LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Ortho-doxia ca Duminică

Share

Avem în creştinism o înviere continuă, o renaştere, o revitalizare, o reînsufleţire, o reancorare la sursa iubirii.

Ortodoxia este icoana fidelă a Împărăţiei veşnice.

Este un mod de viaţă, firescul mod de viaţă, cel lăsat de Dumnezeu pentru înduhovnicire. Ortodoxia nu este o fiţuică de week-end, un program de spectacol sau o reclamă ratată. Este imaginea vie a Împărăţiei iubirii. An de an, prima duminică din Postul Mare ne arată Planul de Mântuire. Nimic nu e întâmplător, nu există coincidenţe. Ci doar luptă şi – la final – iertarea învinşilor.

Fără Hristos înomenit am fi marii perdanţi, dar prin Înviere, toată ecuaţia se schimbă.

Este Duminica celor ce Îl urmează (necondiţionat, în toate împrejurările). Vrem să fie şi sărbătoarea noastră, a pelerinilorloviţi de furtună pe calea spre Templu. Triumful Adevărului ne umple de bucurie sfântă, văzând Iubirea cuprinzând întreaga lume. Recitesc cu entuziasm cartea lui Chesterton, filtrând informaţia „la limită”. Am listat-o, am spiralat-o, acum iaumicul dejun din ea. La fiecare pagină îmi amintesc afirmaţia părintelui Necula: „Nu Îl mai vedem pe Hristos din cauza ortodoxiei”. A omenismelor ieftine, a superstiţiilor şi fetişurilor horoscopiscice. Hristos nu e un mare guru, e Dumnezeu!

Biserica Răsăritului este condusă de către Răsăritul cel de Sus.

Fără Hristos Capul, această discuţie nu ar avea loc. Ne raportăm numai la El fiecare gând, fiecare gest, fiecare acţiune. Viaţa devine un imn de slavă. Ortodoxia este acţiunea lui Dumnezeu în lume, descoperirea ieşirii din criză, lumina salvatoare, cheia eternităţii. Nu este ceva, ci viaţa Cuiva în noi. Iar starea aceasta este permanentă.

Noi sărbătorim învierea noastră, nu doar pe cea a lui Hristos.

Nu nădăjduim în El doar în viaţa asta, ci mai ales ne bazam pe el ca Garantul Învierii noastre.

Hristos este Girantul, a plătit în avans debitele noastre.

Revenind la Chesterton, un adevăr: „Cand eram copii, le eram recunoscători celor care ne umpleau şosetele, de Crăciun, cu cadouri. De ce acum nu suntem recunoscători lui Dumnezeu că ne-a umplut şosetele cu picioarele noastre?”

 

Marius Matei

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *