LOADING

Type to search

Editoriale

„PÂNĂ CÂND VICIUL NE VA DESPĂRȚI”

Share

Sfinții Părinți și marii asceți au sesizat un lucru de netăgăduit: deschizând poarta consumului alimentar, deschidem totodată larg ușa prin care intră multe alte excese și chiar patimi. Toate distructive, toate dăunătoare pe termen lung. Atât nouă, cât și celor din jur. Și la aceștia mă voi opri puțin…

Că ne facem rău nouă înșine, asta este până la urmă o opțiune a fiecăruia. „Omul își sapă groapa cu dinții” – așa rostea, cu tâlc, un călugăr care a văzut multe în viața lui. Însă de ce trebuie să‑i pedepsim pe cei de lângă noi, pe cei dragi nouă? Cei pe care i‑am luat de bunăvoie în viața noastră, care își pun speranțele în prezența noastră – pe termen lung – și care așteaptă să ne întoarcă, la rândul lor, toată bucuria vieții, realizările și visurile lor împlinite. Or, dacă noi, după o vârstă anumită, ne „parcăm” existența în jurul unui viciu care duce la infirmitate, la o boală cronică sau chiar ne împinge prematur în mormânt, ce‑am câștigat? Nu este corect nici față de Creatorul, nici față de cei apropiați nouă! Nu este corect ca într‑o familie să existe atmosferă sumbră legată de o boală îndelungată pornită de un viciu practicat vreme îndelungată. Nu este corect ca bugetul familiei să fie direcționat către medicamente și doctori, în loc să ia calea educației copiilor. Nu este corect ca soția sau soțul să muncească în plus, să se frământe zile și nopți, să îngrijească de celălalt care nu s‑a putut opri dintr‑o patimă sau alta. La asta trebuie să ne gândim de fiecare dată când aprindem țigara, când punem mâna pe pahar sau avem în față farfuria plină ochi: la celălalt. Și dacă asta era viața pe care i‑am promis‑o inițial, și dacă așa arată viața pământească – pe care doar o dată o trăiești. Tu și celălalt!

„Până când moartea ne va despărți”, așa sună jurământul soților în momentul cununiei. Dar dacă am înlocui asta prin formula: „Până când viciul ne va despărți” câți dintre noi am mai continua? V‑ați gândit vreodată la asta?

Răzvan Bucuroiu

Editorialul numărului 24 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.

 

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up