LOADING

Type to search

Editoriale

Minuni ale istoriei

Share
În august 1595, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, armata otomană a ocupat Bucureștiul și multe biserici au fost transformate în moschei. Deși otomanii pierduseră la Călugăreni, înaintarea lor nu a fost oprită, ci doar întârziată. Oastea lui Mihai Viteazu s-a retras seara în munți. Țara nu a devenit pașalâc, deoarece aliatul Sigismund Báthory s-a ținut de cuvânt și i-a alungat pe invadatori. O adevărată minune, fără de care tragedia poporului ar fi fost imensă.
Citind cărțile Macabeilor din Vechiul Testament, vedem rezistența credincioșilor împotriva păgânismului. Este opoziția firească în fața agresiunii răului. Dumnezeu câștigă întotdeauna și nu pierde niciodată.

Cel mai întins imperiu păgân din istorie (30 de milioane de kilometri pătrați) a fost cel mongol. Cuceririle mongole au dus la cele mai sângeroase și distrugătoare războaie din istoria omenirii, de pe urma cărora au pierit 80 de milioane de oameni doar în subcontinentul indian. În Persia, exterminările, bolile și distrugerea irigațiilor au dus la emigrări în masă și foamete, ceea ce a dus la un declin drastic al populației. Aproximativ 10-15 milioane de oameni au murit în Iran.

Cuceririle mongole au provocat distrugeri la o scară fără precedent în unele regiuni geografice, ducând la schimbări demografice radicale în Asia, migrația în masă a triburilor persane din Asia Centrală în Iranul de azi.  Cel mai mare infern de care omenirea a scăpat vreodată.
Jumătate din populația rusă a murit în timpul invaziilor, populația scăzând de la 7,5 milioane la 3 milioane. Incredibil cum omenirea a scăpat azi de ei. E o minune.
1. Ce zicea conducătorul lor: Cea mai mare fericire este de a-ți învinge dușmanii, de a-i urmări în fața ta, de a-i jefui bogăția, de a-i vedea pe cei dragi lor scăldați în lacrimi.
2. Aveau o înfăţişare respingătoare şi inimi nemiloase; rămâneau neînduplecaţi la plânsetele mamelor, fără respect pentru părul alb al bătrânilor. Alergau cu bucurie când era vreun măcel, ca la o nuntă sau la o petrecere. Peste tot cadavre, cărora nimeni nu le găsea mormânt. Iadul pe pământ. Martiri pretutindeni.

Dumnezeu ne izbăvește de toate ororile posibile. Dezlănțuirea forțelor malefice în istorie confirmă că Raiul nu e aici. Trebuie să pierdem lutul, ca să câștigăm Cerul. Iar misiunea principală este bandajarea oropsiților.

Bătrânii declară războiul. Dar tineretul trebuie să lupte și să moară. Nu credeți niciodată că războiul, oricât de necesar sau de justificat, nu este o crimă, scrie Hemingway.
Ne războiesc patimile. Pacea sufletească vine după un război duhovnicesc, nu după o croazieră. Însărcinarea noastră este răspândirea Evangheliei. Când auzi o veste bună, cea mai mare bucurie este să o împărtășești cu alții. Nu te bucuri singur de victorie.
Pot iubi păsările fără să fiu membru în vreo asociație de ocrotire a lor, dar nu Îl pot iubi pe Hristos fără să aparțin Bisericii Lui. Doar trăind în Dumnezeu, omul poate găsi pacea.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1
Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up