LOADING

Type to search

Editoriale

Rescript 7

Share

Singurii oameni de succes sunt cei ce Îl iubesc și împart veșnicia cu El. Nu au țintit o veșnicie în Singapore sau în Tahiti. Nu au căutat soluții de amânare a morții. Nu au încercat să Îl detroneze, să se bage în față. Au găsit leacul împotriva dezintegrării.

Nu au negociat cu mincinosul viclean. Știau că le promite că le va da totul, când – de fapt – avea de gând să le ia totul. Știau că mincinosul viclean nu mai încearcă să distrugă Cartea, ci doar încurajează pe mulți să nu o mai citească. Biografiile lor sunt mai impresionante decât orice ficțiune. Au găsit răspunsul, dat deja acum de secole. Singura replică în fața suferinței este iubirea. Nu au încercat să scape de sărăcie, ci de boală. Vindecarea lor nu s-a bazat pe o minciună.

Parinti

Nemaifiind în întuneric, nu s-au mai împiedicat. Nu trebuie să fim mai mulți, ci mai rugători. Nu li s-a părut obositor să vorbească despre iubire. El înviase și nimic altceva nu mai conta. Nu aveau un Plan B, au mizat totul pe înviere. Nu s-au fâstâcit deloc. Fărâmitura euharistică le-a stopat fărâmițarea. Nu au furat aurul magilor, ci au fost călăuziți de steaua lor. Nu au dorit să devină personajul principal, în locul Lui.

Samarineanul. Nu se gândește deloc ce beneficiu ar putea avea ajutând un rănit. Nu-l vede pe rănit ca pe un potențial client (samarineanul era negustor). Înțeleg că El îl caută pe cel însingurat. Străina, femeia din Tir. Înțeleg că El îl caută pe cel înstrăinat. Fotini, Sihar. Înțeleg că el caută pe cel ostenit. Prodigalul prodigios. Înțeleg că El îl caută pe cel exclus. Pe cel întristat. Pe cel fricos. Pe cel ezitant.

Oaia de negăsit. Textul nu trebuie citit cu acrivia cititorului ghiftuit din 2018. Consumatorul de azi nu ar considera decât pierdere colaterală pierderea unei sutimi din patrimoniu. Oaia însă e în primejdie, ar fi pierit, dacă El nu ar fi căutat-o. Pescarii sunt atrași de cuvintele Lui, chiar dacă la început nu le înțeleg.

Dacă L-aș vedea, nu l-aș mai scăpa din ochi. Aș muta munții cu credința, nu cu dinamita. Nu confund eșecul cu păcatul. Doar acesta din urmă aduce suferință. Fiecare om pe Cruce este sfâșiat între două atracții (cer și pământ). Dacă textul sacru ne face să nu ne simțim în largul nostru, înseamnă că avem o problemă cu bogăția. Oare ne temem de viață?

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *