LOADING

Type to search

Editoriale

Raiul începe acolo unde Dumnezeu este iubit (8)

Share

Trimiterea Duhului Sfânt la Rusalii este răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunile miliardelor de rugi disperate ale celor în neputințe mari. Este sfârșitul fricii și al lipsei de putere duhovnicească. Harul vine și nu mai pleacă. Mulți se roagă pentru averi. Singura rugăciune este cea pentru primirea harului. Degeaba avem avere, dacă nu avem har.

Care este rolul Duhului Sfânt azi în viața noastră? Dintre toate darurile date de Dumnezeu omenirii, nu există nici unul mai mare decât prezenţa Duhului Sfânt. Duhul aplică adevărurile lui Dumnezeu în minţile oamenilor pentru a-i convinge prin argumente corecte şi suficiente că sunt iubiți. Răspunzând la convingerea Lui, Duhul îi aduce pe oameni la mântuire. Cunoştinţa că Duhul Sfânt al lui Dumnezeu locuiește în vieţile noastre, că El împlinește toate aceste funcții miraculoase, că El locuieşte în noi pentru totdeauna şi că El nu ne va părăsi sau abandona, este un motiv de mare bucurie și mângâiere.

Când omul a căzut, Duhul nu l-a părăsit cu totul. A lucrat prin profeţi şi a călăuzit neamul omenesc în mileniile de rătăcire prin noaptea păcatului. Evanghelia îi luminează pe toţi cei care o ascultă şi o primesc în inima şi în mintea lor. Diavolul nu deține controlul, noi nici atât. Duhul Sfânt deține controlul, deci scopul nostru este dobândirea Lui, așa cum ne învață Iisus în Evanghelie. Când reușim, începe Raiul.

Nu există nici un secret, dar o taină există, și anume viața contemplativă, mistică, de liniștire, de pace a inimii, de bucurie și armonie duhovnicească, sub ascultarea unui duhovnic. Aceasta este calea ortodoxă de receptare a harului. Nu înțeleg de ce (oricât am citit) Dumnezeu a devenit irelevant pentru atât de mulți oameni.

Dintre cei opt miliarde de oameni, mulți au auzit câte ceva despre Iisus, dar mai mult de trei sferturi dintre ei nu știu că Duhul Sfânt a coborât la Rusalii sau ca Iisus va veni a doua oară. De aceea, trebuie să propovăduim în continuare, până la marginile lumii, până la sfârșitul veacurilor. Pentru că Duhul Sfânt continuă să coboare la fiecare liturghie și transformă inimile celor credincioși. Oare realizăm noi că cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem în această viață este să ne pregătim pentru veșnicie?

Teologia poate fi explicată tuturor, de la academicieni, la oameni simpli, scrie Gerald Bray. Dacă nu o putem explica academicienilor, nu o putem explica nimănui. Biblia nu este un manual pentru uz personal, ci proclamarea planului de sfințire al lui Dumnezeu, prin stabilirea misiunii Bisericii de a împărtăși harul tuturor cu generozitate. Cei care neagă sfințenia vor, de fapt, să nege tot ce e legat de Dumnezeu, adică sfințenie pentru drepți și pedeapsă pentru nedrepți. Ei neagă, finalmente, pedeapsa. Evanghelia presupune educarea voinței, pentru acea schimbare de mentalitate, de paradigmă cognitivă, prin eliminarea lașității. Binele se poate învăța. Infernul nu mai este inevitabil. Doamne, Iisuse, ai milă de noi, pe Duhul Tău nu îl lua de la noi!

Nu facem cateheze biblice pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că facem cateheze biblice, ne hrănim cu cuvântul plin de bucurie. Știm că diavolul ne minte când ne repetă că Dumnezeu nu ne iubește, nu ne ascultă rugăciunile, nu ne iartă și nu a făcut raiul pentru noi. Dumnezeu îi lasă să plece pe cei ce nu luptă să rămână, nu îi ține cu forța. Când harul e tot ce posezi, realizezi că harul e tot ce ai nevoie. Să ne ținem de har, e singura funie care nu se rupe.

Să nu credem că vom fi mântuiți dacă suntem sănătoși și ne merge bine. Nu aceasta este condiția mântuirii noastre. Nu mărirea de salariu ne va aduce mântuirea, nu gândirea lumească. Să nu confundăm lucrurile. Dacă nu Îl iubim pe Fiul lui Dumnezeu, raiul nu va începe pentru noi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *