LOADING

Type to search

Editoriale

Rescript 11

Share

Recent, a fost canonizată cuvioasa Cătălina Panina din Estonia. Va fi sărbătorită pe 22 aprilie. Cătălina s-a născut în Finlanda, într-o familie cu șase copii. În război, a îngrijit soldații răniți, fiind o asistentă medicală curajoasă și extrem de harnică. După război, s-a mutat în Estonia. Aici este considerată o nebună pentru Hristos. Rușii o numesc Ecaterina. La Tallin, mulți o căutau pentru îndrumare și vindecare. Acum cine este nebunul?! Ateii care o blasfemiau sau ea, care nu a vrut să renunțe la iubirea pentru Hristos? Și El a fost acuzat că nu e în toate mințile. Dar asta nu L-a făcut câtuși de puțin să renunțe. A primit ocara și și-a desăvârșit misiunea. Cătălina se roagă acum din Tallinul ceresc. O companie aeriană a dat nume de sfinți avioanelor: Sf. Xenia, Sf. Matroana, Sf. Spiridon, Sf. Serghie…

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzTeofil-de-Iberia-1080x675

Există o singură Băutură care ucide toți viermii și toți șerpii din noi. Nimeni să nu fie posomorât! Înviat-a Hristos și fiecare are o șansă. Hotarul morții? Ridicat! Razele învierii? Luminează întregul cosmos. Întreg Adamul? Scos din blestem. Orbi? Deschide-ne ochii, Doamne! Eduard Sava este unul dintre cei care mărturisesc realitatea învierii. A înțeles că pentru a înainta trebuie să facă un pas în spate. Nu vrea să se remarce. Stă în spatele Crucii, Hristos să fie în prim-plan, nu el. Se îmbracă modest, încât, după aparențele noastre, nu ai dai doi bani pe el.

Când începe să vorbească însă, totul se schimbă, pentru că nu citează din cărți, ci relatează bucuria la care a fost martor. Da, a murit și a înviat! Nu credeți?! Nu vrea să convingă pe nimeni. Nu este singurul care relatează această veselie. Când îl auzi, învierea face parte din viața de zi de zi. A recunoscut Acolo sfinți despre care noi aici nu știm. Despre fiecare știa cum îl cheamă și ce meserie a avut, în ce secol și în ce țară a trăit. Era Acolo un miros extraordinar, care nu este aici. Era o muzică deosebită, care nu este aici. Totul era atât de frumos! În loc să vedem ce mărime avea Edi la adidași, mai bine să ne concentrăm să ajungem și noi Acolo!

Prea vrem să ghicim totul doar după titlu și după o fotografie. Nu mai avem răbdare să surprindem esența, suntem extrem de superficiali în toate (chiar în post și în rugăciune). Suntem grăbiți în trafic, nu știu unde ne grăbim, poate spre același fotoliu, ca să privim aceeași emisiune și să verificăm aceleași postări. Rescriptul este răspunsul dat de Împărat la solicitarea prefectului. Eduard confirmă că replica Împăratului la cutremurul lumii este învierea. Iar fiecare este un prefect, un magister, un apostol. Eduard nu ține conferințe și nici nu cred că o va face vreodată. Nu se încadrează în psihologia facebook, totul facil, totul amestecat, totul vraiște. Nu vrea să fie vedetă de cancan. Nu îl mai interesează deloc. Odată ce ai simțit învierea, nu te mai îngropi în moarte.

Cu siguranță, nu l-ați recunoaște pe stradă. Trece atât de neobservabil, deoarece a înțeles de ce discreția este importantă și în rugăciune și în post și în milostenie, nu cantitatea ostentativă. Pentru că nu este vorba despre el, ci despre Hristos. Viața lui Eduard nu este un subiect de nuvelă, el nu vrea să rămână în istoria lumii cu nimic. Știe că lumea va trece, deci, nu contează. A pierdut deja o dată totul și a văzut că nu a suferit deloc vreo pierdere reală, dimpotrivă. Este un Lazăr din secolul XXI, doar că nu din Betania, ci din Vâlcea (iată, încă un indiciu).

Este vorba despre regăsirea sensului, despre resemnificare, despre reframing:

1.Evitarea conflictelor.

2.Nu există contraselecție: Cine să nu fie?

3.Ferirea de iluzii și de îngrijorări.

4.Abandonarea stereotipiilor (Nimic nu e pe gratis – Ba da, mântuirea este!).

5.Dilema prizonierului.

Argentinianul Abelardo Castillo a înțeles că trebuie să trăim pentru a cuceri nemurirea, nu pentru altceva, ca să nu pierdem nemurirea. Că fiecare are dreptul să își promoveze fericirea, să fie un promotor al învierii. Lumina nu este o obsesie, este harul învierii care ne scapă de toate celelalte obsesii. Lumina este o prezență a Celui înviat. Noi suntem Fiii Luminii, urmăm Calea și nu ne îngrijorăm pentru nimic. Asta făcuse și Eduard Sava: urmase Calea, nu o părăsise.

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1
Previous Article
Next Article

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up