LOADING

Type to search

Editoriale

Scrisoare deschisa adresata episcopului greco-catolic Ioan Sisestean al Diecezei de Maramures

Share

Comunitatea ortodoxă din Săpânţa numără nu mai puţin de 3.300 de membri. Practic, toţi aceşti oameni au refuzat să redevină greco-catolici după 1989, rămânând în credinţă strămoşească. Trauma provocată în trecut de Vaticanul expansiv care caută prin viclenia uniaţiei să şteargă orice urmă de ortodoxie din Ardeal fusese vindecată prin alegerea oamenilor, de bunăvoie, a ortodoxiei. După 20 de ani de la revoluţie, comunitatea greco-catolică din Săpânţa cuprinde 10 persoane! Este demn de reţinut că Săpânţa împreună cu Rona de Jos au opus rezistenţa imperialismului catolic până în 1790… Au fost prigoniţi aproape un veac. Demersurile de protest ale preotului greco-catolic Grigor Mihai sunt sprijinite, surpriză (sau nu), de cei mai acerbi luptători împotriva ortodoxiei din România: Remus Cernea, de la Asociaţia Umanistă, şi Smaranda Enache, de la Liga Pro Europa. Timp de şapte ani, preotul greco-catolic nu a avut niciun botez, cununie sau înmormântare în Săpânţa. “Drama” preotului Grigor Mihai şi, prin el a întregii biserici greco-catolice din Ardeal, este că nu au credincioşi! De aceea nu se poate vorbi de un conflict între două comunităţi, pentru că nu există comunitate greco-catolică în Săpânţa. Conflictul, artificial fiind, este întreţinut prin intermediul mass-media şi este creat de Grigor Mihai şi de Episcopia greco-catolică din Baia Mare. Pe plan local nu există tensiuni între ortodocşi şi cei 10 greco-catolici. Bătălia se duce doar la nivel de imagine, mass-media şi la nivel instituţional.
Înţelegem frustrarea episcopului Ioan Şişeştean, deoarece Parohia Ortodoxă Săpânţa restaurează integral biserica, cu acordul credincioşilor care sunt proprietarii de drept. Protestele greco-catolicilor provin din faptul că biserica aceasta, în stilul său neogotic, reprezenta ultimul bastion al prezenţei Vaticanului în Săpânţa… Nu îşi doreşte episcopul Ioan Şişeştean o biserică în stil bizantin clasic, dar comunitatea ortodoxă doreşte acest lucru. Arhitectul Dorel Cordoş a realizat proiectul, iar meşterul de excepţie Andreica Gheorghe din Boroaia, Suceava, care are 17 biserici realizate, va desăvârşi această jertfă a săpânţenilor. Deja a realizat aproape integral pridvorul în stil bizantin clasic. Va fi o capodoperă ortodoxă românească această biserică, deşi acum urcăm atâtea Golgote!!! Nu e prima oară când ortodoxia românească este răstignită în istorie de către imperialismul catolic, în propria ţară.
Părinte episcop Ioan Şişeştean, l-aţi întrebat pe preotul Grigor Mihai câte servicii religioase are în Săpânţa? Comunitatea este ortodoxă, nu doreşte să cedeze biserica din “Cimitirul Vesel”. Să ieşim noi, ortodocşii, afară, câteva mii, şi să intre cei 10 ai dvs.? De ce nu veniţi duminică să vă preluaţi biserica dacă susţineţi că e greco-catolică? Aveţi titlu de proprietate? Părinte episcop Ioan Şişeştean, chiar trăiţi într-o altă dimensiune? Câte persoane aveţi în Săpânţa?
Credeţi că Hillary Clinton vă poate ajuta? Dacă nu aveţi credincioşi, nu vă ajută nimeni, nici măcar Papa Benedict. Vaticanul a pierdut teren într-un Occident desacralizat şi protestant şi încercaţi aici, în estul Europei, să câştigaţi terenul pierdut! Practic, biserica dvs. de la Săpânţa e una virtuală, pe internet şi în mass-media. În realitate, situaţia e total diferită. Părinte episcop Ioan Şişeştean, ştiaţi că la Cluj-Napoca, în 1948, s-au strâns 423 de canonici, protopopi, profesori şi preoţi greco-catolici care au semnat un apel de revenire la Ortodoxie? În 1700 de la ce cult au trecut ardelenii la greco-catolici?
În Săpânţa, în 1948, au revenit de la greco-catolici la ortodocşi 3.451 de persoane. Adică toată comunitatea. Biserica din “Cimitirul Vesel” este a comunităţii. Părinte episcop, cum se certifică activitatea pastorală a unui preot care nu are, timp de şapte ani, botez, cununie şi înmormântare? Are doar activitate în instanţe, în tribunale, cere toată averea bisericii să fie restituită. Corect ar fi să se împartă în funcţie de numărul de enoriaşi. Părintele Grigor a creat acest circ în mass-media şi a trimis scrisori la diverse instituţii, de la Traian Băsescu până la Patriarhul Daniel, nici Papa Benedict şi nicio instanţă juridică nu le-o poate lua. Nu le puteţi lua sufletul. Părinte episcop, preotul Grigor a afirmat că ne-a donat nouă, ortodocşilor, un hectar de teren, ca să facem mănăstirea Sapanta Peri  în anii ’90 şi, paradoxal, ne-a permis să slujim acolo? E ridicol! Are acte să probeze asemenea afirmaţii? Biserica din “Cimitirul Vesel” aparţine comunităţii! Lupta se duce între Episcopia greco-catolică Baia Mare, ca instituţie, şi credincioşii ortodocşi din Săpânţa, ca şi comunitate.

Teolog Justin Leon Lutai

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *