheorghe! Învaţă-ne firea mai presus de fire, în care l-ai slujit pe Hristos. Învaţă-ne să aflăm în noi mintea mai presus de lume, clădind în ea un cuib din gânduri ca ale îngerilor, unde să ne tragem sufletul de prigonirea ispitelor. Scapă-ne de obsesia vremelnicei câştigări de cununi şi cununiţe, în care bucuria se vestejeşte după trei ore.

Împotriva îndulcirilor pământeşti războitorule, bucură-te, al trupului vrăjmaş neîmpăcat! Bucură-te că ai luat biruinţă peste patimile tale!

Suntem oare vrăjmaşii trupului nostru?! O, cât îl mai răsfăţăm! Şi dacă ne-ar purta o mică recunoştinţă pentru multele plăceri cu care îl copleşim, ca să ne lase un timp de liniştire, dar nu ne alegem, după împlinirea lor, decât cu plictiseală, nemulţumire şi boli. Ne aglomerăm viaţa, ca nişte copii nestăpâniţi în lăcomie, cu prea multe păpuşi, pe care le uităm, de cum am desfăcut cutia cu celofan sclipitor. Am pierdut bucuria inocentă de a ne juca, păstrând plăcerea perversă de a primi, de a fi mereu preţuiţi.

Fără credinţă, lumea se umple de tot mai mulţi copii nesatisfăcuţi, adulţi sufocându-se de mulţimea darurilor primite, dar incapabili de-a se maturiza.

Bucură-te, că pe toate le-ai dat şi pe Hristos L-ai cumpărat! Bucură-te,că pentru Dumnezeu pe cele dureroase desfătări le-ai socotit! Bucură-te, că prin dor, dorul trupului l-ai biruit!

Ajută-ne şi pe noi să biruim, mare mucenice Gheorghe!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *