LOADING

Type to search

Editoriale

Lasa cele desarte pe seama celor deserti

Share

Draga Cezar,

Impartasit cu Sfintele Taine, nu vei ramane in pana de credinta. Nu vei fi suparat si imbufnat, ci linistit si impacat. Irascibilitatea provocata de lipsa banilor dispare pentru cel ce isi pune speranta in divinitate. Nervozitatile si reactiile neprietenoase tin deja de omul vechi. Poate ai crescut ascultand prea multe povesti Disney: viata nu este un festival senzational al distractiilor, ci un studio al retrospectivei Viitorului anticipat deja. Nu te supara pe cei ce te jignesc pentru credinta ta: cea mai mare ofensa e tocmai necredinta (iar nu credinta), ofensa adusa Omului-Dumnezeu. 

Ai fost foarte incercat in ultima luna, dar fii increzator in puterea Domnului. Nu te bucura pentru semi-esecuri, ci jubileaza doar la Victorie (Hristos a inviat!). Judecatorul Suprem divin audiaza in regim de urgenta toate cazurile, doar tu Il amani, uneori. Daca avalansa pedepselor nu e zdrobitoare inca, nu inseamna ca justitia divina e lenta, ci ca pacatosul e iubit si asteptat sa fie iertat. Iarta-l si tu pe acela, nu il socoti dusman, ci prieten in asteptarea Invierii. 

Roaga-te din inima. Simte puterea fiecarei slove. Pribegesti in labirintul acesta, dar apartii universului spiritual. Leaga-te de aceasta realitate duhovniceasca prin carligul rugaciunii. Nu renunta la curatarea de pofte: infige securea la radacina si vei avea un cuget impacat (Toma de Kempis). Dezradacineaza relele deprinderi una cate una si vei tinde spre desavarsire. Ardoarea ta creste zi de zi: cea mai curata a fost insa ardoarea de la inceput. Lupta-te cu ceea ce te impiedica mai mult.

Infraneaza-ti gura si restul va fi mai usor. Niciodata sa nu lenevesti: ori te rogi, ori muncesti, ori citesti, ori scrii; niciodata sa nu stai fara sa desiri o camasa si sa o cosi la loc. Improspateaza-ti indeletnicirile evlavioase si cere cu mai multa infocare ajutorul sfintilor. Traieste in asa fel, incat sa fii pregastit in orice moment sa parasesti lumea aceasta si sa ajungi la Sarbatoare. Zice Toma de Kempis: Lasa la o parte ceea ce atata simturile. Citeste cartile care pun mai presus zdrobirea inimii, decat desfatarile trupului.

Daca te vei feri de umblarile nefolositoare si de zarva lumii, vei gasi destula vreme prielnica ca sa te adancesti in ganduri sfinte. Sa nu socotesti ca esti ferit de pacat, oricat de bun crestin ti se pare ca esti. Zice Scriptura: “Lumea trece si, o data cu ea, dorinta ei”. Lasa cele desarte pe seama celor deserti, iar tu nazuieste spre Porunci. Daca tu, om inca pacatos, te rogi pentru altii, cu atat mai mult se roaga pentru tine ingerii si sfintii. Nu te lasa dezmembrat spiritual din pricina izolationismului. Nu parjoli linistea altora si nu tulbura inimile fratilor. 

 

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *