LOADING

Type to search

Editoriale

LUNA SMERENIEI

Share

Brumărelul este ocrotit la noi de doi sfinţi tare iubiţi – Parascheva la Iaşi şi Dimitrie la Bucureşti, ambii cinstiţi în chip deosebit prin pelerinaje. Ştim foarte puţine despre felul în care au trăit şi mai nimic despre nevoinţa lor. Mult mai bogate sunt însă „vieţile” lor de după moarte, adică lucrarea pe care Duhul Sfânt a avut‑o în lume prin sfintele lor moaşte. Nenumărate minuni s‑au săvârşit şi încă se mai săvârşesc la raclele lor, pe unde trec în fiecare an milioane de credincioşi.

Anonimatul deplin din timpul vieţii şi o celebritate enormă după moarte sunt comune multor sfinţi, dar parcă niciodată nu apar atât de limpede ca în această lună, când două mari pelerinaje se centrează pe doi monahi pe lângă care contemporanii au trecut, probabil, nepăsători.

Un motiv cât un avertisment al Duhului să fim atenţi la smeriţii acestei lumi, pe care nu îi băgăm de obicei în seamă. Viitorul mare sfânt al Ortodoxiei se nevoieşte, poate, în mânăstirea la care mergeţi în pelerinaj în fiecare an sau, cine ştie, în apartamentul de vizavi…

Cristian CURTE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *