LOADING

Type to search

Editoriale

Scrieri anonime (I)

Share

Poleiala unei credințe de suprafață nu Îl păcălește pe Dumnezeu. Să nu trăim după aparențe. Prea mulți oameni cheltuiesc bani pe care nu i-au câștigat, pentru a cumpăra lucruri pe care nu le doresc, pentru a impresiona oamenii care nu le plac.

Cu toții suntem ipocriți. Nu ne putem vedea pe noi înșine sau să ne judecăm așa cum îi vedem și judecăm pe alții. E momentul să terminăm cu duplicitatea.
Adevărul fără iubire este brutalitate, iar iubirea fără adevăr este ipocrizie.
Vremurile bune tind să ne învăluie într-o indiferenţă spirituală somnambulă, ca şi când credinţa noastră va ieşi singură la suprafaţă atunci când apare criza spirituală, ceea ce nu este deloc adevărat.
Hristos nu ne promite lauri, ci spini în această viață.
Irod se unește cu Pilat împotriva lui Iisus, dar nu pot împiedica învierea. Nero se unește cu barbarii în persecutarea creștinilor, dar nu pot împiedica expansiunea Bisericii.
Creștinismul este un spin dumnezeiesc înfipt în carnea lumii, scrie Ion Buga, (Evanghelie și Liturghie, vol. II). Ne amăgim din comoditate, din lipsă de evlavie, din cauza necunoașterii și a neaplicării Evangheliei în viața cotidiană. Suntem dezamăgiți doar pentru că singuri ne-am amăgit cu închipuiri.
Este groaznic să continuăm atunci când știm că greșim. Dar fiecare autostradă are câte o ieșire de redresare, mai devreme sau mai târziu. Când mergem în direcția greșită, singura șansă este să ne întoarce. Ca să scăpăm de un coșmar, trebuie să ne trezim.
Atunci când Dumnezeu ne dăruiește un nou început, să nu repetăm vechile greșeli.

În 1967, doctorul sud-african Barnard realiza cu succes primul transplant de inimă din lume. În planul veșniciei, Dumnezeu dăruise de mult omului o inimă nouă, scrie profetul Iezechiel (36, 26).
Cel mai frumos lucru din lume este o inimă care se schimbă. Fără o schimbare a inimii, nu există nicio schimbare de caracter. Numai Hristos ne poate schimba inima.
Iubirea este un act divin care poate transforma și aduce o schimbare a inimii. Hristos vrea să facă din inima noastră o păstrătoare validă a vieții, scrie sfântul Ioan din Kronstadt.
Ca să ajungem în Rai, trebuie să învățăm să Îi recunoaștem vocea.
 
Să verificăm mesajul lui Dumnezeu către noi din Biblie mai des decât verificăm mesajele prietenilor de pe telefon.
Să ținem bunurile materiale și averea pe o palmă plată și nu într-un pumn strâns.
Întotdeauna va exista cineva dispus să ne rănească, să ne doboare, să bârfească despre noi, să ne slăbească realizările și să ne judece sufletul. Este un fapt pe care trebuie să-l confruntăm cu toții. Cu toate acestea, dacă ne dăm seama că Dumnezeu este cel mai bun prieten care stă lângă noi când alții aruncă pietre, nu ne vom teme niciodată, nu ne vom simți niciodată lipsiți de valoare și nu ne vom simți niciodată singuri.
Deși suntem incompleți, Dumnezeu ne iubește complet. Deși suntem imperfecți, El ne iubește perfect. Deși ne putem simți pierduți și fără busolă, dragostea lui Dumnezeu ne cuprinde complet.
Nu suntem ceea ce alții cred că suntem. Suntem ceea ce Dumnezeu știe că suntem.
Legea fariseilor spune că Dumnezeu ne va iubi dacă ne schimbăm. Evanghelia spune că Dumnezeu ne va schimba pentru că El ne iubește.
Același Dumnezeu care ne iubește așa cum suntem, de asemenea, ne iubește prea mult pentru a ne lăsa așa cum suntem. Dragostea lui Dumnezeu pentru noi va fi mereu un mister; insondabil, minunat, cu totul peste așteptările umane.
Prea mult din orice este periculos dacă nu este iubirea lui Dumnezeu.
Dumnezeu este dispus să umble din nou pe pământ întrupat în noi.
Unii au o problemă pentru fiecare soluție, zicea Einstein. Iisus are o soluție pentru toate problemele.

Prima țară din America care a abolit sclavia și singurul stat din istorie stabilit printr-o revoltă reușită a sclavilor (1804) este Haiti. Noi nu scăpăm de sclavia morții prin revoltă doar, ci prin eliberarea adusă de Iisus Hristos, unica soluție.
● Păcatul este dezordine și haos, virtutea este rânduială și rezolvare, scrie Ilarion Felea (Spre Tabor, vol. III). Dar nu toți scriitorii au aceeași opinie. Cezar Petrescu, de exemplu, scrie că virtuoșii sunt cei mai de nesuferit oameni, deoarece sunt extrem de rigizi (Întunecare, vol. II).
Cum ne însușim smerenia, potrivit sf. Benedict de Nursia?
1. Prin credință în Dumnezeu.
2. Prin împlinirea voii lui Dumnezeu.
3. Prin mărturisirea păcatelor.
4. Prin viețuirea în simplitate.
5. Prin vorbirea cu blândețe.
6. Prin răbdare și tăcere.
 
● Iisus nu este o mică parte a vieții noastre, El este viața noastră. Soluția nu este să ne plângem de necazuri, ci să le răbdăm. Dacă am fi înțelepți, zice sfânta Evdochia (pomenită pe 1 martie), ne-am închina lui Dumnezeu. Fără credință, omul nu poate nici să oprească cele rele, nici să izbândească în cele bune.
● Cea mai mare fericire este să Îl purtăm în inimă pe Dumnezeu, scrie Nicolae Krutițki.
● Viața cu Hristos nu mai are nevoie să fie întregită cu nimic, scrie Ilarion Felea (Spre Tabor, vol. IV). Hristos nu este nicidecum un prieten imaginar, ci Aliatul nostru de fiecare clipă. Hristos este izvorul vieții, al bunătății, al frumuseții și al harului și Se dezvăluie în noi.
● Hristos este real, nu este personaj de basm ca Strâmbă-Lemne.
Orice om care nu este îndrăgostit de Cuvântul lui Dumnezeu nu este pregătit pentru Cer. Trebuie să permitem Cuvântului lui Dumnezeu să ne confrunte, să ne tulbure securitatea, să ne submineze complezența și să ne răstoarne tiparele de gândire și comportament. Sufletul se poate descurca fără orice, cu excepția Cuvântului lui Dumnezeu, fără de care nu este prevăzută nici una dintre nevoile lui.

Oamenii nu resping Cuvântul pentru că Acesta ar găsi greșeli în El, ci pentru că El găsește greșeli în ei.
Dumnezeu ne vindecă de depresie, scrie profetul Isaia (26, 3). Dumnezeu este bucuria noastră, scrie psalmistul David (93, 19). Dumnezeu ne vindecă de anxietăți scrie apostolul Pavel celor din Filipi (4, 6). Dacă putem crede o companie de jucării că puzzle-ul fabricat de ea este OK, putem avea încredere și în Dumnezeu că fiecare piesă a vieții noastre are un rost în logica veșniciei.
Dumnezeu scrie povestea vieții noastre, să nu Îi furăm stiloul. Să citim Cartea și să ne îndrăgostim de Autor. Tot ceea ce El face este în deplin acord cu viitorul pe care doar El îl știe. Valoarea noastră întreagă vine de la Domnul, scrie apostolul Iacob (4, 10). Cuvântul lui Dumnezeu – și nimic altceva – ne dă speranță, iubire și credință.
Adevărul biblic este comoara pe care nu o putem obține altfel decât ca descoperire de Sus. Narațiunea scripturistică nu poate fi falsă, datorită Autorului ei, Care nu minte niciodată. Cuvântul Lui este totul pentru noi. Dincolo de frumusețea poetică, importanța mesajului este uimitoare: întreaga omenire ar putea fi salvată, dacă ar vrea. Dumnezeu nu poate decât să ne iubească. El nu ne va urî niciodată.

Doar cei ce Îl iubesc pot atinge fericirea. Nu există o altă variantă. Așadar, e momentul oportun acum să ne debarasăm de ipocrizie, pentru a evita nefericirea eternă.

Din dragoste, El a creat lumea. Din dragoste, a salvat lumea. Din dragoste, a deschis poarta veșniciei pentru noi. Mesajul „Nu vă temeți!” alungă frica de moarte, cu toate consecințele ei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *