LOADING

Type to search

Editoriale

LECȚIA APOSTOLULUI LUPILOR

Share

Au mai rămas doar câteva zile până la prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, cel care i-a încreştinat pe strămoşii noştri daci. Despre misiunea sa în Scythia Minor, Dobrogea de astăzi, veţi putea afla mai multe în numărul din luna aceasta al colecţiei Sfinţii Ortodoxiei, care îi este dedicat celui Întâi chemat la apostolie.

Veţi afla de acolo cât de controversată este prezenţa sa pe tărâmurile noastre, pentru că marele Apostol nu a lăsat nici o urmă în istoriografie. El este însă foarte viu şi prezent în cântece şi legende, în tradiţii şi obiceiuri, care îl prezintă drept stăpân al lupilor, adică al strămoşilor noştri daci, care se identificau cu acest animal.

Urmele acestea ale Sfântului Apostol Andrei ne par nouă, celor de astăzi, foarte fragile. Ce poate fi mai perisabil decât un cântec sau o legendă? Cu toate acestea, ele au rezistat şi i-au purtat amintirea propovăduirii, purtate din gură în gură, timp de 2.000 de ani, răstimp în care milioane de scrieri şi sute de mii de inscripţii în piatră s-au făcut praf şi pulbere.

E semn că tradiţia poate fi mult mai puternică decât istoria. Acest lucru e valabil, cu atât mai mult, şi pentru Sfânta Tradiţie, în care Ortodoxia a crescut timp de 2.000 de ani. Şi care, vorba părintelui Cleopa, a fost înaintea Sfintei Scripturi şi a şi ajutat la plămădirea ei.

Cristian CURTE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *