LOADING

Type to search

Editoriale

O nebunie murdară  

Share

Deși pământul este foarte sărac pentru agricultură în preeria Oregonului, locul a fost o atracție pentru imigranți. Și nu cred că pădurile de conifere au fost argumentul decisiv. Cel mai cunoscut oraș din stat, Portland, este cel mai ecologic oraș din SUA și al doilea cel mai ecologic din lume (după Reykjavik). Iernile sunt domoale, ceea ce face ca mulți vârstnici să se stabilească aici. Sunt deja câteva zeci de mii de libanezi aici, în Micul Beirut. Ecologie și climă blândă, iată avantajele unei preerii liniștite. Dincolo de aparențe, în Oregon există o lege prin care bolnavii psihic sunt uciși prin înfometare. Ceva nu are sens. Este ca și cum ai turna un film a cărui acțiune se desfășoară în 1200, dar în cadru apar stâlpi de electricitate.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzjffr

Crima nu este o soluție în nici o împrejurare. Uciderea schizofrenicilor îi pe face pe autori mai nebuni decât bolnavii. Din fericire, la noi nu există încă astfel de idei. Deținem o tristă medalie de bronz la capitolul număr de bolnavi psihic din Europa. De la o generație la alta, numărul crește alarmant. Sunt mult mai mulți decât acum un secol, când teroretic, aveau toate motivele să o ia razna (epidemii, războaie, foamete). Și mulți sunt în libertate, fără tratament. Într-adevăr, lumea a devenit nebună, nebună, nebună. Peste tot (în trafic, la birou, la teatru, acasă, în concediu) remarcăm cu ușurință astfel de persoane, din dorința de a ne proteja familia.

Adesea neglijăm acest subiect (ca multe altele), considerând că nu ne privește și că nu suntem expuși. Facem bancuri cu nebuni, fără să ne gândim că poate fi și vina noastră, cel puțin parțială: Nu i-am ajutat să depășească dramele inițiale (nu vorbim de cei care s-au născut așa, ci de cei care au avut mari necazuri, dar deloc suport). Nu cred că este o simplă coincidență că majoritatea bolnavilor psihic sunt atei (si au fost atei si pe cand erau sănătoși). Și pentru că sunt tot mai mulți atei (dezamăgiți de vicleniile lumii), care nu mai au nici o nădejde, vor fi tot mai mulți astfel de bolnavi. Culmea este că tocmai credincioșii sănătoși sunt acuzați ca fiind nebuni (vorbind cu un Prieten, pe care ateii Îl consideră imaginar). Cei mai mulți nebuni sunt în țările bogate și nici acest lucru nu este întâmplător. Nimeni nu vrea să fie sărac fără rost, dar unii nu știu ce să facă cu bogăția și uită împărțirea. Doar în Județul Alba numărul bolnavilor crește cu 200 pe lună.

Nu putem noi singuri să îi ajutăm, dar putem să ne rugăm pentru ei și putem sprijini fundațiile care se ocupă cu așa ceva. Doar să ieșim din zona noastră de confort.

Apocalipsa profețește această situație, iar realitatea nu face decât să confirme. Nimeni nu vorbește despre ei, de parcă nu ar exista. Fasciștii i-au masacrat, iar acum iată că și alții au aceeași soluție macabră. Până la urmă, sunt bolnavi, care au nevoie de ajutor specializat. Nu se mai pot ajuta singuri. Sunt singurii care nu se mai tem de nebunie, zicea Octavian Paler. Și singurii care nu mai pot fi acuzați de neobrăzare, zicea Cioran. Și mai vinovați sunt cei care i-au înebunit, scria Ioana Voicilă Dobre. Până acum, se zicea despre modă că este o nebunie, dar azi nebunia e la modă, scrie într-un sonet Mihai Codreanu. Primul care a propus uciderea lor a fost Epictet (contemporan cu sfinții apostoli, dar total opus ca mentalitate). Îndepărtarea de credință duce la nebunie, iar exemplul cel mai clar harta lumii de azi.

Ancira, anul 361, pe vremea lui Iulian Apostatul. Sfântul Melasipp este martirizat, împreună cu soția și cu fiul lui. În 363, sunt uciși 40 de COPII, care fuseseră convertiți cu trei ani înainte de către sfântul Melasipp. Prigonitorii ziceau că omoară bolnavi psihic, dar – cu siguranță – greșeau diagnosticul. Ce s-ar întâmpla azi dacă un inocent sau un incomod ar fi diagnosticat eronat în Portland?

Cuviosul Lazăr de la Muntele Galisiei era cu adevărat un nebun pentru Hristos, dar nu era debil mintal nicidecum. La nașterea sa, în camera în care s-a născut a apărut o lumină deosebit de mare. Dacă mama lui povestea asta prefectului cetății, trebuia omorâtă ca nebună sau ca vrăjitoare? Oare ne întoarcem în Evul Mediu?! Chiar aceia care acuză Biserica că împiedică progresul fură metode de manipulare de la 1600. La început, ne-au acuzat că suntem fasciști (Hoțul strigă hoțul), acum ne fac nebuni (La o expertiză psihiatrică, am putea avea surpriza ca ei să fie mai bolnavi decât noi). Dacă oricine crede în dragoste este nebun, preferăm această nebunie.

Contează ceea ce se spune, dar – zice Albert Camus – contează și ceea ce nu trebuie spus. Nu are rost să ne otrăvim cu toate nebuniile lumii. Totuși, există mai multe lucruri de admirat decât de disprețuit. Nu trăim într-o piesă de Caragiale, ci în una de Dostoievski, anume Idiotul (1868):

 1. Câtă vreme putem fi fericiți, ce importanță au necazurile?
 2. Cum poate trece cineva pe lângă un copac și să nu fie fericit că îl vede?
 3. Cum poate cineva să stea de vorbă cu un om și să nu fie fericit că îl iubește?
 4. Există atât de multe lucruri minunate în jur, pe care până și cei mai decăzuți le găsesc minunate!
 5. Principala lege a umanității este compasiunea.
 6. Orice persoană pusă pe agoniseală serioasă de bani suferă de o gravă mărginire a minții. Mai degrabă sunt vindecați și fericiți cei care au în preajma lor mulți copii.
 7. Cei care au caleașcă proprie se cred virtuoși, uitând prin ce mijloace au dobândit caleașca.
 8. Socialismul este un produs ateist al disperării, care nu mai conduce prin iubire, ci prin violență. Socialismul a uitat că rănile se vindecă numai prin iertare.
 9. Ca să admirăm perfecțiunea, trebuie mai întâi să o recunoaștem. Să nu confundăm un coșmar cu un vis frumos.
 10. Ce idiot mai e acela care își dă seama că lumea îl crede idiot?!

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

 • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *