LOADING

Type to search

Editoriale

Rugăciunea interesată

Share

Să nu-l crezi niciodată pe (bi)nevoitorul care te învață cum să faci o rugăciune eficientă, deoarece ea este o rugăciune interesată, care să-ți aducă împlinirea grabnică a dorinței tale. Adică în loc să te concentrezi asupra suferințelor lui Iisus pe Cruce, să târășți după ține, că o tinichea, gândul interesat, grijă de a obține de la Domnul ceva. Cât de ofensatoare pentru El trebuie să fie această atitudine!

Am căzut odată în această ispită, citind o carte care o prescria… Mi-am zis să experimentez. Am făcut rugăciunea la ceasul stabilit, dar am uitat de dorință.

O senzație de prospețime s-a revărsat asupra mea, o energie neașteptată, căci era exact timpul din zi când mă simțeam epuizată, vremea amiezii, la care nu obișnuiam niciodată să mă rog. N-am înțeles că Domnul îmi împlinise deja lipsa de care sufeream. Aveam sprinteneală, aveam limpezime a gândului!

După câteva zile, mi-am amintit și de dorință. I-am cerut Domnului să mă scape de o prigonire, de hărțuiala unei ființe nemernice care îmi urâțea viața, prin orice atingere cu vicleniile ei. I-am cerut să n-o mai întâlnesc.

N-am mai primit harul pe care această rugăciune o revărsa din abundență, când o făceam dezinteresat, iar la următoarea rugăciune, cea de seară, am fost tulburată, întâlnind-o tot pe cea vicleană. Ce iad, că omul de care vrei să scapi în lume, să-ți iasă în calea gândului, până și în rugăciune… și n-ar fi pătruns aici, dacă eu n-o aduceam, cu „dorința” mea.

Asta este rugăciunea interesată.

Formularea unei dorințe, în timp ce te rogi, este o pierdere a smereniei, un mod de a-L trage de mânecă pe Cel Înalt: Vezi, Doamne, că-mi datorezi ceva!

A-ți sfâșia starea smereniei, în care rugăciunea ta este întotdeauna ascultată, este o mare prostie. Nu o poți cârpi, trebuie s-o iei de la capăt în urcușul duhovnicesc, căci smerenia este un timpan, o membrană care trebuie să fie întreagă, pentru că Gândul dumnezeiesc să rezoneze în ea.

Încerc să șterg lectură cea nepotrivită sufletului meu, să-mi refac haina ferfenițită a smereniei, citind-o pe Maică Siluana.

“Să alegem să fim aleși de Domnul și Stăpânul vieții noastre, alegând calea ascultării, a iertării și răbdării, a traversării deșertului lăuntric cu ochii ațintiți la Domnul atât de prezent în poruncile Lui, uitând de noi și de fascinația de sine! Să acceptăm cu smerenie și cumințenie, că suntem mici și netrebnici, dar să nu uităm că suntem iubiți și slujiți de Însuși Dumnezeu făcut Om! “

Am înțeles dintr-o dată că acea “prescripție” (și acceptare a mea) de a face rugăciunea concomitent cu trâmbițarea dorinței fusese o fățărnicie, adică o rugăciune interesată. În fața Domnului nu trebuie să vin cu dorințe, ci cu amintirea fărădelegilor mele.

Acesta este CV-ul meu, Doamne!

Când lucrăm în cercetare, de două ori pe an ni se cerea să jertfim acestui idol al prezentului, CV-ul, lungindu-l, umflându-l, transcriindu-l în noi formulare birocratice. Fascinația de sine trebuia întreținută. Aveam o colegă pentru care ziua cea mai fericită de lucru era aceea în care i se cerea să-și reactualizeze CV-ul :

Își dădea seama că este cineva! Apoi, după ce institutul ni s-a desființat, i s-a dat fericirea că, timp de opt luni, să compună zilnic un alt CV, adaptat firmei unde voia să-și încerce norocul. Cu cât mai simplu ar fi fost să se roage, în loc să-și repete atâtea deșertăciuni despre sine!

Dar în fața lui Dumnezeu, câte rânduri ar conține CV-ul meu ? Vreo cinci. Ai să mă iei că slugă a Ta, Doamne ? Pune-mă unde vrei, ce să negociez, oricum îmi dai mereu mai mult decât merit.

« Nu în noi se află răspunsul la întrebarea “cine sunt”, ci în El », mai spune Maică Siluana.

N-am nici o dorință, Doamne, nimic nu-mi este mai de preț decât Voia Ta!

Facebook Lumea Credinței

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *