LOADING

Type to search

Editoriale

Nesfârșire și evanescență (VI)

Share

Uneori, întâlnim oameni atât de renarcabili, încât inimile noastre tremură de bucurie în prezența lor. Căutarea astfel de oameni alungă sigur plictiseala. Aceasta este lucrarea divină, ca noi să găsim astfel de oameni și să le urmăm exemplul (Nikolai Leskov, Pelerinul vrăjit, Ed. Humanitas, București, 2019, p. 29).

• Este vital să urmăm modelul sfinților (Evrei 13,7). Doar așa ne vom atinge obiectivul: mântuirea. Din Biblie, putem alege pe Timotei, de exemplu. Din jurul nostru, duhovnicul. Din cer, Maica Domnului. La Biserică avem mii de prieteni dispuși să ne ajute gratuit (sfinții).
• Cei care își pierd abilitatea de a empatiza devin roboți. Viața nouă nu numai că este reală, dar este și foarte aproape, la ușă, o auzim respirând (Arudhati Roy, Dumnezeul lucrurilor mărunte, Ed. Humanitas, București, 2022, p. 187). Să iubim înseamnă să nu uităm cât de insignifianți suntem în univers, să reducem egoul la maxim, să dăruim. Secretul adevărului este că nu are secrete, minciuni, înșelări. Ce e dada să fie.
• Redescoperim un model autentic: Sfântul Sofronie Saharov de la Essex (Ioan Moga, Care iarăși va să vină. Jurmal hristologic în 31 de zile, Ed. Doxologia, Iași, 2023, p. 87). Ca să așteptăm Mirele, trebuie să nu uităm de El și de poruncile Lui. El poate și va fi prezent în mijlocul nostru, doar să ne pregătim. Smerenia înseamnă să nu ne mințim în legătură cu cine suntem noi în raport cu Dumnezeu. Este o cruce a sincerității, benefică în orice context. Nu avem nevoie de mai mulți conducători, ci de mai mulți slujitori.
• Cerul este împlinire și abundență, fără vreme grea (Michel Laroche, Asumarea Crucii, Ed. Meteor Press, București, 2023, p. 55). Vom fi copleșiți doar de încântare, nu și de greutăți și durere. Hristos se ține de cuvânt.
Prin răstignire, oamenii au vrut să Îl facă pe Dumnezeu muritor. Prin înviere, Dumnezeu i-a făcut pe oameni nemuritori, scrie un sfânt sârb (Iustin Popovici, Omul și Dumnezeul-Om, Ed. Deisis, Sibiu, 1997, p. 66). Viața creștină este o continuă întâlnire cu Hristos. Misiunea noastră este să Îl facem pe Hristos cunoscut oamenilor.
• Să ne eliberăm de corsetul lumii, de păreri, de invidii, de cutume, de presiune, de concurență, de clișee, de tot ceea ce ne ține legați de noroi și departe de cer.
• Toate capătă sens prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi prin practicarea rugăciunii (Alexandros Papadiamantis, Povestiri de Paști, Ed. Sophia, București, 2021, p. 23).
• Soarta multora depinde dacă în copilăria lor părinții le-au dat o Biblie și i-au dus la biserică. Să aibă unde se întoarce.
• Soluția este Hristos, care este Terapeut, și sfinții, care au pus în practică Terapia Lui.
• Dacă nu suntem atenți, privirea ajunge să își piardă vederea (Emanoil Băbuș, Icoane și emoticoane, Ed. Sophia, București, 2022, p. 12).
Putem să oferim celor din jur cea mai bună versiune a noastră. Nici un eșec nu e un sfârșit. Ne putem înconjura de oameni minunați și putem participa la lucrări minunate.
• Să nu oferim nimănui cea mai rea versiune a noastră, oricât de mari necazuri ne-ar iscodi (Jean-Claude Larchet, Teologia bolii, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 2005, p. 78).
• Cifrul tradus în clar e simplu: nu putem pricepe. Ne înconjoară tainele. Ne rămâne numai a ne smeri, numai a ne cuminți, a oferi altora tot ce avem mai bun, nu gunoaiele (Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii, Ed. Mănăstirii Rohia, Rohia, 2005, p. 237).
• Dacă Îl iubim pe Dumnezeu, nu răspândim răul. Dacă Dumnezeu este viața noastră, binele lucrează în noi veșnic (Sfântul Serafim de SarovCuvinte duhovniceşti, Ed. Pelerinul român, Oradea, 1992, p. 124).
Dragostea lui Hristos, aflând o inimă gata să îi primească flacăra, se sălășluiește într-însa (Sofronie Saharov, Vom vedea pe Dumnezeu precum este, Ed. Accent Print, Suceava, 2015, p. 145). Dragostea Lui poate fi definită pe scurt ca fiind voința de a acționa pentru cel mai mare bine al nostru, în special pentru a ne împlini cea mai mare nevoie a noastră, chiar dacă L-a costat totul și în ciuda faptului că eram cu totul nevrednici de o astfel de dragoste.
• Când dragostea lui Hristos ne cuprinde, simțim veșnicia (Idem, Din viață și din duh, Ed. Pelerinul, Iași, 1997, p. 16). În această lume nebună, cea mai mare binecuvântare este să fim liniștiți. Răul din lumea aceasta nu ne poate atinge, dacă suntem cu adevărat copii ai lui Dumnezeu. Nu Îl cunoaștem dintr-un singur motiv: nu Îl căutăm din toată ființa noastră.
Să nu Îi reproșăm Doctorului că ne-a scăpat de boală (***, Predici ale Sfinților Părinți la duminicile de peste an, Ed. Egumenița, Galați, 2009, p. 530).
• Eram înrobiți de moarte și acum am devenit nemuritori.
• Durerea va înceta și nu va reveni.
• Nimic nu poate opri învierea.
• Înainte de Hristos, oamenii cunoșteau doar moartea.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *