Scrieri anonime (II)
Share

Bogați sunt cei ce au o inimă bogată. Nimic nu ne asigură mai mult mântuirea, decât faptul că Îl iubim pe Dumnezeu.
Pe 13 decembrie 1642, navigatorul olandez Abel Tasman descoperea Noua Zeelandă, unul dintre cele mai pitorești locuri de pe Terra. În orice parte a Noii Zeelande te-ai afla, nu vei fi niciodată la o distanță mai mare de 128 de kilometri de mare. Astfel, nu este surprinzător că una din trei gospodării din Auckland deține o barcă. Primul slujbă creștină a fost condus de un preot francez, Paul-Antoine Léonard de Villefeix, în ziua de Crăciun din 1769. Multă bogăție, dar puțină credință. Zeci de mii de oameni au declarat că au religia Jedi, banalizând adevărul.
Deuteronom 2, 7: Generația poporului ales care a ieșit din Egipt nu are nici o scuză pentru necredință. Dumnezeu le-a purtat de grijă, nu le-a lipsit nimic.
Ne concentrăm pe binecuvântările veșnice, nu pe nenorocirile trecătoare. Când pierdem o binecuvântare, o altă binecuvântare este adesea dată în mod neașteptat în locul ei, scrie C.S. Lewis.
Numai cu dragoste și compasiune adevărată putem începe să reparăm ceea ce este stricat în lume. Aceste două lucruri binecuvântate pot începe să vindece toate inimile frânte. Dumnezeu ne-a dat astăzi un cadou de 84.600 de secunde. Am folosit câteva dintre ele pentru a-I mulțumi?
Numerii 16, 3: Trei calomniatori (Core, Datan și Abiron) acuză doi drepți (Moise și Aaron) de slavă deșartă, exact păcatul de care cei ce acuzau erau vinovați. Remarcăm smerenia și umilința celor doi drepți la această provocare, precum și îndemnul de a-l evita pe Core. Cum reacționăm noi atunci când suntem bârfiți? Îi evităm pe cei de evitat? Vrem să slujim la altarul ceresc?
Numerii 19, 2: Nu există nici o breșă de conexiune între Lege și Dătătorul Legii. Există însă pericolul să cădem în legalism, să exagerăm legitățile și să uităm esența.
Numerii 27, 12: Moise și-a dorit mai mult ca orice moștenirea Pământului Făgăduinței. Noi ne dorim această moștenire mai mult decât orice? Poporul lui Dumnezeu este adesea încercat, cu scopul de a verifica soliditatea credinței. Această inițiere ne pregătește pentru veșnicie.
Deuteronom 1, 5: Moise explică poporului Legea lui Dumnezeu. Dincolo de Iordan, în ținutul Moab, în luna a unsprezecea a anului al patruzecelea după Exod, are loc prima cateheză din istoria omenirii.
Dumnezeu se ocupă de toate situațiile stresante din viața noastră. Când suntem depășiți, nu ne lasă înfrânți.
Facerea 45, 1: Iosif se face cunoscut fraților săi. Iisus Se face cunoscut ucenicilor. Noi Îl cunoaștem? Viața care a început în Rai nu se termină într-un sicriu.
Ieșire 15, 2: Dumnezeu ne ajută, ne protejează, ne salvează, învinge pentru noi, zdrobește puterea inamicului nostru. Îi mulțumim măcar? Slujirea lui Dumnezeu se bazează pe voință liberă, nu pe constrângere.
Levitic 1, 2: Dumnezeu nu forțează pe nimeni să-L cinstească. Fiecare om are o lepră sufletească (păcatul) și o nevoie acută de purificare. Poporul ales al lui Dumnezeu este chemat să nu trăiască precum păgânii, ci să aibă o moralitate exemplară.
Numerii 6, 24: Dumnezeu binecuvintează poporul. Suntem binecuvântați, protejați, miluiți, netrecuți cu vederea. Nu avem de ce să ne temem, Dumnezeu este cu noi. Și va fi mereu. Dumnezeu ne dăruiește oportunitatea să credem în El.
Cuvântul lui Dumnezeu este o încurajare pentru toți cei descurajați. Tot ce trebuie să decidem este ce să facem cu timpul care ne este acordat. Sunt momente în care necazurile intră în viața noastră și nu putem face nimic pentru a le evita. Dar ele sunt acolo cu un motiv. Numai când le vom depăși vom înțelege de ce au fost acolo. Totul va fi bine în final. Dacă nu e în regulă, atunci nu este sfârșitul, declara recent Ed Sheeran.
Cuvântul lui Dumnezeu promite iertare pentru toți cei ce o cer. Cei slabi nu pot ierta niciodată. Iertarea este atributul celor puternici. A fi creștin înseamnă a ierta ceea ce nu poate fi scuzat pentru că Dumnezeu a iertat ceea ce este inescuzabil în tine, scrie C.S. Lewis. Cred că dacă Dumnezeu ne iartă trebuie să ne iertăm pe noi înșine. Altfel, este aproape ca și cum ne-am înființa ca un tribunal mai înalt decât El. A iubi înseamnă a iubi ceea ce nu este iubit. A ierta înseamnă a ierta pe cel impardonabil. Credința înseamnă a crede incredibilul. Speranța înseamnă a spera atunci când totul pare fără speranță.
Cuvântul lui Dumnezeu ne promite că vom primi ceva ce nu aveam: harul. Puterea lui Dumnezeu ne salvează, dincolo de alte lucruri primite. Harul lui Dumnezeu înseamnă ceva de genul: Iată viața ta. S-ar putea să nu fi fost niciodată, dar ești pentru că petrecerea nu ar fi fost completă fără tine, scrie Frederick Buechner. Harul ne transformă și ne face compatibili cu veșnicia.
Episcopul ortodox Basil de Wichita scrie că doar 225 de milioane de oameni sunt ortodocși, de parcă ortodoxia ar fi cel mai mare secret din lume, încât peste 7 miliarde de oameni nu au aflat de el. Totuși, Sfântul Duh își continuă lucrarea în Biserică și tot mai mulți necreștini descoperă în ultima vreme tainele credinței.
Facerea 4, 6: Dumnezeu respinge aroganța lui Cain. Mai târziu, Iisus va condamna aroganța fariseilor. Potopul nu a venit pe neașteptate. Oamenii au avut timp suficient să se întoarcă la Dumnezeu.
Facere 8, 20: Dumnezeu și-a adus aminte de Noe, dar și Noe și-a adus aminte de Dumnezeu. Dumnezeu ne iubește, dar noi Îl iubim?
Facerea 22, 12: Avraam credea în învierea morților. Noi credem în înviere?
Facerea 27, 34: Esau pierde binecuvântarea din cauza disprețului față de credință. Noi pierdem binecuvântarea?
Facerea 37, 3: Iacob nu și-a iubit la fel toți copiii, pe unii i-a iubit mai mult. Doar Iisus ne iubește pe toți în mod egal și moare pentru toți.