LOADING

Type to search

Editoriale

Nu primesc paine de mana a doua

Share

Invatatorului I se face mila de poporul bolnav si flamand. Nu le intoarce spatele suferinzilor si infometatilor. Nu este un filosof nepasator, nici un terapeut monden. Este Dumnezeu facut om. Nu este un simplu om, ca Moise, David, Ilie sau Ioan Botezatorul. Am ascultat ore in sir frumoasele Sale cuvinte. Nu mi-am dat seama cum trece timpul. M-am hranit cu cuvantul divin. Din cinci paini si doi pesti, Invatatorul inminuneaza multimile: inmulteste painile si pestii si ne saturam cu totii.

El inmulteste darul meu. Dar nu din nimic. Din paine face mai multa paine, dar trebuie aportul meu, cat de mic. Stradania mea va fi completata de o aripa de inger, ce ma va invalui in curcubeul minunii. Si ce e mai important: ma satur! Nu este o paine second-hand, asa cum nici vinul prefacut din apa in Cana nu era nici pe departe un rebut. Toate minunile sunt de prima mana. Nu sunt facaturi, scamatorii, inselatorii, in nici un caz. Multumesc, Doamne, pentru painea inmultita pentru mine. Multumesc, Invatatorule, pentru harul inmultit pentru toti pamantenii!

Nu trebuie sa merg la alti magi, imi dau apostolii (si urmasii lor) tot ce am nevoie pentru mantuire. Cred ca Invatatorul ar fi facut minunea oricum, mai ales ca o face de doua ori, nu doar pentru ca in auditoriu erau mame cu copii in brate. Si eu ma hranesc din inmultirea harului in sfintele slujbe. Pacat ca sunt nevrednic de asa mare dar! Invatatorul este Painea cea vie care s-a coborat din cer. Am tot ce imi trebuie. Nu voi hoinari prin alte magazine, dupa etnobotanice sinucigase.

El imi inmulteste painea cea de toate zilele si Se ofera si mie in Euharistie, Painea-medicament vesnic. Nu e obligatoriu sa incep ceva inedit. Pot continua traditia primita de la strabunica, ca e sigura: are origine apostolica. Nici nu ma voi dedica exclusiv activitatilor intelectuale: preotul nu este un sofist. Este un liturghisitor, un intermediar ceresc, macar ca e pacatos. Voi incerca sa fiu mai prudent. Mai bine zis, mai ponderat. Nu caut o buna dispozitie de moment, ci ma rog pentru fericire fara sfarsit.

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *