LOADING

Type to search

Editoriale

SĂ-I CÂNTĂM DIN INIMĂ MAICII DOMNULUI!

Share

August, luna care stă sub semnul marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului… Sunt și alte sărbători mari și bogate în substanță duhovnicească, însă ziua de 15 august are un loc aparte în viața noastră sufletească.

Prin uriașele pelerinaje (Nicula, Putna etc.), prin numeroasele hramuri ale mânăstirilor și schiturilor de pe cuprinsul României, această sărbătoare este un puternic semnal identitar creștin și național. Căci noi, românii, avem o evlavie deosebită la Maica Domnului, mamă a tuturor celor care cred, care speră, care suferă, care plâng, care se bucură, care sunt atinși de boli sau necazuri pe care nu le pot alina decât rugându‑se ei! Și ea, Maica lui Dumnezeu, cu trecere mare la tronul Celui Preaînalt, le așterne la picioarele Lui acolo, pentru fiecare din noi în parte. Iar ca dovadă a marii iubiri recunoscătoare pe care o poartă Maicii Sfinte, românii îi cântă cele mai frumoase pricesne.

Prĕčĩstĩna – cuvânt din limba slavă – desemnează cântarea din biserică, în timp ce preotul se împărtășește în Sfântul Altar. În istoria creștinismului ortodox românesc, aceste cântări au suferit mai multe modificări sub diverse influențe religioase, în funcție de spațiul geografic în care evoluau. În Transilvania, unele pricesne au fost influențate de mediul greco‑catolic, pentru ca ulterior să sesizăm în cuprinsul lor accente ale muzicii tradiționale țărănești (evit expresia „muzică populară” – termen și realitate sonoră pe care nu le gust).

Dar, oricum ar fi, aceste cântări mișcă sufletele oamenilor către Dumnezeu mai mult și mai profund decât nu știu câte predici și cuvântări pompoase! Mai ales pricesnele închinate Maicii Domnului au un efect de „vrajă” melodică și sufletească, oamenii lăsându‑se purtați de armoniile ușor de cântat, cu versuri pe înțelesul tuturor, care merg direct la inimă.

De aceea am socotit de cuviință să inițiem, alături de maestrul Grigore Leșe și inimosul preot profesor Andrei Baboșan (ambii din Maramureș), un prim și unic festival‑concurs de pricesne! Tocmai pentru a alege apele muzicale și a demonstra care sunt adevăratele valori, autentice și profunde, ale acestor cântări pe care credincioșii le iubesc din toată inima…

Canalul youtube „Lumea Credinței” este gazda acestui eveniment (la care vă invit să vă abonați gratuit!), iar anunțarea câștigătorului se va face în seara zilei de 15 august, tot la noi pe canal. Desigur, vor fi postate TOATE pricesnele primite și selectate, care au trecut proba cerințelor minime (vezi anunțul alăturat).

Așadar, va fi un regal muzical și duhovnicesc, la care tinerii sunt cei chemați să contribuie cu arta și râvna lor!

La închiderea ediției: în urma anunțului de pe Facebook, am primit deja primele două pricesne, pe care le‑am și postat, interpretate de două fete: 10, respectiv 16 ani. Așadar, concursul se lansează în forță!

 

RĂZVAN BUCUROIU

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *