LOADING

Type to search

Editoriale

Ore suplimentare

Share

Azi a început postul. Am primit multe mesaje despre post, ca la o zi de nastere. Multa lume imi ureaza un post binecuvantat. Ma bucur ca este o zi marcata. O zi care nu trece neobservata, ca in anii trecuti (Dar ce post a inceput?! sau Iara e post?!) Sunt din ce in ce mai multi tineri care citesc cate o catisma din Psaltire pe zi si tin tot postul, care viziteaza orfanii si se implica in multe activitati de voluntariat. Aceasta generatie de crestini marturisitori nu se lasa descurajata de trendul lumii.


Postul inseamna ORE SUPLIMENTARE DE RUGACIUNESuccesul vizat nu este cel lumesc; succesul isi are sursa doar in Dumnezeu. Este uimitor cat de mult ne 

Priveghere continua

iubeste Dumnezeu, dar este evident ca nu stim sa valorificam aceasta iubire. Ramanem prea fricosi. Postul inseamna curaj, schimbarea macazului, schimbarea mentalitatii. Duhul iubirii vine asupra noastra permanent, nu doar in situatii de urgenta.

Cand actionam exclusiv in nume personal (nu in numele lui Dumnezeu), ne zbatem din greseala in greseala. Postul este incredintare totala in voia lui Dumnezeu, Care nu ne va lasa nici orfani, nici flamanzi; ci ne va hrani cu bucurie. Actionand egoist, sfarsim legati de dusmani. Cand ne uitam scopul, esuam. Sa Il tinem pe Dumnezeu cat mai aproape de noi!

Domnul Iisus a blestemat un smochin neroditor, pentru ca era necomestibil. Nu ajunge un frunzis bogat, trebuie rod! Profetul Ieremia spune ca necredinciosii sunt „smochine care nu sunt bune de mancat”. Domnul Iisus nu ii exclude pe farisei, postitori de fata, din Imparatia Sa, dar ii pune pe ultimul loc, dupa vamesi si prostituate. Totusi, le mai da o sansa. Iisus nutreste speranta convertirii fariseilor, ALTFEL NU LE-AR VORBI (C. Badilita). Problema e diagnosticata repede: via nu mai face struguri, ci produce doar spini (maracini, tufe).


Rugaciunea trebuie SA TREACA PRIN NOI, ca sa ajunga la Dumnezeu (pr. Iustin de la Oasa)

Detasare

Ne rugam cum putem, ca sa ajungem sa ne rugam cum trebuie. Asa ne invata duhovnicii adevarati. Cum sa ne asculte Dumnezeu rugaciunea, daca noi nu ne-o ascultam?! Citesc cu bucurie „Puterea rugaciunii. Miracole traite si povestite”, Biblioteca FORMULA AS, Editura Cosanzeaza, 2013. Spicuiesc: Drumul catre Dumnezeu este launtric, iar rugaciunea trebuie sa mearga pe acest drum. Rugaciunea este un mod de a fi. Ne imprietenim cu Dumnezeu si ni-L luam tovaras de drum. Postul inseamna pregatirea pentru spovedanie, recunoasterea vinovatiei (nu poti sa Il incarci pe Dumnezeu cu viata ta, daca nu ti-o asumi).


Prin rugaciune, TRANSFERAM POVERILE NOASTRE asupra lui DumnezeuNe facem timp pentru rugaciune, nu intram in logica lumii. Ne organizam viata, stam mai putin la TV si la PC, petrecem mai mult timp in familie, ne rugam mai mult. Nu vrem sa cucerim imediatul vietii, ci tanjim dupa vesnicia daruita de catre Dumnezeu. Participarea la Tainele Bisericii nu este facultativa; este sursa noastra de putere. Prin rugaciune si post ne intarim, nu mai suntem vlaguiti. Dumnezeu este Prietenul Caruia abia asteptam sa Ii spunem totul.

Avem cu noi trusa de prim-ajutor: Psaltirea

Inocenta

Solidaritatea noastra in rugaciune da roade. Dumnezeu nu ramane dator. Domnul Iisus zice sa ne vindem averea; noi nu stim cum sa o marim…. Despre ce vorbim?!… Toaca transforma pasii nostri in rugaciune. Sunt privilegiati copiii care au trait Sfanta Liturghie in altar, alaturi de preoti dedicati, care au postit cu strabunici de pateric si  pot imita filantropia discreta a parintilor. Pacatul e doar un siretlic, un fel de alba-neagra, te pacaleste ca iti da totul, dar nu iti ofera nimic. Pacatul este un transfer ratat. Mreaja pacatului este o panza de paianjen. Trebuie sa strapungem agatamentul mortii, prin post si rugaciune. Se va adauga harul.
Idolii vikingilor trebuie sfaramati! Nu negociem cu talharii. Actiunile noastre nu trebuie sa fie „de efect”, ci doar sa se incadreze in Regulament.

Moartea e doar un TRANSFER din ECHIPA LUPTATOARE IN ECHIPA TRIUMFATOARE

Bucuria

Suntem in lotul largit. Ne antrenam sa devenim titulari. Diavolul ne ajuta sa furam, apoi ne fura el pe noi. Il respingem, prin iubire, prin smerenie, prin post, prin rugaciune, prin Euharistie. Nu are ce cauta in viata noastra! Ne-am lepadat de el!!! Ispitele sunt niste CAPCANE ce trebuie evitate (asa cum marinarii intelepti evita sirenele). Patrundem tainele Evangheliei; viata ni se clarifica (se limpezeste). Exista minciuni politicoase sau doar minciuni? Postul gurii inseamna o viata permanenta in slujba Adevarului. Cine minimalizeaza importanta sinceritatii, pierde esentialul. Viata pacatoase ne ofera doar imagini haotice, ca un televizor dereglat. Prin post, comutam frecventa. Trebuie sa ne dorim fiecare victorie in lupta si sa nu ne credem prea devreme invingatori. Trebuie sa tinem cumva raul in lesa.

Inca ne putem ridica de pe podea

Ne resusciteaza tranfuzia de sange divin (Impartasania). Ne refugiem in capela inimii noastre. Doamne, iarta-ne ineptiile, zgarceniile si geloziile! Da-ne bucuria si simplitatea pastorilor si intelepciunea magilor. Nu vrem aurul lor, ci vrem sa gasim si noi Steaua Ta!

 

 

VEZI SI:

Talcuire la Tatal nostruSF. IOAN GURĂ DE AUR

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *