LOADING

Type to search

Editoriale

O biserică plină de creștini triști nu poate vesti Nașterea lui Hristos

Share
Mergem spre El cât ne țin picioarele. Restul drumului vine El în întâmpinarea noastră.
Hristos dorește ca bucuria Lui să devină bucuria noastră. Adevărata bucurie vine doar prin El. Bucuria constă în cunoașterea Lui. Această bucurie a mântuirii este mai presus de orice.
● Să nu uităm să ne bucurăm. O biserică plină de creștini triști nu poate vesti Nașterea lui Hristos. Prin Nașterea Fiului lui Dumnezeu, omul găsește ceea ce căuta de secole.
Betleem. Aici vezi cât de umil a trăit Pruncul printre cei umili. Aici crezi că Nașterea Lui salvează moartea ta. Aici nu te îndoiești de faptul că El S-a născut ca să suporte cele nedemne pentru cei nedemni. Ca să afli cum S-a născut Pruncul însă, este nevoie ca El să Se nască în cel ce vrea să afle.
Steaua îi cheamă aici pe magii zoroastrieni, așa cum pescuirea minunată îi cheamă pe apostoli. Discipolii Pruncului urmează steaua magilor, nu caută aurul lor.
Încă de la naştere, mulți au dorit să Îi ia viața. Soldații care trebuiau să Îl protejeze, căutau să Îl ucidă. Ai Săi nu L-au primit, aceasta este marea dramă a părții din omenire care nu vrea să fie salvată. Dacă Îi vom auzi glasul, să nu ne prefacem că nu am auzit nimic (Evrei 3, 7).
Lumea este un aeroport, zborul nostru către Rai nu se va anula!
***
Dumnezeu l-a ținut în viață în Babilon pe tânărul profet Daniel în groapa cu lei. Și pe noi ne va proteja în groapa cu leoparzi în care ne zbatem (Daniel 6, 23). Dumnezeu ne scapă de bestiile iadului, doar să credem în El, nu în minciunile diavolului.
Suntem bucuroși, ni S-a născut Prunc divin, Domnul păcii, Biruitor (Isaia 9, 5). El va opri nenorocirile (Isaia 11, 9) și ne călăuzi spre fericire (Daniel 12, 3). Din partea noastră, Mesia așteaptă credință neșovăielnică și dragoste convingătoare (Osea 4, 2). Mesia a venit ca noi să Îl putem cunoaște pe Dumnezeu și să facem din aceasta scopul vieții noastre (Osea 6, 3). Mesia așteaptă de la noi să lepădăm mânia, lenea, lăcomia, minciuna și să trăim în adevăr (Efeseni 4, 25).
● Dumnezeu este în iesle, bogăția în sărăcie, lumina în întuneric, ajutorul în părăsire.
Doar Dumnezeu creează și salvează, diavolul nu.
***
Să sărbătorim Sosirea lui Mesia (Luca 2, 11) în simplitate și sinceritate. Luxul și opulența pângăresc sărbătoarea, o păgânizează precum vechiile Saturnalii romane. Globul de diamant de pe Bradul vieții este smerenia.
● Credința nu-L schimbă pe Dumnezeu, ci pe cel ce crede. Dumnezeu nu poate fi găsit altfel decât prin Evanghelie. Cuvântul lui Dumnezeu ne călăuzește ziua și noaptea și ne ajută să biruim (Iosua 1, 8). Ca să Se nască Mesia în noi, trebuie să ne despărțim de lume, de păcat, de idolatrie, de materialism, scrie Ilarion Felea în volumul al doilea din cartea sa Spre Tabor.
Când ne rugăm, scrie avva Macarie, să nu ne tulburăm din nici o pricină. Suntem în audiență la Mesia, anulăm orice altă solicitare de apel sau SMS. Liniștirea vine din rugăciune, din psalmi, din priveghere. La Betleem răsună zi de zi colinde, în toate limbile pământului. Aici e mereu Crăciun.
● William Hendriksen descrie Raiul ca un Parc imens, cu râuri și alei, incredibil de frumos, căruia nu îi lipsește nimic; totul e perfect, fără cusur. Everestul și Niagara vor păli față de munții și cascadele din Rai. Nu vor mai fi cutremure, nici inundații, nici erupții vulcanice, nici uragane. Nu vom niciodată în întârziere. Și totul poate începe acum, dinăuntrul nostru. Raiul începe în noi (Luca 17, 21).
 
În Rai nu va mai fi noapte (Apocalipsa 22, 5), nici ger, nici foamete, nici oboseală. Cei ce nu cred nici nu știu ce pierd. Este un șoc când treci în avion de la Economic la Business, dar trecerea din Terra în Rai va fi și mai și. Pare incredibil să fie adevărat, scrie catalanul Armand Puig, și totuși este.
***
Despre cei ce au adormit în Domnul obișnuim să spunem că au fost într-un fel sau în altul, ca și cum ar fi trecut în neființă, s-ar fi neantizat. Ei sunt! După judecata particulară, au ajuns fie în Rai, fie în iad. Ei sunt și acum tot acolo. Ei vor fi în veci. În Rai, vom fi, nu vom avea.Vom fi împreună cu Hristos și asta ne va fi de ajuns, scrie Natalia Manoilescu-Dinu.
 
● Vom continua să fim Marius, Carmen sau Erika, nu vom fi alte persoane. După înviere, Iisus a rămas Iisus.
***
Când Hristos ne va chema în Rai, vom merge cu bucuria unui copil care se întoarce zburdalnic de la școală. Chiar nu avem motive de tristețe! Arthur Schopenhauer a scris lucruri complicate, dar eu am reținut unul simplu: Să nu ne întristăm dacă altora nu le place fularul nostru! Chiar nu contează micile necazuri, în comparație cu marile bucurii ale Raiului.
● Dumnezeu ne va dărui tot ce ne dorește inima (Psamul 36, 4). Nu își va retrage niciodată harul de la noi. Dacă ne uităm acum la noi, vedem ruină și decadență, vedem iadul. Dacă ne uităm la Hristos, vedem fericire și bucurie, vedem Raiul. Deci, să ne ațintim privirea și atenția spre Hristos, spre cuvintele Lui, spre viața Lui, spre Raiul Lui, nu spre noi și spre iadul nostru, ca nu cumva să rămânem blocați în el.
Toți vor fi frumoși în Rai, fără operații estetice. Nu vor mai fi orbi, nici suferinzi. Cei ce s-au născut orbi aici, acolo își vor vedea mama. Cei ce au fost orfani aici, acolo își vor vedea părinții, scrie Vladimir Soloviov. 
 
***
Pe Tabor, la Transfigurare, Moise vine din iad, căci toți oamenii mergeau acolo. Ilie vin din ceruri (din rai) căci acolo a fost urcat la cer cu o căruță de foc la sfârșitul vieții sale, scrie Claudiu Bălan. Moise este reprezentatul celor morți, Ilie este reprezentatul celor vii și astfel Hristos care se află în mijlocul lor arată că El este DUMNEZEU celor vii și al celor morți.
● O garsonieră în Rai, atât vrem, nu un conac.
Celor ce cred că Raiul este plictiseala supremă, le putem replica: Fără Dumnezeu, nu rămâne interesant de făcut.
Răul imaginar este fascinant, răul real este plictisitor. Binele imaginar este plictisitor, binele real este fascinant, scrie Simone Weil.
☆ Mulțumim, Doamne, că ai așezat candela credinței în întunericul nostru!
☆ Locul peștilor nu e în acvariu, ci în mare. Locul nostru nu este aici, ci în Rai.
☆ Dacă ne gândim la Rai, păcatul este teribil de neatrăgător.
● În Rai nu vom face figurație, nu vom sta ca lumânările în biserică. Fiecare își va regăsi propria utilitate. Mizăm totul pe Hristos și nu vom pierde. Raiul nu ar fi niciodată Rai fără Hristos. Putem vorbi despre un loc în care nu există lacrimi, moarte, frică, noapte; dar acestea sunt doar beneficiile Raiului. Frumusețea Cerului este să-L vezi pe Dumnezeu.
● Prezența lui Dumnezeu este esența Raiului. La fel, absența lui Dumnezeu este esența iadului. Strădania noastră este clară: să Îl facem pe Dumnezeu prezent în viața noastră. Cea mai mare minune este accesul nostru acolo, nu detaliile legate de mirosul extraordinar, de culorile fantastice, de muzica fabuloasă, de cunoașterea deplină.
 
Hristos ne promite că și noi vom fi acolo unde va fi El (Ioan 14, 3). Nu ne va scoate nimeni ochii cu nimic, nu ne va șantaja, nu ne va umili. Totul va fi iertat, lăsat deoparte, restartat. Uimitor cât de mulți cred exact contrariul.
***
Acum noi Îl slujim, în Rai Dumnezeu ne va sluji nouă (Luca 12, 37). Fabulos! Sunt convins mulți nu știați acest verset. Cum să nu fim fericiți, dacă El ne slujește, ne apără, ne iubește? De ce să ne mai necăjim pentru nimicuri, când ne așteaptă bucurii atât de mari?
Nimic din ceea ce facem pentru Dumnezeu nu se va pierde,  nu se va irosi vreodată.
● Raiul este veșnic, nu durează doar o mie de ani, cum înțeleg unii (Apocalipsa 20, 2-8).
Raiul va fi un loc familiar pentru cei ce Îl iubesc pe Dumnezeu. Aceștia se vor simți Acasă și nu străini. Raiul este împlinirea tuturor rugăciunilor, victoria proiectului lui Dumnezeu și a aliaților Săi fideli. În Rai vom remarca absența lucrurilor negative de pe Terra și prezența amplificată a celor pozitive.
 
***
Raiul nu va fi plictisitor, ci extrem de fascinant. Nu e de mirare că diavolul nu vrea ca noi să aflăm adevărul cu privire la Rai.
● În Rai, vom fi împreună cu cei pe care îi iubim, începând cu Domnul nostru Iisus Hristos.
Cel mai important lucru în Rai va fi apropierea de Dumnezeu. Vom fi aproape de Cel iubit și nu vom mai muri. De aceea, nu putem ajunge acolo oricum, trebuie să ne pregătim. 
Scopul vieții noastre este – zice Fericitul Augustin – să Îl cunoaștem pe Dumnezeu cu claritate și să rămânem cu El pentru totdeauna, fără să ne despartă ceva (nici măcar moartea). Hristos salvează întreaga creație, nu doar câțiva oameni, făcând posibilă cunoașterea mântuitoare.
● Vederea lui Dumnezeu va fi principala noastră bucurie. Ochii noștri vor fi ațintiți asupa Celui care dăruiește, nu asupra darului. Nu vom mai fi încruntați, îmbufnați, mânioși, ursuzi, ci bucuroși pe deplin. Va fi o fericire fără sfârșit, neurmată de nici o altă nefericire.
În lumea antică, erau liste cu criminalii care nu aveau acces în cetăți. Azi, huliganii nu au acces pe stadioane. Să trăim în așa fel încât să avem acces în Rai (Apocalipsa 21, 27), să fim pe lista Domnului, nu pe cea a proscrișilor. Dacă nu confirmăm invitația Lui, riscăm să rămânem pe dinafară. Cei ce cred au viață veșnică (I Ioan 5, 13), să nu ne pierdem credința.
● Când Hristos a murit pe Cruce, a spus: S-a sfârșit (Ioan 19, 30). Această expresie se scria pe certificatele de datorie care erau anulate. Debitul nostru a fost șters, putem intra iertați în Rai. C.S. Lewis scrie că nu numai că ne dorim Raiul, dar de fapt nu ne-am dorit cu adevărat niciodată nimic altceva. Raiul este destinația noastră finală, aici avem doar o scurtă escală.
Știm cine ne așteaptă în Rai: Hristos, Maica Domnului, Enoh, Moise, Ilie, Dismas, Ștefan, Pavel, Petru, Ioan, Lazăr. Aceștia nu au făcut figurație.
Să nu ne alarmăm la aflarea veștilor. Dacă e voia lui Dumnezeu, se vor adeveri oricum. Dacă nu, înseamnă că El are un plan mai bun pentru noi. Doar să ne agățăm de El. Ca să observăm schimbări, trebuie să Îl punem pe Dumnezeu primul în toate. Nu e suficient să fim prezenți în filmul care trebuie, trebuie să nu facem doar figurație.
Diavolul nu Îl poate face pe Hristos să piardă, dar ne poate întinde capcane, ca noi să pierdem. Și vom pierde, dacă nu ne trezim și nu ne convertim cu adevărat. Iar miza este uriașă.
Viața în Rai nu înseamnă întoarcerea la epoca de piatră, ci eliminarea păcatului, a diavolului și a morții din ecuația vieții noastre.
 
☆ Ne vom uni cu Frumusețea pe care o vom vedea, ne vom scălda în ea, vom deveni parte din ea, scrie C.S. Lewis.
 
☆ Nu vom duce dorul după Terra, pentru că ceea vom trăi acolo, în Rai, e de miliarde de ori peste ce am fi putut trăi aici, pe Terra.
 
☆ În Rai nu vor mai fi blocări în trafic, nici accidente auto, nici gunoi nedus, nici vagabondaj, nici poluare, nici criminalitate. Eu vreau! Cine se mai înscrie?
Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up