LOADING

Type to search

Editoriale

Moartea nu e o problemă

Share

Azi am împărtășit un muribund. Greu de descris atmosfera Marii Treceri. O luptă teribilă între îngeri pentru fiecare suflet. O pauză din iureșul cotidian, menită să ne reconfigureze traseul vieții. Agonie și speranță. Lipsă de viață și putere deplină. Limita o face un singur cuvânt: Cred!

 
J.K. Rawling are altă opinie: Pentru mintea bine organizată, moartea nu este decât următoarea mare aventură. O aventură teribilă, înfricoșătoare pentru unii, triumfătoare pentru alții.
Moartea pune capăt unei vieți, nu unei relații. Relația noastră cu Hristos Înviat nu se termină, ci abia începe cu adevărat.
E greu să învățăm să trăim creștinește. Mai degrabă învățăm să murim creștinește.
De ce ne temem de moarte: pentru că nu s-a aprins în inima noastră dorința după cele veșnice, scrie Sfântul Ioan Gură de Aur.
E un har că murim, altfel am trăi într-o lume păcătoasă toată veșnicia. Aducerea aminte de moarte ne ajută să ne amintim că nu suntem veșnici pe pământ și să trăim având în vedere acest adevăr. Să se teamă moartea de noi, nu noi de ea!
Scriitorul american Frank Norris notează că fiecare om are dreptul esențial de a cunoaște adevărul eliberator, odihnitor și mântuitor, are dreptul să dorească să obțină o fericire nealterată. Hristos nu doar rosteşte adevărul, El este adevărul (omenirea a învăţat ceva de la Hristos, ceva ce nu va uita niciodată).
 
Singurul Subiect care alungă frica de moarte este Hristos (spre deosebire de povestea lui Krishna, în care Ardjuna e cuprins de tristeţe, îşi pierde curajul şi vrea să renunţe la luptă). Uităm că, prin Hristos, MOARTEA A MURIT DE MULT ÎN NOI! Există înviere, restul e tăcere.
Pe Dumnezeu nu-L încurcă moartea noastră: dacă ne poate ajuta înainte de moarte, cu siguranță ne poate ajuta și după ea.
Hristos duce Crucile noastre. Hristos moare pentru Crucile noastre. Hristos învie pentru Crucile noastre. 
 

Fără Hristos, totuł este superstiție și groază. Omul este chemat să simtă PULSUL VEȘNICIEI. Dragostea nesfârșită a Lui se vede din răbdarea și bucuria de a ne ierta, ne învață sfântul Nicolae Velimirovici. Un lac fără apă, continuă sfântul sârb, nu mai este lac, ci un crater uscat. Un om fără Dumnezeu nu mai este om, ci un mormânt uscat!

Azi am împărtășit un candidat la înviere.
Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *